eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Oktatás a Margitszigeten!
- 2022.04.24.

Május 29, vasárnap, 9-11-30.

továbbErzberglauf Teljesítménytúra
- 2022.05.10.

Július 21-24 - Hatalmas élményt nyújtó teljesítménytúra az azték piramisra emlékeztető vasércbánya területén.

Ezen kívül a Palfaui Vízesés egyedülálló zuhatagai, a smaragdzöld Leopoldsteinersee, és sok-sok élmény!

továbbZebegény Dél-Börzsöny körtúra
- 2022.05.17.

Május 28-án, szombaton!KRK SZIGET, HORVÁTORSZÁG

2022. MÁRCIUS 12-15 - MEDITERRÁN TAVASZI TÚRA


BETELT!

Tegye fel a kezét, aki unja már a szürkeséget, és mediterrán klímára vágyik? Sokan vagyunk ezzel így, ezért az idei márciusi túrát is olyan vidékre szerveztem, ahol nagyobb eséllyel lesz napsütés és kellemes langy meleg, mint szmog, köd, havas eső, netán hófúvás!

Azúrkék ég és mélykék tenger, fehér kövek, harsogó örökzöldek, középkori mediterrán települések, gyönyörű túrák, szállás félpanzióval egy pazar környéken - ez vár rád is, ha csatlakozol hozzánk a március 12 és 15 között, Krk szigetére szervezett nordic walking hosszúhétvégére! (Szombattól keddig, hivatalos hosszú hétvége).

Krk Horvátország legnagyobb, egyik legszebb, legfejlettebb - no meg Magyarországhoz a legközelebb eső szigete. Hossza 38, legnagyobb szélessége 18 km. 19 ezres lakosságával ez számít Horvátország legnépesebb szigetének is.

A legtöbb horvát szigethez hasonlóan Krknek is gazdag kulturális és történelmi hagyományai vannak. A sziget nagyon népszerű a turisták körében, ami köszönhető Krk szépségének, nyugalmának, kellemes éghajlatának, kedves városainak és műemlékeinek. Tavasszal, a szezon előtt, tömegek nélkül pedig különleges élmény itt túrázni és várost nézni, ezt többször megtapasztalhattuk már Horvátországban!

Tizennégy nap alatt is lenne mit felfedezni, de a négy nap is elegendő ahhoz, hogy megnézzük a legfontosabb helyeket, túrázzunk tengerparton, dimbes-dombos hegytetőkön és az olívaligetek menti ösvényeken, relaxáljunk, megkóstoljuk a helyi specialitásokat!

FIGYELEM! CSAK MEGFELELŐ EU-S OLTÁSI IGAZOLVÁNNYAL TUDSZ RÉSZT VENNI A TÚRÁN!TÚRÁINK, CSAVARGÁSAINK HELYSZÍNEI:
Baška - Krk sziget ékköve


A Krk sziget déli csücskében lévő, hegyekkel körbezárt, zöld völgyben fekvő tengerparti település Baška Krk szigetének egyik legszebb helye. Már a Baškába vezető út egyik kilátópontjáról is lélegzetelállító látványban lehet részünk, a baškai öböl már ilyen messziről is bámulatos!

Baška óvárosának hangulatos girbe-gurba utcáin sétálva jól látható, hogy szinte minden talpalatnyi területet kihasználtak ha építkezésről volt szó. Néhány méterenként egy-egy vidám hangulatkép fogad, színes ajtókkal/ablakokkal, virágba boruló teraszokkal és az elmaradhatatlan összegömbölyödő, nyávogó szőrpamacsokkal.

Baška dombvidékeit remek túraútvonalakon gyalog lehet felfedezni, miközben a magaslatokról lélegzetelállító panorámákban lehet részünk, mint a hegyoldalban aranysárgán tündöklő Szent Iván templom kertjéből, ahonnan az egész lábunk alatt heverő baskai öböl belátható.Szent Lúcia templom - Baškai kőtábla

A Szent Lúcia templom román stílusban épült a XI. században, egykor bencés apátság volt.

