eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Oktatás a Margitszigeten
- 2019.01.16.

Az idei év első oktatása, ne hagyd ki!

Január 26. szombat, 9-11-30. Részletek és jelentkezés a tovább gombra kattintva.

továbbTúra a Hárshegyen
- 2019.01.16.

Találkozó:

Január 27. vasárnap, 9.30

Hely: Szépjuhászné (22A, 22-es busszal a Széll Kálmán térről kb. negyed óra).

Táv: 9-10 km. Túracipő/bakancs kötelező, csúszásgátló ajánlott. Részvételi díj: 1200 Ft.


Dalmáciai Túra
- 2019.01.16.

Idén is egy gyönyörű mediterrán környezetben töltjük a március 15-i hosszú hétvégét. Ragyogóan kék tenger, hófehér sziklák, homokos öblök, évszázados építészeti emlékek, finom étkek, és szuper túrák egy jó csapatban!

tovább


MERZSE-MOCSÁR TÚRA: MÁJUS12.


Budapest egy újabb izgalmas, gyönyörű kis szegletébe látogatunk május 12-én, szombaton, ez pedig a Merzse-mocsár.

A rendkívül gazdag növény-és állatvilággal büszkélkedő terület ideális nordic walking pálya is egyben, a földutakon csak úgy repeszthetünk botjaink segítségével!

A tanösvényen egyebek mellett csodás kilátást nyújtó madármegfigyelő állomás található, a madárcsiripelés és béka kuruttyolás pedig szinte végig kíséri túránkat.

És mivel a terület a Liszt Ferenc Repülőtér közvetlen közelében található, elkanyarodunk a reptér felé is, és a rétről közvetlen közelről láthatjuk a gépmadarakat.
Háborítatlan vizes élőhely a nagyvárosban

Budapest XVII. kerületében található a 27 hektáron elterülő Merzse-mocsár, mely Budapest közigazgatási határain belül az egyik legháborítatlanabb vizes élőhely; négy harasztfaj, százharmincegy kétszikű és ötvenegy egyszikű növényfaj, valamint tizenegy madárfaj, köztük a Magyarországon védett szürke gém és vörös vércse otthona; természetvédelmi terület. A Merzse-mocsár a főváros néhány még meglévő vizes élőhelye közül a pesti oldalra egykor jellemző mocsaras területek egyik utolsó megmaradt túlélője. Egyetlen nagykiterjedésű fővárosi hely, ahol a vízi és mocsári növényzet, a sás és lápréti vegetáció viszonylag háborítatlanul tanulmányozható.

A mocsárban megtalálható a magas sásos, a nádas, a bokorfüzes, a fűz-nyár ligeterdő és a száradó kékperjés láprét is, több védett növény- és madárfaj is honos itt.A területen több pár barna rétihéja költ rendszeresen. Különböző nádi és vízimadarak, mint a barkóscinege, a nádirigó, a vízityúk, a bölömbika, valamint egyéb nádiposzáta- és récefajok egyaránt megtalálhatóak itt.

A madarakon kívül fellelhetőek különböző békafajok , vízisikló és mocsári teknős is, utóbbiból itt él a legtöbb a fővárosban. A mocsarat körülvevő réten, bokorfüzesben és fűz-nyár ligeterdőben más madarak is megfigyelhetőek, mint például a gyurgyalag, a kakukk, a sárgarigó, a búbos banka, a tövisszúró gébics, a fülemüle, a karvaly, az egerészölyv vagy akár a vörös vércse is.

Nagyszámú fácán, és fogoly is él itt. A többféle vadászható faj (fácán, fogoly, nyúl, őz, vörös róka) mellett a védett menyét is látható.

Mivel a madarak, és egyéb állatok (őzikét is lehet látni, bár nem tudom, tudunk-e olyan csöndesek lenni....) naplemente előtt mozognak leginkább, úgy gondoltam, hogy ezúttal egy délutáni-esti túrát érdemes beiktatni. Így szombaton délelőtt még lehet pihenni vagy ügyeket intézni, délután pedig élvezni a természetet!Megközelítés: a Keleti pályaudvarról Sülysáp felé induló vonat 21 perc alatt ér Rákoskert állomásra (BKK bérlet érvényes), innen gyalog pár perc alatt elérhető a Merzse. Aki autóval jön, a vasútállomásnál le tud parkolni.
A vonat 13.40-kor indul a Keletiből, tehát 14-kor érkezünk meg, ezután 18-19 óráig túrázunk majd. Visszafelé is óránként jön a vonat. Indulás 14 óra után.

A túra hossza kb. 12 km, a szintemelkedés elenyésző. A talaj változatos, túracipő kell még meleg időben is, a szandál nem megfelelő. Túlnyomó részt földutak, néhol homok, a mocsár környékén sár van.

Gyertek el minék többen, ismerjük meg fővárosunk egyik rejtett túrahelyét :) Részvételi díj: 1500 Ft, gyerekeknek nincs.

Jelentkezés az alábbi e-mailen: info@eurowalk.hu


Az eredeti Nordic Walking technika