eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Nordic Walking Oktatás
- 2019.08.27.

Kezdőknek és újrakezdőknek, minden korosztány számára a Margitszigeten!
Október 5. szombat, 9-11.30.

tovább

WACHAU VÖLGY - MELK - ARTSTETTEN

Április 28-május 1: Az osztrák Dunakanyar tavaszi pompában


Idén április 28. és május 1. között z "Osztrák Dunakanyar"-ként is emlegetett Wachau völgybe, és annak környékére látogatunk, ahol festői dombok, kastélyok, székesegyházak, pazar panorámatúrák várnak!

A Wachau, másnéven a wachaui kultúrtáj egy kereken 30 km hosszúságú, Alsó Ausztriában található völgyszoros a Duna mentén. Wachau 2000 óta az UNESCO Világörökségének részét képezi, Melk és Krems városok között helyezkedi el.
Wachau Ausztria legrégebbi kulturális tájegysége, már 1955-ben természetvédelmi területnek nyilvánították. A táj és környezete egyrészt ausztria középkori arcát arculatát őrzi, másrészt az ausztriai barokk építészet legszebb emlékeit vonultatja fel. Wachauban keskenyedik el a Duna folyóvölgye. A festői táj, a kitárulkozó látóhatár majd a beszűkülő tér, a hegyekkel körül ölelt folyóvidék, az impozáns reneszánsz kastélyok, a szőlőhegyek és a gyümölcsösök játékos változásai elvarázsolják a látogatót.

Wachau területe évezredek óta lakott. Ezen a területen az emberek példás harmóniában élnek környezettükkel, nem rombolják, épp ellenkezőleg. A lehető legtöbbet és legjobbat igyekeznek kihozni belőle. A híres teraszos szőlőskerteket, a pompás kolostorokat és idilli szépségű part menti településeket is érintik túráink, ráadásul a legszebb tavaszi időszakban megyünk, amikor megannyi növény virágba borul!Lenyűgöző kultúrtáj, kastélyok, várak, apátságok


Wachau, a Duna völgyének leghíresebb ausztriai szakasza az elbűvölő táj szépsége és a páratlan, értékes műemlékek révén, méltán az ország egyik legkedveltebb turisztikai régiója.

A Krems és Melk között húzódó szakaszt elragadó szépségű bortermelő falvak keretezik, a meredek domboldalakra felkúszó szőlőültetvények és a dús erdők borította hegyek káprázatos összhangban vannak a folyó szinte minden kanyarulatánál feltűnő, a környéket uraló, impozáns várakkal.

A stratégiai helyen lévő Wachau régióban az Ausztriánál megszokott mértéknél is sűrűbben találkozunk gyönyörű apátságokkal, kastélyokkal, erődökkel. Az ország leglátványosabb és leglátogatottabb apátsága Melkben, már messziről láthatóan őrzi a Wachau nyugati bejáratát.

Beljebb, a hegyek között Aggstein hírhedt rablólovagvára magasodik egy lélegzetelállító sziklán.

Tovább haladva a Duna kanyargó völgyében a bájos Spitz és Weissenkirchen után a régió legnépszerűbb helye, Dürnstein kihagyhatatlan megálló, a Wachau jelképévé vált magas, kék-fehér apátsági templomtornyával, és Oroszlánszívű Richárd börtönéül szolgáló, parádés fekvésű várával.

Wachau keleti végén az ódon Kremsvárosa, egyben a régió legnagyobb települése is.

Melktől nem messze a reneszánsz gyöngyszem, Schallaburg várkastélya kínál nem mindennapi látnivalókat, káprázatos árkádos udvarával, elbűvölő parkjával és rendkívül izgalmas kiállításaival.


Az osztrák barokk legnagyobb hatású egyházi épülete


Az UNESCO világörökség részeként a wachaui kultúrtáj egyik leglátványosabb nevezetessége a melki bencés apátság, 1000 éve Alsó-Ausztria szellemi és kulturális központja.

A már messziről látható, várként emelt pompás barokk stílusú épületegyüttes a Duna mentén, csodálatos természeti tájba ágyazva, világhírű kolostori könyvtárral, pompás díszítésű templommal, felbecsülhetetlen egyházi kincsekkel, hatalmas angolparkkal, impozáns épületegyüttessel az érdeklődők százezreit bűvöli el évről-évre.

A Melki apátság az osztrák barokk legjelentősebb egyházi épülete. A jellegzetes sárga színű épületegyüttes dominánsan uralja a tájképet, 320 méter hosszú, háromemeletes déli frontja szinte összenyomja a barokk óváros aprónak tűnő házait.

Legjelentősebb látnivalói a káprázatos díszítésű apátsági templom, a pazar könyvtár, a pompás Márvány-terem és a Császári-szárnyban lévő kiállítások, no meg a páratlan panoráma az erkélyről.Dürnstein: Wachau gyöngye


A fallal körülvett, pici Dürnstein városa bájos fekvésével, gyönyörű, kék-fehér barokk templomtornyával, sziklaszirten álló romantikus várromával a Wachau jelképe, valószínűleg legtöbbet fotózott pontja.

A főszezonban meglehetősen népszerű Dürnstein hírnevét, műemlékei és páratlan fekvése mellett elsősorban Oroszlánszívű Richárd angol királynak köszönheti, aki hónapokon át élvezte kényszerből a vár marasztaló vendégszeretetét.

A parányi városka nyugalmát semmi sem zavarja meg, a meredek sziklák között meghúzódó település alatt építették meg a vonat és autóforgalom számára az alagutat – gyalogosan fedezhető csak fel az ódon hangulatú, festői, romantikus óváros.

Az 1410-ben alapított Ágoston-rendi apátság jellegzetes, sokat fotózott kék-fehér templomtornya már messziről felismerhető. Ausztria egyik legszebb barokk kori épületegyüttesét a kor legnagyobb építészei, Jakob Prandtauer és Josef Munggenast 1710-1733 között, a rendkívül szűk helyet zseniálisan kihasználva alkották meg.

Az óváros a máig is fennálló városfallal van körbekerítve. A falak meredeken húzódnak fel egészen a sziklákon épült várig. A két városkaput köti össze a középkori épületekkel zsúfolt Hauptstrasse, a főutca. A nyugati városkapu közelében az 1630 körül későreneszánsz stílusban épült kastély áll (Schloss Dürnstein).Szőlőhegyek, középkori várrom, gótikus templom, káprázatos kilátás


A Wachau központjában fekvő Spitz an der Donau a régió egyik legjellegzetesebb települése, impozáns gótikus templommal, középkori várrommal, több százéves polgárházakkal, kis kastélyokkal, a hegyoldalakra futó szőlő ültetvényekkel és a település jelképével a közepén púposodó Tausend-Eimer-Berg, azaz az Ezer-puttonyos-hegy szőlőtőkékkel borított hatalmas halmávalKrems an der Donau


Krems Alsó Ausztria egyik fontos és kulturális és gazdasági központja. Már teljesen összeépült a szomszédos Stein és Und városkával.

Krems városa és Wachau egy időben került fel a Világörökségek listájára. Krems története szorosan összefonódik a bortermeléssel.

Az idelátogatók macskaköves utcákban hangulatos borozókat, hagyományos és ínyenc éttermeket, valamint egy egészen különleges bor-élményvilágot találnak. A város egyben kongresszusi, kulturális és művelődési központ is.

Krems elbűvölő óvárosa középkori utcáival és történelmi értékű épületeivel együtt alakítja ki a Krems völgy központját.Aggstein, a hajdani hírhedt rablófészek


A Künringek sasfészkeként a wachaui völgyszoros festői fekvésű területén három oldalról meredeken felnyúló sziklák nyergére emelték fel az aggsteini várat a XII. században.

A melki apátsági központ és Krems között húzódó híres erőd a visegrádira pompás kilátásában is hasonlít, a Duna gyönyörű kanyarulata talán sehol nem bontakozik ki ennyire gyönyörűen minden irányból.

A napjainkra megújult vár nem mindennapos élményekkel várja az ide utazókat.

A vár fő látványossága a falakról nyíló fantasztikus panoráma a 300 méterrel lejjebb csillogó Dunára, a Wachaura. Viszonylagos épségben van jónéhány része, köztük a romantikus várkápolna és a tágas lovagterem.

Két pincehelyiségben rendeztek be kiállításokat, a vártörténeti és a nagy népszerűségnek örvendő, a térségben 1200 körül keletkezett Nibelung-ének ihlette kiállítást.

Az egykori hírhedt rózsakert, parádés kilátásával a Duna völgyére mára pedig alpesi kertté alakult át (Wachauer Alpengarten), ahol az őshonos virágfajták zömére csodálkozhatunk rá.Schallaburg, Várkastély: reneszánsz ékkő


Schallaburg várkastélya a gyönyörű itáliai stílusú reneszánsz kastély és a komor középkori várrom érdekes keveréke. Leglátványosabb része belső udvarának álomszép, kétszintes, árkádos terrakotta udvara. Az épület szépsége mellett az izgalmas időszaki kiállítások és rendezett parkja vonzza a látogatókat.

A melki apátságtól mindösszesen 5 km-re található középkori kastély eredeti alapjai román stílusban épültek, gótikus kápolnával kiegészülve. Első említése XII. századi, a középkori vár egyes részei impozáns romokban maradtak fenn, a magas várfalakon belül egy tető nélküli, téglalap alaprajzú belül üres építmény.

Remek ízlésre vall az árkádos folyosók kialakítása, az oszlopok sokasága, valamint a nagy részletességgel kidolgozott terrakotta szobrok, melyeken varázslatos lények, istenek és maszkok, mesejelenetek elevenednek meg. Különösen hatásosak a férfi és női hermaalakok, az antik viseletű mellszoborsor és a címerpajzsok.

Érdemes külön szót ejteni a manierista stílusban megtervezett kastélyparkról. A fából készült díszítések és a két almáskert romantikus sétára invitál, míg a szabadban további lehetőség a családosok számára kialakított kalandjátszótér.Artstetten - egy tragikus sorsú trónörökös emlékezete


A meseszép, hatalmas park közepén álló kastély az Osztrák-Magyar Monarchia sorsfordítói éveinek állít méltó és örök mementót. A szarajevói merényletben elhunyt Ferenc Ferdinánd trónörökös herceg élete és munkássága elevenedik meg falai között.

A dinasztia örököseinek magánkézben lévő épülete elsősorban múzeumként működik, az uralkodócsalád emlékét kívánja megőrizni érdekes állandó és időszaki kiállításokkal valamint a Hohenberg kegyeleti hely ápolásával. A kastély és kriptája, a mellette álló gyönyörű templom és a védett történelmi kastélypark kellemes kiránduló célpont. (A mi szállásunk Artstettenben, a kastélytól pár lépésre lesz).PROGRAM:
1. nap, április 28. szombat


Indulás Budapestről a kora reggeli órákban. Találkozó Wachau egyik gyöngyszemében, Spitzben (Bp-ről 336 km), ahol rögvest teszünk egy gyönyörű túrát a pazar panorámát kínáló szőlődombokon. (7-8 km).

Kis pihenő és nézelődés után elindulunk Artstettenbe, ahol elfoglaljuk szállásunkat. (Kb. 30 km).2. nap, április 29. vasárnap


Délelőtti programként Melkbe látogatunk, de egy túra keretében, gyalogosan, a Duna híd felől közelítjük meg.

Reggeli után Átautózunk Emmersdorfba, innen indul az az izgalmas, látnivalókban gazdag 10 km-es túra, amelynek a végállomása Melk lesz.

Az apátság megtekintése után visszatérünk az autókhoz (gyalogosan, vagy helyi buszjárattal, 3 km).

Amennyiben időnk engedi, délután ellátogatunk a Melktől 5 km-re található Schallaburg reneszánsz várkastélyba.3. nap, április 30. hétfő

Ez a nap egy kicsit nyugisabban kezdődik. Reggeli után megnézzük a szomszédban lévő Artstetteni kastélyt, valamint annak meseszép kertjét.

A kastély elsősorban az 1914-es tragikus szarajevói merénylet áldozatai előtt tiszteleg, itt van eltemetve a trónörökös főherceg és neje, a merénylet után vonattal közvetlenül Artstettenbe szállították holttestüket,majd végső
nyugalomba a kriptában helyezték el.

A kripta 1917-ben szépen kibővítésre került, mivel csaknem búcsújáróhellyé vált a szomorú események következtében.
A kastély ma is az egyik leszármazott, Anita von Hohenberg főhercegnő magántulajdona.

Délután ellátogatunk Aggsteinbe, ahol megnézzük a híres rablóvárat. Van egy 4-5 km-es körtúraút, ami fölvezet a várba és vissza, (jó kaptatós), de egészen a vár bejáratáig fel lehet hajtani autóval.

4. nap, május 1. kedd


Reggel minden bizonnyal rezesbanda hangjára ébredünk, mint általában május elsején Ausztriában. (Előző nap pedig szurkolunk majd a májusfa állító brigádnak!)

Aztán reggeli után hazafelé indulunk, de vár még ránk egy magával ragadó túra a Wachau völgyében: a visszaúton szintén a Duna mentén haladunk, és megállunk Kremsben, ahol letesszük az autót, és áttúrázunk Dürnsteinbe egy 12 km-es panorámaúton.

Mivel az oda-vissza út már túl sok lenne gyalogosan, vonattal térünk vissza Kremsbe, és onnan folytatjuk utunkat haza Budapestre. (Krems van közelebb Budapesthez!)VACHAU VÖLGYSzállás, részvételi díj, egyéb információk:

4 nap, 3 éjszaka 2 ágyas elhelyezéssel, félpanzióval 220 euró/fő.

Szállásunk egy rusztikusan berendezett, takaros vendégházban lesz Artstettenben.

A részvételi díj tartalmazza:
- a szállást bőséges büféreggelivel és tradicionális fogásokban gazdag, helyi alapanyagokat felvonultaló vacsorával;
- 4 nap nordic walking túrát;
- az idegenforgalmi adót
- a programszervezést.


A részvételi díj nem tartalmazza:
- az utazást és a biztosítást, a belépőket, valamint az egyéb étkezéseket.

Csoportlétszám: minimum 15, maximum 22 fő. Jelentkezési határidő: 2018. március 20.. A részvételi díj 2 részletben is fizethető. 120 euró jelentkezéskor, a fennmaradó összeg legkésőbb április 15-éig.

A jelentkezéssel azonban most sem érdemes sokáig várni, mert általában nagy érdeklődés övezi a programot, a helyek száma pedig korlátozott!


Jelentkezés (kérlek, írd ide a túra nevét, elérhetőségeidet és a telekocsi kérést vagy felajánlást).

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika