eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Túra Június 6-án!
- 2020.05.24.

Leányfalu - Vöröskő körtúra, 12 km, találkozó 8.45-kor, indulás 9-kor, a túra időtartama kb. 4-5 óra, Duna-parti sétával, fagyizással egész napos program

továbbOktatás a Margitszigeten
- 2020.05.25.

Újra NW ABC, június 7-én, vasárnap reggel 9-11.30-ig, az alapok szakszerű elsajátításáért!

Várok mindenkit, jelentkezés a tovább gomb alatt:

tovább

PÜNKÖSDI TÚRA AZ OLASZ TENGERPARTON

Lignano és lagúnái, Friuli történelmi városai: június 7-10.


Az évek során hagyománnyá vált, hogy ha Pünkösd, akkor tengerpart! A hosszú, sokszor nyomasztó téli időszak után már nagyon vágyunk egy kis melengető napsütésre, egy pezsdítő NW programmal egybekötött kényeztető pihenésre!

Ez a pünkösdi hosszúhétvége szinte négy napig csak tengerparti nordic walkinggal kényeztet bennünket...
... azonban szokás szerint emellett lesz még egy-két kellemes kiegészítő program is.

Lignano Sabbiadoro, a természetes szépség


Az elmúlt csaknem 10 év pünkösdi túrái során igyekeztük felfedezni Olaszország észak-adriai üdülőhelyeit, többször jártunk Caorle, Jesolo és Grado homokos partjain. Idén Lignano Sabbiadoro lesz nordic-walking hosszúhétvégénk helyszíne.

„Sabbia d’oro, mare azzurro”…arany homok, azúrkék tenger...

A kilenc kilométer hosszú, tengerbe nyúló földnyelven elterülő város minden korosztálynak felhőtlen kikapcsolódást ígér.

A gondozott tengerparti sétányok, a gondosan tisztított aranyszínű, finom szemcsés homok, a tengerpart sportpályái, a Terazza al Mare, és az állandóan lengedező kellemes adriai fuvallatok szinte csábítják az embert a habokba.

„Lignano, la cittá verde”… Liganano, a zöld város. Riviera városrész rezidenciái, parkjai, pínea erdői garantált pihenést kínálnak.

Pineta városrész megszokottól eltérő csigavonalas utcái, fasorai, minden görbületükben új meglepetéseket tartogatnak.

Sétálóutcája nem a megszokott betonrengeteg képét mutatja, hanem a természet és a mediterrán ízlésvilág összhangját.

A forró nyári napokon igazi védelmet nyújt a "zöld arany", a pínea erdő.

„E di notte"… és ha leszáll az est: …a négy kilométernyi cölöpökre épült tengerparti sétány a késő esti órákban is az olasz fiatalok találkozóhelye, és az esti séták kiindulóhelye.
Az ezernyi Gelateria fantáziát felülmúló fagylaltkölteményeket kínál, a piazzák megtelnek emberekkel, zenével és mutatványosokkal.

A Marano laguna és szigetvilág, a Punta Verde, Darsena a természet kedvelőit bűvölik el csodálatos növény- és állatvilágukkal. Lignano kikötőjéből naponta hajójáratok indulnak Velencébe, az Isztriára, Maranora és a Kagyló szigetre. A Punto Verde területén létrehozott állat- és botanikai kert a felnőtt látogatókat is magukkal ragadják.


A félszigetet, amely természetvédelmi terület, a nordic walking botok mellett egy könnyed kerékpártúrával is érdemes felfedezni. Lignano Sabbiadoro-ban 20 km bicikliutat találunk, a városrész gyakorlatilag autómentes övezet.De nemcsak itt, hanem a lagúnák mentén is biztonságosan kerékpározhatunk.

Sőt, ha van kedvetek, és rászánunk egy kora reggeli kiruccanást, kipróbálhatjuk a FAT BIKE -ot is, ami egy nagyon széles, pufi kerekű bicikli, és könnyen lehet tekerni vele a homokos parton, sőt, a sekély vízben is!Nordic walkig, kulturális élmények, strandolás...


Amint látjátok, Lignano és közvetlen környéke is bőven tartogat látnivalókat (és akkor még nem is beszéltünk az aranyló part és az azúrkék tenger által kínált klasszikus strand-élményekről!)

Azonban Friuli-Venezia Giulia tartományban számtalan szebbnél-szebb település található, amelyeket viszonylag ritkán látogatnak meg a tengerpartra igyekvő tömegek, ugyanakkor fantasztikus történelmi és építészeti múlttal rendelkeznek.

Álljon itt néhány csodás hely, ahová ellátogathatunk ez alatt a néhány nap alatt!

A napi programokat lebontva most nem írom le, hiszen sokszor tapasztaltuk, hogy az időjárás, valamint a csapat kedve nem egyszer felülírja a terveket.

Nyári strandidiő esetén már kora reggel (reggeli előtt) nordicozhatunk egy jó nagyot, aztán délelőtt javaslatom szerint autóba ülünk, és felfedezünk néhány szép helyet. Ha meg úgy adódik, hogy egyik nap inkább áthajózunk Maranóba, biztosan találunk egy jó kis tengeri herkentyűs vendéglőt is a faluban, ahol ebédelhetünk egyet, miután megcsodáltuk a környék természeti szépségeit.

Délután vacsoraidőig pedig kedvünkre fürdőzhetünk, sütkérezhetünk a strandon!

Íme a lehetőségek:

Palmanova, a pókháló alakú erődváros


Friuliban található egy egészen elképesztő városka, melyet a 16. században alapítottak. Milliószor olvastuk már a nevét az autópályán utazva, de ki gondolta volna, hogy az outlet centeren túl milyen csodás középkori város található!

A várost 1593. október 7-én avatták fel, ezen a napon tartják ünnepét is.

Palmanova erődvárosnak épült, hogy a török illetve az osztrák csapatokat megakadályozza az előrenyomulásukban a Velencei Birodalom felé. 9 szögletű alaprajzát a mai napig megőrizte, sőt a falai igazán remek állapotban maradtak fönt.

Az építkezés közel 100 évig tartott. A beépített koncentrikus csillag három körgyűrűt tartalmaz. A várost körbe ölelő falak kerülete összesen 7 km, melyet körbe vesz egy hatalmas várárok és kilenc nyíl alakú összekapcsolódó bástya. Védelmi szempontok alapján a legkorszerűbb módszereket vették figyelembe az építkezés folyamán. A városba három őrzött kapun keresztül lehetett betérni.

Sok vita folyik arról, hogy a korábban erre járó Leonardo da Vinci ötlete nyomán alakították-e ki a struktúrát, erre kézzelfogható bizonyíték nincs.

A város kialakítását ezen felül is több legenda övezi. Állítólag egy, a helyszínen járó, alaposan ittas pásztor előtt jelent meg a furcsa alakú városkép egy delíriumos álom formájában.

Mások szerint, amikor a várost tervezték, a ötletelés során a plafonról leesett egy pókháló, amely lényegében az ötletet adta, mint amúgy tökéletes védelmi rendszer – hiszen a pókok kifogástalan eleganciával hoznak létre félelmetesen szimmetrikus és jól átlátható formákat.Udine, egy idillikus olasz város


Udine egy viszonylag kis város (százezren lakják), ahol a középkort idéző épületektől a legdrágább boltokig sok mindent megtalálunk. Nagy előnye a városnak, hogy a legfontosabb látnivalói sétálva is könnyedén körbejárhatóak.

A "kis Velence"-ként is szokták emlegetni Udinét, mivel több olyan nevezetes épülete is van, amely a lagúnák városára emlékeztet. Ami nem véletlen, mivel Udine közel négyszáz évig velencei fennhatóság alatt állt.

A város egyetlen dombjáról gyönyörű panoráma nyílik a környékre, még az Alpok vonulatait is látni lehet. A legendák egyébként Attilához kötik a domb keletkezését: eszerint a hunok vezére, miután leigázta Aquileiát, látni akarta pusztítása eredményeit, ezért megparancsolta katonáinak, hogy a sisakjukban hozzanak földet és építsenek fel neki egy hegyet Udinében.

Itt található többek közt az udinei vár, ami igazából nem is vár, hanem egy palota és rezidencia.

A középkorban még ezen a dombon is igazi vár állt, de az egy földrengés során elpusztult. Ezután építették a palotát, amelynek alapja a 16. századból való. Mellette találjuk Udine legrégebbi templomát, amelyet vélhetően a 13. században építettek.

A város egyik jelképét, az aranyszínű Mihály arkangyal szobrot pedig már jó messziről látni lehet, és külön érdekessége, hogy kinyújtott karja mindig az aktuális széljárást követi. A dombtető egyébként elég tágas és nyaranta különböző koncerteket szerveznek itt, év közben pedig előszeretettel keresik fel a helyi gyerekek, különösen, amikor nincs kedvük iskolába menni.

A domb másik oldalán lesétálva Udine legszebb terén, a Piazza della Libertán fogjuk találni magunkat. Itt gyakorlatilag minden Velencét idézi: az oroszlános kapu, a velencei gótikus palota, amely márványból épült és egykoron piactérként funkcionált vagy a toronyóra (Torre dell'Orologio), amely a Szent Márk térről lehet ismerős. Hamarosan város főterén találjuk magunkat, aminek a változatosság kedvéért négy különböző neve is van. Az egyiket a téren található gyönyörű reneszánsz stílusban épült templomról kapta (San Giacomo), ami Udine talán legszebb épülete.

Amit mindenképp látni kell még az a gótikus stílusban épült katedrális. Alapvetően a 14. században lett kész, de az 1700-as években teljesen átépítette belülről a nagyon gazdag Manin család, méghozzá barokk stílusban. Az akkori Itália legnevesebb művészei varázsolták újjá a templomot, ami ennek megfelelően egészen lenyűgöző látványt nyújt belülről. Körbejárva olyan érzésünk lehet, mintha egy színdarab közepébe csöppentünk volna.Cividale del Friuli - longobárd emlékek őrzője


A hangulatos, ősi városka páratlan longobárd emlékekkel a tartomány egyik legszebb kisvárosa. A kétezer éves város számos értékes műemléket rejt. Legfontosabb és leghíresebb látnivalója és jelképe is egyben a Ponte del Diavolo. Az egyik legszebb kilátás a az Ördög hídjáról ejti rabul a látogatókat.

Mint mindenhez, ehhez is legenda fűződik: a cividaleiak képtelenek voltak hidat felhúzni a veszélyesnek tartott helyen a Natisone folyó felett, így az ördöghöz fordultak segítségért. Az ördög megígérte, hogy megoldja a problémát, de csak abban az esetben ha megkapja annak a lelkét, aki először megy át a hídon. A városlakók elfogadták a feltételt, és a híd felépült. A helyiek pedig egy kutyával avatták fel a hidat, így az ördögnek be kellett érnie az állat lelkével...

Ha a városban járunk ne hagyjuk ki a jellegzetes édességet a Gubana-t sem, és a Frico is mindenképpen megérdemel egy kóstolót.

Cividale dekl Friuli igen izgalmas történetének egyik fejezetét a longobardok írták - az ő épített emlékeik alapján kapta meg a belváros az UNESCO Világörkségi címet. A város alatt titokzatos, a kelták korából származó alagútrendszer húzódik, amelyet a rómaiak börtönként használtak.

A városka tipikusan olasz terein színes házak széles árkádjai alatt hangulatos kávézókat és éttermeket találunk - érdemes egyikük teraszán megpihenni és kicsit figyelni a helyiek nyugalmas mederben hömpölygő életritmusát.Marano Lagunare - történelmi és természeti értékek tárháza


Idillikus középkori település, színes házaival Caorle hangulatát idézi.

Marano Lagunare városa könnyen megközelíthető Lignano Sabbiadoroból: naponta több motoros hajó indul, hogy felfedezhessük a várost, a csodálatos lagúnát és a tenger jellegzetes ízeit.

(Természetesen autóval is elérhetjük, ha összekötjük egy palmanovai látogatással, mindenképpen praktikusabb ez utóbbi megoldás).

Maranóban még mindig sok épület őrzi a Serenissima titkait.
Valamikor a város a Velencei Köztársaság egyik központja volt, és egyik legfontosabb épülete a Loggia Maranese, a rusztikus isztriai kővel lezárt loggia, ahol annak idején a közösség összegyűlt.

A loggia mellett a 32 méter magas ún. Millenniumi torony található, amelynek első említése 1066-ra datálható. Valószínűleg őrtorony volt. Minden oldalát a város különböző urainak mellszoborai díszítik. A torony súlyosan megsérült az 1976-os földrengés következtében, és a felső része újjáépült.

A téren található a Palazzo dei Provveditori, az erőd kormányzóinak otthona, amely ma már múzeumként működik.

Az épített környezet mellett nagy jelentőségűek a természeti értékek: a Marano lagúna, melynek eltérő sótartalmú ágain eltérő környezeti élőhelyek alakultak ki, ennek megfelelően rendkívül változatos flórája és faunája.

Itt is megtalálhatók a jellegzetes halászkunyhók, a casonik, akárcsak Caorléban.

Duino - kilátás a meredek sziklákkal övezett tengerre


Javaslom, hogy ezt a kastélyt hazafelé, utolsó nap látogassuk meg, mert nagyjából útba esik, csak picit kell letérni az A4-es autópályáról.

A Duino kastély a több mint 400 éve a Della Torre család tulajdona. A kastély egy része és fantasztikus parkja látogatható.

Az építkezés 1389-ben kezdődött a Ugone Duino Trieszti kapitány vezetésével a 10. századból származó Castelvecchio helyett, amelynek romjai még mindig láthatóak a tengerre néző sziklákon.

A vár 1473-ban került a Habsburgok ellenőrzése alá. A Habsburgok kapitányai által irányított birtok azonban rövidesen - házassági kapcsolok révén - a della Torre család tulajdonába jut. A della Torre dinasztia uralma 1783-ban IX. Rajmund halálával ér véget, s az ő lányának házasságával a Hohenlohe hercegi család birtokába kerül Duino, akik egészen az I. világháború kezdetéig lakták a kastélyt.

1945-ben Raimondo Della Torre Tasso herceg, családja egykori székhelyének újra birtokába jutva, megújítva a korábbi hagyományokat kiemelkedő nemzetközi konferenciák és alapítványok helyszínévé tette a várkastélyt. Raimondo herceg halála (1986) után fia, Carlo Alessandro Della Torre Tasso herceg vette birtokba Duinót.

Az I. világháború pusztításai után helyreállított vár udvarát különböző korokból származó épületek övezik, a két bástyával erődített falakat csodálatos kert veszi körül, ahonnan több irányba varázslatos panoráma nyílik.

A kastély kertjében megtekinthetünk egy második világháborús bunkert, ami a családot védte, a háború alatt.Szállás, részvételi díj, egyéb információk:

4 nap, 3 éjszaka 2 ágyas szobákban, félpanziós ellátással, 3 csillagos tengerpart közeli szállodában, nordic walking és egyéb kiegészítő programokkal.
Kétágyas szobában: 230 euro/fő;

Az ár tartalmazza:
- a szállást félpanziós ellátással (bőséges büféreggelivel és naponta változó, halat is tartalmazó gazdag menüvacsorával,
- az idegenforgalmi adót;
- minden szobához külön nyugágyat és napernyőt a szálloda privát strandján;
- parkolást;
- kerékpár használatot;
- a programszervezést;
- a Nordic Walking programokat, túrákat;
- igény esetén a nordic walking bot bérleti díját.

Az ár nem tartalmazza:
- az utazást és a biztosítást.

A hotel mindössze 250 méterre található saját strandjától, amely napozóágyakkal és kunyhókkal felszerelt. Hidromasszázs medence, valamint ingyenes kerékpár áll rendelkezésre.
A kertben egy kültéri medence várja a vendégeket. Itt-tartózkodásuk során a vendégek ingyenes internetelérést élvezhetnek a hotel teljes területén.

A hotel felszereltségei és szolgáltatásai közé tartoznak többek között a következők: napozóterasz, játszótér és szobaszerviz. Napos időben a szabadtéri terasz tökéletes helyszín a lazításra.
A légkondicionált szobák műholdas TV-vel rendelkeznek, néhányhoz pedig tágas erkély is tartozik. A szállodában mindennap hagyományos svédasztalos reggelit szolgálnak fel.
Az étterem ízletes mediterrán menüt kínál hús- és halételekkel. Az ételekhez a bőséges kínálatot nyújtó borlapról választhatók borok.
Csoportlétszám: 15-20 fő.

Jelentkezési határidő: 2019. május 10. A részvételi díj egyben, vagy két részletben fizethető:
130 euró jelentkezéskor, a fennmaradó összeg határideje: május 10
.

A jelentkezéssel azonban most sem érdemes az utolsó pillanatig várni, mert általában nagy érdeklődés övezi az utat, a helyek száma pedig korlátozott!

Utazás Budapestről Szlovénia irányában. Távolság: 630 km. , majdnem teljes egészében autópályán
.
Az utazás egyénileg történik, telekocsi szervezése megoldható. Ezért kérek minden érdeklődőt, hogy amennyiben autóval jön, jelezze, hogy hány utast tud fogadni.Jelentkezés. Kérlek, írd be a túra nevét, elérhetőségedet, és a telekocsi felajánlást/igényt.

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika