eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Újra NW tanfolyam
- 2021.08.26.

Helyszín: Margitsziget

Időpontok:

szeptember 5, vasárnap 9-11.30;
szeptember 19, vasárnap 9-11.30

továbbEsztergom Búbánatvölgy
- 2021.09.05.

Szeptember 18. szombat - könnyű körtúra sok-sok látnivalóval, egy kaptatóval a szép kilátás miatt!

Szlovéniai Hosszú Hétvége
- 2021.07.03.

Október 21-24

Csodálatos túrák Szlovénia egyik legszebb részén, a Bohinji tó közvetlen közelében, a Júliai Alpoknál, a Triglav lábánál!

tovább

2021. OKTÓBER 21-24.

SZLOVÉNIA: TAVAK, SZURDOKOK, VÍZESÉSEK


1 db erkélyes és 1 db anélküli szoba maradt!

Nagyon hiányzik már a csapatnak Szlovénia...tavaly nem tudtunk menni, idén bepótoljuk, visszatérünk abba a csodavilágba, ahol az első szlovén túránkon már jártunk!

Kristálytiszta smaragdzöld hegyi patakok, meseszerű sziklaképződmények, harsogó zöld alpesi legelők, hófödte csúcsok, lenyűgöző vízesések, gyönyörű tavak: egy igazi ékszerdoboz ez a vidék, a Júliai Alpok ölelésében!

Lássuk, mit kínál ez a szép októberi hosszú hétvége!Mostnica-szurdok, varázslatos kanyon a Bohinji-tó felett


A Júliai-Alpok egyik legvarázslatosabb kirándulóhelye, a Bohinji-tótól északra húzódó Mostnica, azaz a hidak szurdoka. Rendkívül könnyű megközelíthetősége és mesés szépsége ellenére szerencsére még nem vonz óriási tömegeket. A mindkét partján vezető ösvényről időnként a szédítő mélységbe kukkanthatunk, máshol pedig a kiszélesedő hegyi folyó, kristálytiszta, jéghideg vizében pancsolhatunk. A túrát tetszés szerint hosszabbíthatjuk meg egészen a Voje vízesésig.

A szurdokban a Mostnica patak mentén sétálunk végig, útközben a folyó által kialakított zúgókban, vízesésekben gyönyörködhetünk. A sebesen folyó víz csupán néhány méter szélesen vájta ki a sziklát, így közel 20 méterrel alattunk hömpölyög a víz magas sziklafalak között. A szurdok különlegessége, hogy az erős vízsodrás csodás alakzatokat formázott a sziklákból. Az egyik nevezetesség az un. elefánt szikla, mivel a vízmosta sziklatömb egy elefánt fejére és ormányára emlékeztet. A szurdokot övező sziklák sok helyen egészen világosak, így a víz néhol már-már lehetetlenül türkiz színű.

Száva-vízesés, Slap Savica

A Júliai-Alpok legnépszerűbb vízesése!

Szlovénia legnagyobb tavának, a Triglav Nemzeti Parkban fekvő Bohinji-tónak az északnyugati csücskében található a Slap Savica, vagyis a Száva-vízesés. A több száz méter magas, impozáns Komma-szikla oldalából, csaknem 70 méter magasból alázúduló vízesés a Száva folyó egyik forrása, és több száz kilométeres útjának kezdete. A vízesésből aláhullva a Bohinji-tóba folyik, innen felduzzadva Sava Bohinji néven folytatja útját egészen Bledig, ahol a Sava Dolinával egyesülve Száva néven Szlovénián, Horvátországon, Szerbián keresztülfolyva Belgrádnál a Dunába torkollik.

Sok-sok lépcső leküzdése után felérünk a kilátóhoz ahonnan csodás látványba lesz részünk, nem csak a Száva-vízesés elképesztő türkizzöld vize vonzza a tekintetet, hanem az alattunk elterülő Bohinji-tó.Pršivec, kilátóhegy a Bohinji-tó felett


Parádés kilátás, idilli havasi legelők!

A Júliai-Alpok egyik legszebb és legkönnyebben járható túráján felkapaszkodunk a szépséges Bohinji-tó felett északra húzódó karsztfennsíkra, mely meredeken szakad le a tó medencéjére.

A letörés legmagasabb pontjáról, a Pršivec csúcsáról fantasztikus kilátás nyílik a mélyben, 1200 méterrel alattunk fekvő tóra. Idilli fekvésű havasi legelőkön, rusztikus hegyi tanyák közt, gyönyörű erdőben kirándulunk tovább.Bohinji-tó, Keresztelő Szent János-templom


Középkori ékszerdoboz a Bohinji-tónál.

A hatalmas hegyek közé szorított, csodálatos fekvésű Bohinji-tó partján áll a képeskönyvbe illő, kívül-belül középkori freskókkal díszített, apró gótikus Keresztelő Szt. János-templom. A tó kristálytiszta, kékeszöld vizében tükröződő épület látványa lenyűgöző, a színes, autentikus, középkori falfestmények igazi csemegét kínálnak a Júliai-Alpokban kirándulóknak.


A Bohinji-tó keleti végében, a Sava Bohinjka kiömlésénél, közvetlenül a folyó északi partján, egy régi kőhíd mellett épült templom története egyes feltételezések szerint egészen a XI. századig nyúlik vissza. A hajó nagy része román kori, míg a presbitérium egyértelműen gótikus alkotás. A jellegzetes díszítésű harangtorony barokk kori, dupla ablakait, a környékre jellemző zöld kő keretezi.

Az egész épületet középkori fal veszi körül. A templom hajójának déli falán láthatjuk Szt. Kristóf nagy alakú falfestményét, vállán a kisded Jézussal. Ezen a falrészleten megfigyelhetjük a freskók három különböző rétegét, melyeket egymásra festettek az évszázadok alatt. A legalsó, legrégebbi réteg 1300 körüli, a középsőt 1400 körül festették, míg a legfelső a XVI. sz. második negyedében keletkezett.

Az épület belsejét szinte teljesen beborítják az érdekesebbnél érdekesebb falfestmények. A hajót a szentélytől elválasztó diadalíven Keresztelő Szt. János lefejezését illusztrálja a középkori művész meglehetősen naturális stílusban. A különböző bibliai jelenetek között láthatjuk Káint és Ábelt, és Sárkányölő Szt. Györgyöt is. Érdekesség, hogy Káin vállán egy fehér ördög ül, egy meglehetősen ritka szimbólum.

A gótikus presbitérium, vagyis a szentély falait teljesen beborítják a színes falfestmények. Alulról felfelé, angyalok sora, némelyik egészen bizarr vámpírszerű fogakkal, középen különböző szentek figurái, feljebb pedig az apostolok alakjai láthatóak. Néhány alakon még az akkoriban meglehetősen gyakori golyvát is megfestették az alkotók. A jobb oldali mellékoltárban található festett, fából faragott, 1380-ból származó fej Keresztelő Szt. János levágott fejét ábrázolja. Az aranyozott főoltár 1668-ban készült, a szószék 1711-ből való alkotás.PROGRAMTERVEZET:

Túrák a fent bemutatott helyszíneken, napi programok feltöltése hamarosan....Szállás, részvételi díj, egyéb információk

Szállásunk Bohinjtól néhány kilométerre, egy 100 éves, de 2015-ben minden igényt kielégítően felújított, hamisítatlan alpesi hangulatú farmépületben lesz. A ház híres vendégszeretetéről, és tradícionális fogásairól!

Részvételi díj kétágyas szobákban:

- erkélyes: 250 euró/fő (6 szoba áll rendelkezésre)
- erkély nélküli: 240 euró/fő (6 szoba áll rendelkezésre)


A részvételi díj tartalmazza:

- 3 éjszaka szállás, reggelivel és vacsorával;
- nordic walking túrák , 2 teljes napi túra helyi túravezetővel;
- programszervezés;


A részvételi díj nem tartalmazza: az utazás, biztosítás költségeit, belépőket .

Részvétel védettségi igazolványal! (Kormányközi megállapodás értelmében a Magyarországon engedélyezett oltásokat Szlovéniában is elfogadják).

Jelentkezési határidő: szeptember 30. Azonban ha biztosan szeretnél ott lenni, mindenképpen előbb jelentkezz, mert a helyek száma korlátozott!

Csoportlétszám: min. 15 fő.


Jelentkezézhez feltétlenül írd be a túra nevét, és a résztvevők adatait!

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika