eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Egynapos túrák tavasszal:
- 2023.03.05.

- április 1. szombat;
- április 15. szombat.
- május 13. szombat;
- június 10. szombat;
- június 24. szombat.

Részletek hamarosan!

MÓDOSULT A TALÁLKOZÓ HELYSZÍNE!

Figyelem, változás: a találkozó és egyben a túra kiinduló-és végpontja JÁSD településen lesz, a település központjában (A GPS-be Jásd kösszég központja keresést kell beírni - Jásd, Kossuth utca 45.)

Ez időben kb. 5 perccel hosszabb, nem Tés felé kell lekanyarodni, hanem továbbmenni, és az eggyel föntebb lévő bekötőúton kell Jásdra behajtnai. Találkozó: változatlanul 9 óra.

A csapadékos időjárás miatt nehezebben járhatók a bozótos erdei utak Tés felől, továbbá a patakátkelés is nehezebb lehet, ezért Jásdról megyünk a Római fürdőig és vissza, és ugyanúgy érintjük a Szentkút kitérőt. A túra így valamivel rövidebb lesz, de biztonságosabb! Amennyiben látjuk, hogy nincs térdig érő sár, külön bemehetünk Tésre a kilátóhoz, egy külön kis túra keretében.

MEDVEHAGYMATÚRA: 2023. ÁPRILIS 1. SZOMBAT


MAJD BOLONDOK LESZÜNK ÁPRILIS ELSEJÉN KIHAGYNI EGY JÓ KIS TÚRÁT!

Gazdag, vidám programmal várunk mindenkit április elsején, szombaton! Immár évek óta szép hagyomány, hogy áprilisban ellátogatunk a Bakonyba, egy igazán barátságos, változatos, mégsem megerőltető nordic walking túrára, amelynek megkoronázásaként ellepjük az erdő alját, belevetjük magunkat a medvehagyma-mezőbe, és alaposan feltankolunk ebből a finom és egészséges gyógynövényből!

Vidámság, tavaszi illatok, élénk színek és változatosság jellemzik ezt a napot!

A program egy igazán változatos és látványos nordic walking túrával indul, amely sokunk által ismerős bakonyi helyszínen vezet, de ezúttal körtúra keretében fűzzük össze a látnivalókat!

Tésről indulunk, útba eltünk egy kilátót, ahonnan beláthatjuk az egész tájat, átgyalogolunk Jásdra, majd a Szentkút és a Római-fürdő következik, ahonnan visszakanyargunk Tésre, a kiindulópontunkra.

A medvehagymaszedés a túrától függetlenül, egy közeli helyszínen lesz, így nem kell a túrázást megszakítanunk, nyugodtan koncentrálhatunk a medvehagymára a túra után.Tési szélmalmok és kovácsműhely


Tés község a Bakony legmagasabban fekvő települése, a tenger szintje felett 461 méter magason lévő fennsíkra települt. Első okleveles említése 1276-ból való.

Tés határában vízimalmok hajtására alkalmas ivóvíz nincs, így az ősök az élénk bakonyi szeleket fogták be a szélmalmok vitorláiba.
A Helt- és az Ozi-féle szélmalmok a Táncsics utca 17. és 32. számú porták kertjeinek végében állnak.

A malmok különlegessége a ma is működőképes belső szerkezet.
A Helt- és az Ozi-malom kúpalakú zsindelytetőzetre körsínen fogatható, így a hat vitorlát szélirányba lehetett állítani.

Gyönyörű, fennséges látvány a két épen maradt szélmalom és az egész széljárta fennsík! Érdemes bebarangolnunk a környéket!Gróf Széchenyi Zsigmond kilátó


A tési fennsík északi peremére épített, 2014-ben átadott kilátó magassága jelképes. A 18,48 méter az 1848-as forradalomra utalva a szabadság előtt tiszteleg.

A kilátóból nagyszerű kilátás nyílik a fennsík alatt fekvő Jásdra, a fölé magasodó dombokon található csetényi szélerőművekre és Csetény községre, de tiszta időben még a Pannonhalni Apátság is felbukkan a háttérben.

A névadó: Széchenyi Zsigmond

A magyar vadászati kultúra kimagasló alakja, aki a környező erdőkben ejtette el élete első őzbakját. Könyvtára a magyar vadászati szakirodalom legjelentősebb gyűjteménye, amely jelenleg a Magyar Természettudományi Múzeumot gazdagítjaJásd, Szentkút


A jásdi Szent-kút egy barátságos környezetben fellelhető, erdőszéli, árnyas zarándokhely, ahol kis kápolnát, szabadtéri oltárt és kálváriastációkat találunk.

A közeli forrás már a pogány magyarok számára is fontos kegyhely volt, hiszen áldozatokat mutattak itt be. A gyógyító hatásúnak hitt kút vize miatt aztán a keresztény közösség is felfedezte magának a helyszínt hatszáz évvel ezelőtt. Az eredeti fakápolna pontos korát ugyan nem ismerjük, de annyi bizonyos, hogy ez az ország egyik legrégebbi és legfontosabb középkori zarándokhelye. A török hadjárat idején a környék elnéptelenedett, a kegyhely nagy része is elpusztult. A mai barokk-rokokó stílusú kápolnát (a régi helyére) 1837-ben építették, rajta a finanszírozó Zichy-család címere díszeleg.

A Szent-kúthoz egy legenda is kapcsolódik: Jásdi Péter remete a dombon imádkozott, de az aszályos időszak kiszárította a patakot, melyből inni szeretett volna. Egy éjjel Szűz Mária (karjában a kis Jézussal) megjelent álmában, és megmondta neki, hol kell ásnia, hogy vízre leljen. Péter remete ásni kezdett, de fáradozásait egész héten nem koronázta siker. Szombaton elfáradván imádkozni kezdett, a rózsafüzér Mária-érméje azonban beleesett a kiásott gödörbe, ahol víz fakadt, és az érme fényleni kezdett. A remete szólt a tésieknek, elmesélte a csodát, és megmutatta az utat a kúthoz a kíváncsi embereknek. Köztük volt egy sánta is, akinek a víztől meggyógyult a lába. A forrást ma beépítették egy vízműbe.

A körbekerített, de szabadon látogatható terület fenyvesében egy kálvária domborműves stációi sorakoznak, melyeket vörös mészkőből készítettek. A Mária-szobor bolgár mészkőből épült, alkotója Braun János. A kápolna és a szabadtéri oltár ma is használt kegyhely, melyet évente több ezren keresnek fel, és évente párszor, a jeles egyházi ünnepeken, búcsút is tartanak itt.Római Fürdő, Bakonynána


A Bakony legvadregényesebb sziklaszorosa

A szurdokokban igen gazdag Bakony kétségkívül leglátványosabb pontja, a Gaja Bakonynána és Jásd közötti áttörése, a Római fürdő. A zúgó vízesések a függőleges sziklafalak aljába medencéket vágtak ki, melyek állítólag már a rómaiak idejében is fürdőhelyül szolgáltak.
A Római fürdő vízesése

A Gaja hatalmas, téglatest alakú sziklatömbökről dübörög alá a mélybe, különösen csapadékos időben látványos jelenség a sziklalépcsőkön átbukó, tajtékzó víz. A néhány méteres vízesés érdekes kis medencéket vájt ki a sziklába, a patak aztán megszelídülve folytatja útját a mohos, függőleges sziklafalak alkotta szorosban.

A vízeséstől jobbra, a patak déli partján vezető meredek, csúszós ösvényen a Savanyó Jóska-barlang 12 m hosszú, 2 m magas járatához kapaszkodhatunk fel.
Ez egy slágertúra, már többször kipróbáltuk a helyszínt, de ezt a kört tavaly írtuk le először! Nagyon szeretjük, mert változatos, szemet gyönyörködtető, és nem utolsó sorban a saját kézzel szedett, friss medvehagymát számtalan módon tudjuk itthon felhasználni.!

A medvehagyma hatásairól, felhasználásának módjáról a lap alján található néhány hasznos információ.
Az útvonal különleges, látnivalókban rendkívül gazdag, minden korosztálynak ajánlott, de azért minimális túrázó tapasztalat szükséges.

Változatos terepen, tisztáson és erdőben egyaránt vezet az utunk.
A nordic walking túra távja mintegy 12 km lesz, szintkülönbség kb. 250 m, utunk során érintjük a fent említett pontokat.

A túra részvételi díja: 2000 Ft

Fontos a megfelelő túracipő, réteges túraruházat, valamint megfelelő mennyiségű ivóvíz, elemózsia!

Jelentkezés: lehetőleg március 29-ig e-mailben, üzenetben, esetleg telefonon (0630/456 4859)

Találkozó: április 1-jén, szombaton reggel 9-kor, Jásd, Kossuth utca 45. Innen indul a gyalogtúra, ide is érkezünk meg.
Várpalotán, a 8-as út melletti Tescoban van lehetőség mosdóba menni, ha itt megálltok, azt a fél órát kalkuláljátok be.

Érdemes, mint mindig, telekocsival utazni. Ebben tudok segíteni, de kérek mindenkit, hogy tiszteljük meg társainkat, csak akkor jelentkezzünk be egy heyre, ha biztosan el tudunk menni, és esetleges lemondás esetén mindenképpen azonnal szóljunk, ne vegyük el mástól a helyet! Az előre leegyeztetett utazást nem jó utolsó pillanatban átvariálni, mert kellemetlen lehet az autósnak, aki számít az utasokra!

AZ A CSODÁS MEDVEHAGYMA!

Üde lombos erdeink aljnövényzetének elmaradhatatlan tavaszi virága az évelő medvehagyma (Allium ursinum). Magyar elnevezése arra utal, hogy a medvék előszeretettel fogyasztják erősítőként és méregtelenítőként, amikor előjönnek téli álmukból.
Előfordulási helyein tömegesen tenyészik, szőnyegként teríti be az erdők alját. Március végén, április elején jelennek meg a föld felett hosszúkás, ívesen visszahajló levelei. Fehér virágai április-májusban nyílnak.
Hajtásai erős, fokhagymára emlékeztető illatúak és ízűek. Hatóanyagai 12-szer erősebbek a fokhagymáénál. Erőteljes vértisztító, baktérium és vírusölő. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, javítja a szív- és érrendszer működését, gátolja a vérrögképződést.
A levelek gyűjtésénél ügyeljünk arra, hogy egy-egy tőről csupán a felét szedjük le, hogy a hagyma meg tudjon erősödni és virágozzék, hiszen magvainak elszórásával „önszaporodóvá” válik.


Lehetőleg frissen fogyasszuk, de tartósítva is kiváló fűszernövény. Felhasználhatjuk salátákba, szószokhoz, levesekbe. Tavaszi tisztító-kúrák elmaradhatatlan növénye, mivel kiválóan tisztítja a gyomrot, a beleket és a vért. Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, "ólommentesítő" hatása miatt.
Május végén szezonja véget ér, azonban fűszerolajba keverve még jó néhány hónapig ízesíthetünk vele. Legegyszerűbb eltevési módja a szárítás. A pesztóhoz hasonló szószt is készíthetünk belőle: vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal keverjük ki. Tegyük jól zárható üvegbe, majd hűtőszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!

Jelentkezés (KÖTELEZŐ adatok: jelentkezők neve, telefon és az, hogy MEDVEHAGYMATÚRA). A telekocsi felajánlást is ide várjuk.

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika