eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Nordic Walking oktatás
- 2020.10.16.

Helyszín: Margitsziget

Időpontok:

November 8. vasárnap, 9-11-30.

továbbTúra: November 7.
- 2020.10.24.

November 7-én szombaton egy könnyű, kb. 10 km-es túra következik Kamaraerdőn és a Tétényi-fennsíkon, majd ellátogatunk a Memento Parkba!

tovább


BETELT, A TÚRÁRA TÖBB JELENTKEZŐT NEM TUDUNK FOGADNI!OKTÓBER 23: ZSÁMBÉK - TÖK NORDIC WALKING TÚRA


Október 23-ára egy nagyon szép, nem túl megterhelő, de látnivalókban igen gazdag túrát tervezek, egy Budapestről könnyen megközelíthető helyszínen. Remélhetőleg ragyogó indián nyárban csodálhatjuk majd meg az őszi színpompába öltözött természetet Zsámbékon és környékén.

Túránk kiindulópontja Zsámbék, ahol megtekintjük a méltán híres, román stílusú Premontrei prépostsági templom romját.
Az 1050-es években már kőtemplom állt itt, amelyet a következő században bővítettek. III. Béla király a felesége kíséretével érkező Aynard lovagnak adományozza Zsámbékot. E család leszármazottai építik 1220 körül a későromán-koragótikus bazilikát, amely rom mivoltában is a magyar építészettörténet kiemelkedő emléke. Mellette állt a kolostor, amely a premontrei rend otthona volt.
A premontrei rend építette az 1200-as években a román stílusú templomot, ami 1475-től a pálosoké lett. Az 1773-as földrenges félig lerombolta, azóta nem építették újjá. Jelenleg - 17 év után - a Rom belső területe is látogatható.

Majd áttúrázunk a szomszédos Tök településre, amelynek pincesora ősszel különleges hangulatot áraszt. A faluban régi hagyománya van a szőlészetnek-borászatnak, erről a település szinte minden részén megtalálható, gyakran már muzeális jellegű, de ma is használatban lévő pincék árulkodnak. Eredetileg innen származik a Töki pompos, (tejfölös-hagymás-szalonnás lepényféle). Ki tudja, sütnek-e még? Egy próbát mindenesetre megér! Itt teszünk egy szép nagy kurflit, és visszatúrázunk Zsámbékra.

A túra paraméterei: kb. 10 km, kevés szintemelkedéssel, túlnyomó részben földúton/ösvényen haladva.

Találkozó: Zsámbék, a romtemplom előtti parkoló, október 23. péntek, 8.45, a túra 9-kor indul. Autóval, de busszal is kényelmesen megközelíthető. Ajánlott buszjárat: a Páty-Zsámbék felé induló Volánbusz. Indulás: Széll Kálmán tér, érkezés: Zsámbék, Vasbolt, onnan kb. 10 perc séta. Visszafelé félóránként van busz, a túra tervezett befejezése: 14-15 óra, az időjárás és a látnivalók függvényében. Nem lesz rohanós túra!


Részvételi díj: 2000 Ft. A romtemplomba való belépődíj 10 fő felett ill. nyugdíjasoknak 400 Ft. Botokat a készlet erejéig biztosítok, szóljatok időben!

A túrán kizárólag túracipőben vagy túrabakancsban lehet részt venni! Ajánlott a réteges, jól kombinálható túraruházat.

Jelentkezési határidő: október 22. szerda. A telekocsi miatt azonban érdemes időben szólni!Menetrend a képre kattintva:
Az eredeti Nordic Walking technika