Itt látható a horvát irodalom leghíresebb epigráfiai műemlékének a Baška-i kőtáblának, vagyis a Bašćanska ploča-nak a másolata is. Baška közelében Jurandvorban találták meg a Baška-i kőtáblát 1851-ben, a Szent Luca templom mellett.

A kőtábla méretei elképesztőek, mivel 1 méter magas, 2 m széles és súlya 800 kg. A kőtábla 1100-ból maradt fenn és 13 glagolita betűkkel rovott sor látható rajta.

Az írás sorai Zvonomir királyról mesélnek, konkrétan arról, hogy egy darab földet adományozott a bencés apátságnak. Ez a kőtábla a legrégebbi horvát nyelvű írott emlék, amelyet ma a Zágrábi Horvát Tudományos Akadémián őriznek.Sveti Ivan templom, Glagolita út

Igazi fotós látnivaló Baškán a Sveti Ivan templom (innen lehet csodaszép fotókat készíteni a tengerpartról és a sziklákról). A szentélyt a Baška öböl keleti hegyvonulatán találjuk.

Autóval és gyalogosan is megközelíthető. A Sveti Ivan volt az első templom az öbölben. A XI. század elején építették. A mai is látható harangtorony a XV. századból származik. A XIX. században – a pestisjárvány után – az egész templomot felújították.

Egy temető fekszik a templom mellett. Egykoron ide temetkeztek a helyi lakosok. A Sveti Ivan templom (hátterében a kéklő tengerrel) már önmagában is egy szép látnivaló. A hely érdekessége, hogy innen lehet a legszebb fotókat készíteni Baska strandjáról és az egész öbölről.

A tengerparton és a városban szétszórva érdekes kőfaragványokat vehetünk észre. Ez a Glagolita út. 35 szobor alkotja, melyek a glagolita ABC írásjeleit formázzák meg. Az első jel a tengerparton található, majd egy erdei út felvisz a dombok közé. A Glagolita utat a római Omega jellel jelzik. Ezt kövessük az óvárosból kiindulva.Vrbnik és a világ legszűkebb utcája


Vrbnik a kis mediterrán falu a Krk-sziget keleti részén fekszik. A település egy 48 méter magas sziklaplatón terül el, így innen varázslatos kilátás nyílik a tengerre.

Vrbnik a horvát kultúra bölcsője, így több művész is szívesen tölti itt nyaralását. A településen számos templom található, ezért spirituális központnak is nevezhető ez a csodás kis település.

Vrbniket írásos dokumentumok 1100 körül említik először, akkoriban lakói földművelésből, halászatból és tengeri szállítmányozásból éltek.

A település egyik különleges látványossága, a Klančić utca, amely a világ egyik legkeskenyebb utcája, szélessége csupán 40 centiméter.

Vrbnik megjelenése nagyon érdekes, különleges, ugyanis nem a megszokott horvát, dalmát kisvárosokra hasonlít, inkább olyan, mint egy toszkán, olasz falu.

Megjelenésén kívül, Vrbnik borairól híres még. Nagyon jó termőföld az egész vidék, s itt készítik a Krk sziget legjobb borait. Az arany színben csillogó, Zlahtina nevű bor a legjobb. Ezt érdemes kipróbálni, vagy egy palackkal hazavinni.Krk város


A város, amelyről a sziget a nevét kapta, több különleges látnivalóval bír. Itt található az a 11-12. századi román katedrális, amely egy 5-6. századi templom és római fürdő helyére épült. A 18. században épült hozzá a harangtorony is. Érdemes megnézni belül is!

Krk városban található a Frangepánok (horvátul: Frankopan) erődítmény jellegű vára, ahonnan a dinasztia irányította a birtokait. A Frangepán-birodalom nem csupán Krk szigetét birtokolta, uradalmuk a szárazföldre is kiterjedt.
A festői szépségű Krk látnivalói az óvárosban, illetve annak környékén terülnek el.

Különböző rétegekből álló fal öleli körbe a várost, mely egészen napjainkig fennmaradt. Az illírek időszaka és Velence bukása között épült. Az első feljegyzések a falról a Krisztus előtti korból származnak. Utolsó bővítése a XV. század végén történt.Punat és a Kosljun szigetecske


Punat egy kicsi, mindössze 1800 lelket számláló település, amely Krk sziget déli partján fekszik. A tengerről vagy a sziget belsejéből megközelítve, a hely látképe nem hétköznapi: e kis település a kivételesen mély Puntarska draga partjainál bújt meg. Az öböl közepén fekszik a piciny Kosljun szigetecske, amelyen egy ferences kolostor található. Káprázatos látvány!

E rendkívüli szépséghez kapcsolódnak Punat idegenforgalmi életének kezdetei: a 19. században Karolina császárné, I. Ferdinand osztrák császár özvegye látogatta meg először a kosljuni ferences kolostort, őt követte Maximilián Ferdinand, Ferenc József osztrák császár öccse, továbbá I. Karol román király és más népszerű és egyszerű kíváncsi vendég. A kicsi Kosljun egy értékes oázis, mely a sziget természeti és kulturális hagyatékait őrzi, ezért nem csoda hogy még mindig számos turista látogat ide. Kosljun szigetét kizárólag kis hajókkal és bárkákkal lehet megközelíteni, amelyek szervezett időpontban hozzák –viszik a vendégeket.

Punat egy pici turista település, mely kiváló menedéket nyújt azok számára, akik szeretnének megpihenni a rohanó, stresszes és zajos hétköznapoktól.Szűk utcácskáival, a jellegzetes boltíves tengerparti házaival, erkélyeivel és kocsmáival Punat egy elragadó üdülőhely. A falubeliek nagyon büszkék az olívaolaj készítésének hagyományára: ma minden punati család saját olíva ültetvénnyel rendelkezik, és saját otthonukban készítik a kiváló minőségű olíva olajat. Punat látogatói számára ez azonnal kiderül, hiszen a faluhoz vezető út számos takaros olívaültetvény között vezet.Programtervezet:
1. nap, március 12, szombat

Indulás a kora reggeli órákban Budapestről Krk szigetére. A szigetre egy festői hídon lehet átjutni, ezért nem kell komp menetrendhez igazodnunk. (A híd tavalytól már nem fizetős, autópálya a határtól Krk szigetig egy útra jelen tudás szerint 113 kuna/autó).

Baška-ba az ajánlott érkezés 13 óra körül, szállás elfoglalása.

Mivel szállodánk a sziget látnivalókban egyik leggazdagabb településén található, egy rövid pihenő után, 14 órától gyalogosan felfedezzük Baška festői látnivalóit.

Igyekszünk megnézni a a kőtáblát, a Sveti Ivan templomot és bejárni a Glagolita utat.

Este közös vacsora a szállodában.2. nap, március 13. vasárnap

Reggeli után egész napos túrára indulunk Baška környékén a Vela Vrzenica kanyonban.

A páratlan kilátásokkal tarkított túra a közeli Sveti Ivan tengerparti szakaszáról indul, majd a kanyonon át elérkezünk Vela Luka strandjáig.

A teljes táv kb. 12 km, összesen 560 m szinttel, ösvények és köves szakaszok váltják egymást. Össz időtartam nézelődéssel együtt kb. 6 óra.3. nap, március 14. hétfő

Reggeli után irány Punat. Rövid városnézés után itt egy könnyebb, kb. 8 km-es túra következik, kevésbé köves, zöld, olívaligetes útvonalon.

Szintemelkedés 280 m, időtartam kb. 2 óra.

Délután Vrbniket, a festői mediterrán települést fedezzük fel.
Itt is eltöltünk kb. 2 órát, és gyalogolunk kb. 7 km-t.
Vrbnik a Krk sziget egyik legszebb települése, így sokan keresik fel. Ha Vrbnik látnivalóira vagyunk kíváncsiak, érdemes a város előtti parkolóban hagyni a kocsinkat és onnan gyalogosan elindulni.

A parkolóval szemben találjuk a XIV. században épült, a város védőszentjéről elnevezett Keresztelő Szent János kápolnát. A tetőszerkezetét leszámítva, ma is eredeti állapotában van az épület.

A parkolót elhagyván elérkezünk Vrbnik egyik fontos látnivalójához a piachoz. A Középkortól ezen a területen működött a piac. A helyi parasztok itt kínálták portékájukat. A piacnak ma is hasonló szerepe van Vrbnik életében, mint egykoron hiszen a mai itt élő 1200 lakos a halászatból és a szőlőtermelésből él (meg természetesen a turizmusból).

A piactól egy meredek út vezet Vrbnik legmagasabb pontjához a Placához. A Szent Martin kápolna mellett érkezünk be az óvárosba. A Placát rövid sétával könnyen elérjünk. Arra azért figyeljünk oda, hogy a nagy kánikulában elég ivóvíz legyen nálunk, mert nagy a hőség és a páratartalom Vrbnik sikátorai között. A Placán találjuk a városi iskolát, a Loggiát (Városházát) és a Vitezić házat.


4. nap, március 15. kedd

Reggeli után Krk városa felé vesszük az irányt, megnézzük az óvárost, és ha a csapatnak van kedve, túrázunk egy rövidet a környéken:

Látnivalók Krk környékén - Szent Donát kápolna. A horvát vallási építmények egyik első osztályú építménye. A XII. század első részében épült, négyszögletes alapra. A központi rombusz alakú rész felé a későbbiekben kupolát emeltek.

Szent Kreseván. A XI-XII. században épült kör alapra a Čavlena öböl felett. Tetejére kupolát emeltek. Három félköríves apszisból áll.

Római mozaik: egy római fürdő maradványait találták egy Vasilic ház földszintjén, a Ribarska utcában. Az I. századból származik. Ép állapotban került elő, egy tengeri mitólógiai jelenetet ábrázol. A központi figura Triton, körülötte delfinek és más tengeri állatok táncolnak.

Figyelem, a programváltozás jogát fenntartom! (Az időjárás és a csoport igényeinek függvényében a kirándulások helyszínei módosulhatnak).
Szállás, részvételi díj, egyéb információk:

Szállásunk egy három csillagos, családi panzióban lesz egy rendkívül csendes helyen, Baška városának bejáratánál, Krk szigetének délkeleti csücskén - csupán 400 méterre a tengertől és a legnagyobb tengerparti strandtól.

A kétágyas szobák egy része erkéllyel rendelkezik, melyek mindegyike csodálatos panorámát nyújt az öböl egész térségére.

Az étteremben ínycsiklandó helyi étkek széles választéka várja a vendégeket, többek között friss halak is az ízletes kínálat részét képezik.


Részvételi díj:
- kétágyas, szobában 180 euró/fő
- háromágyas szobában
160 euró/fő (3 van ebből)

A részvételi díj tartalmazza:

- 3 éjszaka szállást, félpanzióval (reggeli és vacsora a szálláson);
- túrákat;
- szervezési és túravezetői díjat;
- idegenforgalmi adót.

A díj nem tartalmazza:
- a köztes étkezéseket, az esetleges belépőket, a biztosítást és az utazási költségeket. Punaton hajókirándulás szervezés alatt!

Jelentkezési határidő: február 28-ig, de nagyon gyorsan be szoktak telni a helyek, ezért az a biztosabb, ha minél hamarabb jelentkeztek.

Utazás telekocsival, érdemes barátoknak összeállni, de segítek a szervezésben. Budapest - Baska távolság: 540 km

Jelentkezés (kérlek, írd be: KRK, valamint adataidat, az utazási igényedet/felajánlásodat.

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika