eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Nordic Walking Oktatás
- 2022.09.05.

Oktatások a Margitszigeten:

November 27. vasárnap 9-11-30

továbbTúra! November 26.
- 2022.11.15.

November 26-án, szombaton, Fóti-Somlyó és környéke

10 km, könnyű túra!

Május 14: Pákozdi Ingókövek Természetvédelmi terület


A Velencei-hegység legizgalmasabb látnivalóit, a furcsa alakzatokba kövült, gömbölyded gránittömbökből álló ingóköveket fedezzük fel ezen a kellemes, könnyen teljesíthető körtúrán.

Ha a Velencei-tó kerül szóba, nem sokaknak jut eszébe a túrázás, sokkal inkább a strandolás és a biciklizés. Pedig temérdek felfedeznivalót rejt a tó környéke, ott van mindjárt a tó északi partán a Velencei-hegység, amit talán megszokásból nevezünk hegységnek, hiszen a Dunántúli-középhegység legkisebb tagjának legmagasabb pontja is csupán 352 méter. Előnye viszont, hogy a könnyű megközelíthetőséget kihasználva az északi parti településekről gond nélkül el lehet jutni a hegységbe: a területet átszövik a turista- és a kerékpáros útvonalak.

A Velencei-hegység tömegét alkotó gránit nagyjából háromszáz millió éve keletkezett, és ez adja a hegység különlegességét is: Magyarországon csak itt (és a Keleti Mecsekben) lehet a gránitot közvetlenül a felszínen tanulmányozni. Az egykor a föld mélyén, a forró magmából kihűlés közben feltöredezett gránitdarabok a víz és az erózió hatására a föld felszínére kerültek, mégpedig a jellegzetes, mállás okozta kerekített formájukban.

Mivel ezek a kőhalmok pont úgy néznek ki, mintha csak véletlenszerűen egymásra pakolta volna valaki a köveket, olyan érzésünk támad, mintha egy kis fuvallat is kibillenthetné helyükről a kőzsákokat - ezért is nevezte el őket a népnyelv ingóköveknek. A valójában cseppet sem ingatag kövek azonban a látszat ellenére nem adják könnyen magukat; a gránit szilárdan tartja magát sok-sok millió éve.

Körtúránk Pákozdon a Bella tó parkolótól indulva az ismertebb ingókövek felfedezésére ad lehetőséget. Némelyik kőre, mint pl. a Pogány-kő, biztonságosan fel lehet mászni, és onnan a kilátásban gyönyörködni. Más formációk, mint a Pandúr-kő, veszélyesebbek, ezért ott óvatosabban kell mászni.

Az út elején elhaladunk a mesterségesen kialakított, de szép környzeteben fekvő Bella-tó mellett, a kopár fennsíkon található ingókövek után pedig ligetes, árnyas völgyben sétálunk. Kis kitérőkkel eldugott helyeken lévő köveket is felfedezhetünk a túra vége felé.

A végén pedig megnézzük a világ legnagyobb huszár szobrát, a Miska Huszárt. Semmiképpen sem szabad kihagyni a fotózkodást a 12,5 méteres óriással!

Pákozdi Pagony, Vadaspark és Arborétum


A Pákozd és Sukoró határán fekvő Mészeg-hegy oldalában fekszik csodálatos környezetben az arborétum és vadaspark.

A túra után kiegészítő programként ajánlom, hogy látogassuk meg a helyet!

A természetvédelmi területen mindent megtalálunk, amire egy kellemes kirándulás alkalmával vágyhatunk. Tanösvény, kilátók, interaktív kiállítás, kövek, szép növények, állatok, játszótér, fedett pihenőhelyek.

A 160 méter magas Mészeg-hegy Sukoró felé eső oldalában 1990-ben nyitották meg az arborétumot. A Velencei-tó és a Velencei-hegység közt elterülő 96 hektáros területet részben erdő, részben mintegy 250 fa- és cserjefaj példányai borítják.

A hegy és a tó élővilága igen gazdag, a növények közül elsősorban a vetővirág, az apró nőszirom, a fekete kökörcsin jellemzőek, a madarak közül pedig a darázsölyv és a kabasólyom. A bejárattól a Tájmúzeumig vezető út mellett „kőzetkiállítást" láthatunk: a hegységet felépítő különböző kőzetfajtákról kapunk információkat.

A múzeumi épületben interaktív játékok mellett megismerhetjük a hegység földtörténeti kialakulását, az éghajlati és geológiai jellemzőket, de képet kaphatunk a közeli ingókövek kialakulásáról is. Egy külön teremben a Halászkiállítás a régi halászok életét, szerszámait mutatja be.

Az épülettől indul a másfél kilométer hosszú, 9 állomásos tanösvény, amely szép erdei sétát ígér. Rögtön az út elején megmászhatjuk a 15 méter magas Panoráma kilátót, amelynek tetejéről - nevéhez méltón - teljes panoráma nyílik a Velencei-tóra.
(Belépő: felnőtt: 2400 Ft, nyugdíjas: 1200 Ft, 15 fő felett csoportos kedvezmény).A túra részletei, tudnivalók, találkozó

A túra hossza: kb. 11 km

Szintkülönbség: kb. 200 m

Felszerelés: az időjárásnak megfelelő réteges túraruházat (Hosszúszárú nadrág ajánlott, mivel a területen gyakori a tüskés, szúrós aljnövényzet, bokor; valamint megfelelő túracipő!)

Elegendő ivóvíz, meleg, napsütéses idő esetén kendő, fejfedő!

Találkozó: 2022. május 14. szombat, Pákozd, Bella tó parkolója, 9 óra. A túra a találkozó után, 9.15-kor indul.

Részvételi díj: 2000 Ft.Jelentkezéshez kötelező adatok: név, elérhetőség, utazás módja (telekocsi szervezése miatt)

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika