eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Hohe Tauern Nemzeti Park
- 2024.04.02.

Június 27-30

továbbJúnius 8. túra
- 2024.05.26.

Budaörsi kopárok

tovább

2023. MÁJUS 27-30

PÜNKÖSD A CSODÁS KARINTIÁBAN


Álomszép környezet, alpesi tavak, magashegyi mocsarak, mesés fenyőligetek.

Helyszíneink:

Turracher Höhe: Turracher See, Schwarzee, Zöld tó - három idillikus hegyi tó, Ausztria legnagyobb cirbolyafenyő erdeje, vörösfenyőerdők, autentikus hütték, kiváló minőségű, kristálytiszta és pollenmentes magaslati levegő.

Bad Kleinkirchheim: magashegyi túrázás a Nockberge Bioszféra Park területén - felvonózás után 2000 méteres magasságban túrázhatunk! A Nock-hegység harmóniában van az ott élők kultúrájával és a vidéki gazdaságokkal: gondozott alpesi legelők, hütték között vezetnek a túrautak; szelíd formáinak köszönhetően a Nock-hegység ideális túraövezet, mely a kezdő túrázók számára is változatos és érdekes útvonalakat tartogat! A területet geológiai tulajdonságai, változatos növény- és állatvilága okán 1987-ben az UNESCO bioszféra parknak nyilvánította.

A vörös gránát és a lila virágú encián nyomában; autentikus hütték, hagyományos karintiai gasztronómia, parádés kilátás a Szerelem Útján: a Millstatti-tó Karintia ékköve, a tengerszint felett 600 méter magasan fekszik, 141 méteres mélységével Karintia legmélyebb tava.


PROGRAMTERVEZET:
1. nap, május 27. szombat


Indulás Budapestről a kora reggeli órákban. Találkozó: Turracher Höhe Pass parkoló, 11.30-kor. (500 km távolságra van).

A szállást 15 órától foglalhatjuk el, és ez a szuper túrahelyszín különben is "idefelé" esik, így egy rövid akklimatizálódás után már egy szuper kis túrával nyitjuk a hétvégét!

A Karintia és Stájerország határán, a Turracher Höhe hágón fekvő Turrachsee mellett még két kisebb tavat fedezhetünk fel, a sötéten csillogó Schwarzsee-t és a csodás fenyőerdőben fekvő Grünsee-t. A tavakat a változatos vonalvezetésű „Három tó körút” (3-Seen-Runde) köti össze, a könnyen bejárható, kitűnően jelzett sétaút csodálatos vidéken kalauzolja végig a látogatókat. A tavakon kívül mesebeli cirbolyafenyvesek, vörösfenyőerdők, magashegységi mocsarak, autentikus hütték kínálnak látnivalót.

A túra hossza kb. 7 km, szintemelkedés 190 m.

Ezután irány Bad Kirchenheim, becsekkolunk a szállodába, utána szétnézünk vacsorázunk.2. nap, május 28, vasárnap


Reggeli után látványos körtúrára indulunk a Nockberge prédikálószékére, a 2170 méteren fekvő Predigerstuhlra.

Elautózunk az 5 km-re fekvő felvonóállomásra, ahol is a felvonó elröpít minket a hegyi állomásig, innen indul a túra.

A karintiai Nockberge Bioszféra Park központi részén magasló széles, lapos tetejű, délről pedig több száz méteres, függőleges sziklafalakkal letörő Predigerstuhl nagyobb erőfeszítések nélkül elérhető, közkedvelt hegycsúcs.

A Bad Kleinkirchheimtől északra lévő Nationalparkbahn felvonó hegyi állomásától kiindulva kapaszkodunk fel a bámulatos kilátást nyújtó hegy tetejére, majd egy mesés fekvésű tengerszemet érintve, gigászi sziklafalak alatt, eszményi alpesi vidéken, régi, autentikus hüttékben megpihenve gyalogolunk vissza a kabinos drótkötélpályához.

Közepes nehézségű, magashegyi gyalogtúra jól jelzett turistautakon, ösvényeken, kocsiutakon. Útközben két hüttében is van vendéglátás.

A túra hossza: 12,5 km
Szintkülönbség: 610 m fel, ugyanannyi le.
Körtúra, tehát a vége is a felvonó hegyi állomásánál van.
Egész napos túra, de arra figyelni kell, hogy a 16.30-as, utolsó indulásra visszaérjünk!3. nap, május 29, hétfő


Reggeli után a szomszédos Millstatti tóhoz látogatunk egy különlegesen szép túrára a vörös gránát és a lila virágú encián nyomában!

Karintia egyik legszebb régiója a Millstatti-tó környéke, a tó északi oldalán húzódó füves tetejű hegyvonulaton áll a népszerű kilátópont és kirándulóhely, a Granattor impozáns kapuja. A Lammersdorfer Hüttétől megyünk fel a Millstätter Alpe hosszan húzódó hegyláncára, az útközben gyakran látható, lila színű virágról, az enciánról és a hegy híres ásványáról, a gránátról elnevezett Enzian-Granat-Steig tanösvény körútját követve.

A túra hossza: 8 km

Szintkülönbség: 470 m.

A karintiai ételkülönlegességeket kínáló, rusztikus Lammersdorfer Hütte (1644 m) elől indulunk, ahol a környékbeli alpesi legelőkön legelésző tehenek tejéből helyben készítik a finomságokat, melyeket meg is lehet vásárolni a vendéglőben, időnként bemutatót is tartanak a sajtkészítés rejtelmeiből a gazdák.

Utunk, az Enzian-Granat-Steig az épület mögül indul hegynek felfelé. Idilli tájon, üdén zöldellő réteken, fenyőligeteken át kapaszkodunk egyre feljebb.

Útközben már meg is figyelhetjük a május-júniusban tömegesen virágzó enciánokat is, utunk egyik névadóját. Akinek az út meredeksége túl sok, választhatja a kocsiutat is, ez természetesen hosszabb, de kevésbé megerőltető.
1900 m magasságban érjük el a Lammersdorfer Almkreuz keresztjét és pihenőjét, ahonnan csodás panoráma nyílik a tóra, mögötte szép időben még a Júliai-Alpok csipkés hegyóriásai is látszanak.

A pihenő után a lapos, köves gerincen rövidesen elérjük a rozsdabarna színű, helyi kőzetekkel, ásványokkal töltött, impozáns kaput, a Granattort. A régió ikonikus jelképétől parádés kilátás nyílik a tóra, a környező hegyek világára. A kis mag alakban előforduló barnás, vöröses színű gránát féldrágakőnek minősülő ásvány, kis szerencsével mi is találhatunk néhányat a földön elszórva. A középkorban nagy jelentőségű gránátot elsősorban ékszerek, fegyverek díszítésére használták, manapság, inkább az ezotériában, gyógyhatású ásványként ismert.

Körtúránk a kiindulóponton, a Lammersdorfer Hütténél ér véget.4. nap, május 30. kedd


Reggeli után a Bad Kleinkirchheimben nézünk körül egy kicsit, hiszen erre a túrák után általában nem marad idő. Bad Kleinkirchheim Karintia tartomány egyik legjelentősebb gyógyüdülőhelye.

A város 1100 méter tengerszint feletti magasságon, egy 5 km hosszú völgyben fekszik, melyet körös-körül 2000 méter magas hegyek határolnak. A gyönyörű természeti környezet kitűnő klímával párosul.Szállás, részvételi díj, egyéb információk:


Mesés szálloda egy mesés helyen, így kényeztetjük magunkat a túrák után!

A két éve nyitott, újépítésű, modern szálloda Bad Kleinkirchheim központjában található. Az 1087 méter magasan elhelyezkedő épületben natúr, cirbolyafenyőből készült berendezés, valamint wellness részleg várja a vendégeket. A szálloda konyhája kiváló minőségű, helyi termelőktől beszerzett alapanyagokból készült ételeket kínál a vendégeknek. Szobái ruhásszekrénnyel, hegyekre néző erkéllyel, saját fürdőszobával, síkképernyős tévével, valamint ágyneműhuzattal és törölközővel felszereltek.

A vendégek mindennap kontinentális, svédasztalos és vegetáriánus reggeli közül választhatnak, este háromfogásos vacsorát szolgálnak fel.

Részvételi díj:
- kétágyas, hegyre néző erkélyes szobában 240 euró/fő
- egy személy által használt kétágyas 300 euró/fő (néhány van)


A részvételi díj tartalmazza:

- 3 éjszaka szállást, félpanzióval (reggeli és vacsora a szálláson);
- túrákat;
- szervezési és túravezetői díjat;
- idegenforgalmi adót.

A díj nem tartalmazza:
- a köztes étkezéseket, a felvonó díját, a biztosítást és az utazási költségeket.

Jelentkezési határidő: április 5-, de nagyon gyorsan be szoktak telni a helyek, ezért az a biztosabb, ha minél hamarabb jelentkeztek.

Utazás telekocsival, érdemes barátoknak összeállni, de segítek a szervezésben.Kötelező beírni, hogy KARINTIA, valamint, hogy van-e szoba-és útitársad.

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika