eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Újra NW tanfolyam
- 2021.08.26.

Helyszín: Margitsziget

Időpontok:

szeptember 5, vasárnap 9-11.30;
szeptember 19, vasárnap 9-11.30

továbbEsztergom Búbánatvölgy
- 2021.09.05.

Szeptember 18. szombat - könnyű körtúra sok-sok látnivalóval, egy kaptatóval a szép kilátás miatt!

Szlovéniai Hosszú Hétvége
- 2021.07.03.

Október 21-24

Csodálatos túrák Szlovénia egyik legszebb részén, a Bohinji tó közvetlen közelében, a Júliai Alpoknál, a Triglav lábánál!

tovább


MEDITERRÁN TÚRA TIHANYBAN, 2021. JÚNIUS 26.


A Tihanyi-félsziget olyan, mint egy terepasztal: részleteiben hasonlóságokat mutat nagyobb mintákkal. Nincs vulkán, de van kicsiny krátermaradványban felgyűlt tó. Gejzír sincs, de a hévforrásokból kivált kőzetkúpokat mégis gejziritmezőnek nevezzük. Tenger sincs, de mégis mintha a mediterrán tengerpart kabócáktól zúgó, forró fenyveseiben járnánk. Persze a hasonlatok csak a hangulat megragadását szolgálják, a Tihanyi-félszigetet nehéz bármihez is mérni.

Méretes állóvizekben szegény ország lévén egész nap víz közelében túrázni maximum folyóink mentén van lehetőségünk. A tó (és a tenger) azonban más. Az óriási, nyílt vízfelület látványát és nyugalmát átélni leginkább a Balaton partvidékén lehet, síkvidékeink azonban nem kényeztetnek el bennünket a madarak látószögével. A Lóczy-gejzírösvényt sok egyéb mellett éppen az teszi különlegessé, hogy a Balatont magasról, mégis testközelből csodálhatjuk.

Visszatérő vendégek vagyunk a Tihanyi félszigeten, többször fedeztük már fel csodás látnivalóit levendulatúráink során. Az utóbbi években kimaradt a túranaptárból, de most visszalátogatunk ide ezen a szép nyári napon, hogy bebarangoljuk mediterrán ösvényeit, élvezzük a Balaton, a Belső- és a Külső tó látványát, beszívjuk a levendulamezők illatát, élvezzük a panorámát a gejzírkúpokról és a szélmarta szikláról, messze tekintsünk a kilátóról, és végül, de nem utolsó sorban megcsodáljuk az apátság fennséges épületét, és a környező utcácskákat.
Az Ófaluból induló közepesen nehéz túra az idilli Belső-tó érintésével kúszik fel a legfontosabb gejzírkúpokra, majd a Gejzírmezőn keresztül a félsziget nyugati részén lévő legmagasabb csúcsaira felkapaszkodva, végig pazar kilátást nyújtva a Külső-tó mellett ér vissza a faluba.

A gyalogtúra nem túl nehéz és nem kifejezetten hosszú, a természeti szépségek, a táj változatossága pedig feledteti a kisebb csúcsok megmászásának fáradalmait.

A hossza kb. 12 km, a lenyűgöző látvány, kisebb-nagyobb kitérők, pihenők miatt kényelmes tempóval kb. 5-6 óra alatt járjuk végig, hogy legyen idő közben megpihenni, gyönyörködni és fényképezni. Szintemelkedés 260 m

A terep nem teljesen sík, kb. 200 méteres kúpokat fogunk megmászni, ezek tetejéről páratlan kilátás nyílik a Balatonra, illetve a külső- és a belső tóra.
Találkozási hely és idő:

2020. június 26. szombat, 9 körül között a Belső tónál lévő ingyenes parkolóban (a google térképen Parkplatz Tihany néven találjátok meg, hivatalos cím: Tihany, Major u. 58, 8237).

Innen, a Levendula látogatóközpont és a szürkemarha gulya szomszédságából indul körtúránk 9.30 órakor, melynek során érintjük a félsziget ezernyi színes és illatos pontját!

Felkúszunk a gejzírkúpokra, majd a Lóczy panoráma ösvény mentén kanyargunk a csodás Balaton fölött, érintjük a Csúcs-hegy, a Gubicza tető, a Nyereg hegy és az Apáti hegy kétszáz-valahány méteres pontjait, utunk végig a gerincen halad.

Ez a rész Magyarország legpazarabb turistaútjai közé tartozik, parádés a kilátás a Balatonra, egészen a Badacsonyig ellátunk, vagy akár a Köröshegyi völgyhídig és a Sajkodi-öbölig.

Később az Apáti-hegyen keresztül ereszkedünk le a félsziget belsejében lévő szőlőkkel és gyümölcsösökkel tarkított medencébe.

Az Apáti-hegy füves, sziklás tetejéről a Külső-tó nádasrengetegére és meg-megcsillanó vízfelületére nyílik megkapó panoráma. Az úton lefelé a régi nagy, de mára már elvadult levenduláson megyünk keresztül. Késő tavasszal, nyár elején mámorító a levendulaillat.

Tipp: az őslevendulásban megpihenünk, piknikezünk, majd az őrtorony kilátóról vetünk egy pillantást a környező látnivalókra.

Kiérve a ritkás, meseszép erdőből a szőlőültetvénynél széles földes úton bandukolunk tovább a szőlők és a mandulafák között.

Ha van még energiánk, érdemes felmenni a Kis-Erdő-tető (203 m) tetején lévő szélmarta sziklákhoz, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a falura és az apátságra. A ligetes hegyoldalban leereszkedve kiérünk a főútra, ahol jobbra kanyarodva pár méter után elérjük a temető melletti parkolót, tovább haladva pedig pár perc alatt bent is vagyunk a központban, az apátságnál.
A túra részvételi díja: 2000 Ft.
Egész napos programra készüljetek, a túra után érdemes kicsit barangolni a faluban, vagy megmártózni a Balatonban.


Jelentkezési határidő: június 24. csütörtök.

Mindenképpen hozz magaddal:

- egy napra elegendő elemózsiát, gyümölcsöt;
- egy-másfél liter ivóvizet;
- szükség esetére kullancsriasztót és naptejet;
- riogatónak esőkabátot;
- a lábat megfelelően tartó túracipőt (vagy túrabakancsot;)
- fejfedőt/kendőt!LEVENDULASZEDÉSI LEHETŐSÉG


Tihanyban az őslevendulás védett terület (nem is annyira színpompás és dús, mint a termesztett fajta), szedd magad akcióban azonban vihetünk magunkkal termesztett levendulát az alábbi feltételekkel:

Levendula Szedd magad

2021. június 18-tól június 27-ig a virágzástól függően 9.00-19.00 óra között

A levendula szedés lehetőségének időtartamát a készletnek megfelelően módosítjuk.

Virágszedésre a készlet erejéig van lehetőség!

A növények védelme érdekében tilos a bokrok tépése vagy nem megfelelő eszközzel végzett virágszedés. Természetvédelmi őreink segítenek, megmutatják a szedés helyes módját.

Helyszín: Tihanyba vezető (7117-es) út mellett (Gödrösi elágazó)

Az aratótáskák díja és mérete:
- kisebb méretű (18x22x8 cm) díja: 1.500 Ft/db
- nagyobb méretű (22x27x11 cm) díja: 2.500 Ft/db

Minden nap 15 órakor tájékoztatást tartunk a levenduláról, történetéről a Tihanyi-félszigeten, felhasználásáról, termesztéséről!

Előzetes bejelentkezés nem szükséges.Jelentkezés (név, elérhetőség, melyik túrára jelentkezel)

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika