eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Nordic Walking oktatás
- 2020.10.16.

Helyszín: Margitsziget

Időpontok:

November 8. vasárnap, 9-11-30.

továbbTúra: November 7.
- 2020.10.24.

November 7-én szombaton egy könnyű, kb. 10 km-es túra következik Kamaraerdőn és a Tétényi-fennsíkon, majd ellátogatunk a Memento Parkba!

tovább

TEMATIKUS TÚRA NOVEMBER 7.

KAMARAERDŐ-TÉTÉNYI FENNSÍK-MEMENTO PARK


Amikor ránéztem a naptárra, rájöttem, hogy a következő túránk időpontja épp november 7-re esik. A mai fiataloknak, gyerekeknek ez a dátum nem mond semmit, sokunknak viszont egy letűnt kor élénk emlékeit hozza vissza: az iskolai ünnepségekét, a november 7-i felvonulásokét.

Gondoltam egy merészet, és megterveztem - egy kicsit poénnak is szánva - a november 7-i Memento Túrát!

A nap egy 2 részből álló túrával kezdődik: először a Kamaraerdő túraösvényeit fedezzük fel, majd a Tétényi-fennsík tanösvényt járjuk végig. A túra összesen kb. 10 km hosszú, kevés szintkülönbséggel.

Ezután slusszpoénként egy igazi időutazáson veszünk részt a Memento Parkban, amelyet kitalálói így reklámoznak:

„Tekintsd meg a Memento Parkban a kommunista diktatúra gigantikus emlékműveit, a Budapest utcáiról eltávolított propaganda szobrokat. Készíts közös fotót Leninnel, szovjet katonákkal, komcsi hősökkel! Ülj be a Trabant 601-es modellbe, a kor Jaguárjába, csak éppen papírból :). Ismerd meg az egykori ügynökök életét első kézből a Barakk Moziban. Találkozz a gyermek Leninnel és további érdekességekkel a bunkerben."

Régóta létezik ez a szabadtéri múzeum, és érdemes egyszer ellátogatni ide, miért ne tegyük épp egy jellegzetes időpontban, a NOSZF évfordulóján? A közeli túraösvényeket is először fedezzük fel együtt. Nosza rajta, botra fel, gyalogoljunk egyet az őszi színekben pompázó Tétényi-fennsíkon, majd kergessük a komcsi kor szellmeit a Memento Parkban :)
TÉTÉNYI-FENNSÍK


A Budatétény, Kamaraerdő, Budaörs, Törökbálint, Érd és Diósd által közrefogott Tétényi-fennsík a Budai-hegység déli nyúlványa. Átlagos magassága 200 méter, de szinte teljesen sík. Természetvédelmi szempontból különösen értékes a terület,

Közel 400 növény-és 80 állatfaj él itt, de a védett, fokozottan védett fajok száma is több tucat.
A fennsík egy része a kilencvenes évek végén országos védettséget, másik része helyi védettséget kapott, Érd–Tétényi-plató néven pedig az európai NATURA 2000 hálózat tagja lett.

A védett terület kezelését a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület látja el, akik egy tanösvényt is létrehoztak itt. Ez a fennsík keleti szélén, a Kamaraerdő mellett, egészen pontosan a szoborpark mögött indul, 3 kilométer hosszú és 1,5 óra alatt kényelmesen bejárható.

A fennsíkon egykor a sztyepprét- és sziklagyepfoltok mellett mészkedvelő tölgyesek és karsztbokorerdők is voltak, a 20. századra azonban a legeltetés a fás növényzet szinte teljes eltűnéséhez vezetett. A területet évtizedekig katonai lőtérként használták, 1921 őszén még éles ütközet is zajlott a fennsíkon.

Az emberi tevékenység megszűnésével megindult a természetes szukcesszió, vagyis a növényzet újra elkezdte visszahódítani a területet. A nyílt sziklafelszíneken megjelentek a pionírok, a mohák, zuzmók, majd a lágy szárú növények.

Másutt cserjék és itt-ott már fák, elsősorban virágos kőrisek is megtelepedtek. Egyfajta szukcessziós zsákutcaként azonban nagy területet hódítottak meg a szúrós cserjék, mint például a galagonya, amelyek komoly veszélyt jelentenek az értékes gyepekre.

A tanösvény állomásain részletesen megismerkedhetünk az egyes élőhelytípusokkal, a rájuk jellemző növény- és állatfajokkal.

Érdekes látványt nyújt a 2008-ban üzembe állított budatétényi víztorony. Az óriási, 42 méter magas építmény, amely szinte mindenhonnan látszik, futurisztikus külsejével felülről a Star Trek USS Enterprise csillaghajójára, alulról pedig a Star Wars Halálcsillagára emlékeztet.MEMENTO PARK - A KOMMUNISTA DIKTATÚRA SZELLEME


A parkban 42 szobor, emlékmű vagy más alkotás látható, amelyeket az 1945-1989 közötti kommunista kultúrpolitikai igényei és elvárásai szerint állítottak fel Budapest utcáin és közterein. Megtekinthetők többek között a “Magyar-szovjet barátság” és a “Felszabadulás” allegorikus emlékművei, munkásmozgalmi személyiségek és a szovjet Vörös Hadsereg katonáinak szobrai, valamint több gigantikus alkotás. Itt található Lenin, Marx és Engels, Dimitrov, Osztapenko kapitány, Kun Béla és sok más, “kommunista hős” emlékműve, amelyek ma már mind egy letűnt korszakra emlékeztetnek, az utókort pedig óva intik attól, nehogy ismét efféle diktatúrát hozzanak létre vagy tűrjenek uralkodni maguk fölött.

A Főbejárat kapuzata hatalmas, szoc-reál épületet idéz, mögé belesve azonban látható, hogy a bombasztikus ígéretek ellenére ez csupán egy támasztékokkal felállított, 12 méter magas “kommunista díszlet”. Tökéletes nyitány a diktatúra bemutatásához.

Eleőd Ákos építész, a park koncepciójának megálmodója terve mottójául a következő mondatokat írta: “Ez a park a diktatúráról szól, de abban a pillanatban, amikor ez kimondható, leírható, megépíthető, abban a pillanatban ez a park a demokráciáról szól. Csak a demokrácia képes megadni a lehetőségét, hogy szabadon gondolkozhassunk a diktatúráról- vagy éppen a demokráciáról, vagy bármiről.”

Találkozó: november 7-én 8.45 körül a Memento Parknál (1223 Budapest Balatoni út – Szabadkai utca sarok).
BKV-val Kelenföld vasútállomásról a 101 E busszal. Figyelem, a busz félóránként jár, a 8.26-ossal kell elindulni, menetidő 10 perc!


A túra 9 órakor indul. Először a Kamaraerdőt vesszük célba, majd visszatérve a parkhoz a Tétényi-fennsík felfedezése következik. Ezután képzeletben "felülünk a szocialista szellem vasútjára", és zárjuk - minden bizonnyal nagyon vidáman - ezt a 21. századi november hetedikét!

Részvételi díj: 2000 Ft, a Memento Park belépődíjas, erről a lenti képre kattintva találsz tájékoztatót. Ha jó sokan leszünk, kéthetünk egyedi csoportos vezetést, ezt külön meg kell beszélni a szervezőkkel!


Jelelntkezésnél írd be nevedet, elérhetőségeidet, és a túra nevét: Tétény-Memento túra.

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika