eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Jenga Bells Túra
- 2021.11.27.

December 11-én fergeteges szezonzáró túra a Pilisi Kopárokon, egy különleges kilátóval!

továbbOktatás
- 2021.11.27.

Idén utoljára, december 12-én, vasárnap, 9-11.30-ig a Margitszigeten!

tovább

JÚNIUS 12: SALGÓ ÉS SOMOSKŐ VÁRA

A Karancs és a Medves páratlanul szép vidékének felfedezése

Középkori emlékek, vulkanikus maradványok nyomában

Június 12-én is izgalmas, szép túra várja mindazokat, akik csatlakoznak csapatunkhoz!

Ezúttal Nógrád megyébe, egészen a szlovák határ közvetlen közelébe látogatunk. Túránk során az alábbi, páratlan panorámát nyújtó helyszíneket, és érdekes geológiai képződményeket érintjük:

- Somoskői vár
- Bazaltorgonák
- Petőfi-kunyhó
- Salgóbánya
- Salgó vára
- Boszorkány-kő
- Közép-bánya tó
- Medves fennsík

A túránk körtúra, hossza kb. 14 km, szintemelkedés kb. 300 méter (ezen belül a két várhoz rövid, de meredek kaptató vezet föl!) Túránk kiindulópontja a

Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit Kft.
3100 Salgótarján, Eresztvényi út 6.
, és ide is térünk vissza!

Felszerelés: évszaknak megfelelő, de réteges túraruházat, a bokát jól tartó, megfelelően bordázott talpú túracipő vagy túrabakancs, elegendő ivóvíz és elemózsia.Büszke vár a trianoni határon

Somoskő látványos, vulkáni csúcsra épült középkori vára pár méterre került a trianoni határ mögé. Évtizedekig csak a falu széléről lehetett csodálni, ma már szerencsére a határok átjárhatóságával, gond nélkül meglátogathatjuk az impozáns várromot és a hegy oldalában, szintén Szlovákiához tartozó geológiai érdekességet, a bazaltorgonákat és a kőtengert.

Az 526 méter magas vulkáni csúcson található somoskői várhoz Magyarországról sétálhatunk fel, de a formás, bár nem túl terebélyes erődítmény bejárata már szlovák területen fekszik. Mielőtt felkaptatnánk a rövid, meredek emelkedőn a várhoz, érdemes szétnézni a magyar oldalon, a vár tövében ugyanis más látványosságokra is bukkanhatunk.

Találunk itt Petőfi-kunyhót, amely a költő 1845. június 12-én tett somoskői látogatásának állít emléket. A legenda szerint a településen járva ebben a kis házikóban szállt meg.

A kunyhó közelében egy fa makettkiállítás is látható a környékbeli várakról, ahol többek között a füleki és a salgói vár kicsinyített mását is megnézhetjük a somoskői mellett.

A Petőfi-emlékparkban 2010-ben alakították ki az „Aradi vértanúk emlékhelyét”, amelynek fókuszában a 13 aradi vértanú domborműves portréi előtt gróf Batthyány Lajos mártír miniszterelnök bronz mellszobra áll.Bazaltorgonák és a Petőfi-kunyhó

A vár bejáratánál álló kis kuckó (ahol a belépőket árusítják) melletti lejtős úton tovább haladva pár perc alatt érjük el a híres geológiai képződményt. A környékbeli bazalthegyek közül Somoskő oszlopos elválású bazaltjai az egyik a legismertebbek.

A sziklafalból kihajló, 16 méter hosszú oszlopos bazaltömlés az orgonasípokhoz hasonló. Az oszlopos elválás jellemző a bazaltra, azonban az itt látható, sajátosan hajlott forma európai ritkaságnak számít. A bazaltot többek közt utak burkolására használják. A macskakő, amennyiben hatszögletű, akkor az úgynevezett bazaltorgonából bontják. Egykor Bécs utcakövei készültek somoskői bazaltorgonából.

Ha még van energiánk egy kicsit tovább menni a tanösvényen egy hatalmas kőtengert láthatunk nem messze az orgonáktól.

A vár alatt álló, kis házikó a Petőfi Emlékkunyhó, annak emlékére épült, hogy Petőfi Sándor 1845. június 12-án látogatást tett Somoskőn. Élményéről a következőt írja az Útirajzokban: „Somoskő nem nagy vár, nem is nagy hegyen fekszik, de bámultam építését, mely gyönyörű öt-, hat-, hétszögű kövekből van.
Salgó vára és a Boszorkány-kő


A Medves-fennsík egy magas, kiemelkedő sziklaszirtjét koronázza a büszke Salgó vára.

A messziről látszó meredek vulkáni kúpra épült vár romjait könnyű kirándulással látogathatjuk meg. A 625 méter magasságú csúcson elképesztő körpanoráma tárul elénk a környékbeli hegyekre, a Karancsra, a Cseres-hegységre, de látszanak a Mátra, a Bükk, a Börzsöny, a Cserhát hegyei is. A várlátogatást érdemes összekötni a nem messze lévő Kis-Salgó tetejét uraló érdekes vulkáni képződmény, a kilátóhelyként sem utolsó Boszorkány-kő megtekintésével.

A Medves-fennsík egyik legszebb bazaltkúpja a Nagy-Salgó, melynek nemcsak vára különleges, de geológiája is.

„Itt állt Salgóvár, mint egy óriás, / Ki az egekre nyujtja vakmerő / Kezét, hogy onnan csillagot raboljon; / Itt állt Salgó… az éghez oly közel, / És benne mégis a pokol tanyázott.”– írta Petőfi Sándor 1846-ban, Salgó című költeményében. A költőóriás a bazaltból felépült vár ódon falai között barangolva nem sejthette azt, hogy geológiai értelemben is egy különleges helyen jár.

Salgótarján szűkebb-tágabb környezetében (az ún. Nógrád-Gömöri bazaltvidéken) a bazaltos jellegű vulkanizmus a miocén legvégén indult, s a pliocénen át egészen a pleisztocénig tartott. A hat fázisban lezajlott vulkáni tevékenység kb. 8 millió éve kezdődött el (a mai szlovákiai területeken, a Cseres-hegység vidékén), s kisebb-nagyobb megszakításokkal pár százezer évvel ezelőtt ért véget. Ezen hosszú időszak alatt tufagyűrűkkel szegélyezett lávatavak, lávaárak és lávatakarók jöttek létre, amelyek későbbi lepusztulásával rendkívül változatos és látványos formakincs alakult ki.

A Boszorkánykő körül kialakított geológiai tanösvény egy kisebb hasadékvulkán igen változatos kőzeteit mutatja be. Láthatunk itt mélyből felszakított üledékzárványokat, hajlott lávalemezeket, kukoricacsövesedő bazaltoszlopokat stb. A sziklagerinc keleti fala közel függőleges, ami elérheti a 15-20 m magasságot is.Találkozó:

Június 12. szombat, 9 óra,

Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit Kft.
3100 Salgótarján, Eresztvényi út 6.

Az út Budapestről bő másfél óra autóval. Egész napos túrára készülj!

Részvételi díj: 2000 Ft
A somoskői várba a belépő 1.5 euró (általában forintban is fizethető).

Jelentkezés. Kérlek, írd be a TÚRA NEVÉT, saját nevedet, és hogy hányan jelentkeztek.

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika