eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Őszi Túra az Alpokalján
- 2020.08.27.

Október 8-11, négy napos őszi hosszúhétvége az Alpokalján:

Kőszeg, Velem, Írottkő, Cák. Túrák, pincelátogatás, gesztenyefesztivál!

továbbOktatás a Margitszigeten
- 2020.09.01.

- szeptember 26. SZOMBAT, 9-11-30.

továbbSPARTACUS ÖSVÉNY, SZEPTEMBER 27.
- 2020.09.13.

Túra a Visegrádi-hegység emblematikus túraösvényén ősi vadászok nyomvonalán!

tovább

NORDIC WALKING & WELLNESS A MÁTRÁBAN

AUGUSZTUS 28-30: ÉLMÉNYEK A CSÚCSON!


Igazi "élménydömping" vár ránk ezen a nyárvégi, 3 napos hosszú hétvégén a Mátra ölelésében! Ha velünk tartasz, az alábbi programokban lesz részed:

- 2 nordic walking túra, amelyek során érintjük az ország legmagasabb pontját, a Kékestetőt, valamint Galyatetőt és a körülötte kialakított látogató központot;

- szállás félpanzióval egy négycsillagos wellness szállodában (beltéri medencék, élményelemek, tepidárium, úszómedence, élménymedence, sószoba);

- kalandpark látogatás (többek között bobpályával és hegyi drótkötélpályával);

- csöndes elmélyedés egy buddhista központban;

- látogatás és uzsonna/ebéd egy öko kecskefarmon a Mátra hegység déli lábánál, gyönyörű természeti környezetben.


A Kékestető neve 1014 méteres magasságával már az általános iskolában mindannyiunk fejében rögzült, de a Mátrát látni is kell ahhoz, hogy megérthessük, az ország legmagasabb pontján kívül, mi mindent foglal még magába. A hegység hagyományosan vonzza a bakancsos turistákat, s manapság már az extrém sportok kedvelői is találnak maguknak számtalan izgalmas lehetőséget. Klimatikus gyógyhelyeivel és kristálytiszta levegőjével kitűnő célpont a gyógyulni és felüdülni vágyóknak, de pusztán a térség jó borai és tradicionális ízei kedvéért is érdemes felkerekedni.KÉKESTETŐ - AZ ORSZÁG TETEJE


A Mátra és egyben hazánk legmagasabb csúcsa a Kékes, amit a nemzeti színűre festett kő jelez.

A napsütéses órák száma meghaladja az évi 2000-et, különösen magas a napsütéses órák száma szeptember-októberben és januártól-március végéig.
A hőmérséklet napi ingadozása kiegyenlített, nyáron általában nem haladja meg a +26 fokot, míg télen nem süllyed -15 alá. Hegyvidéki sajátosság, hogy alacsony a páranyomás és magas a nedvességtartalom. A légnyomás 10 %-al alacsonyabb, ingadozása viszont kiegyenlített. A levegő por- és pollenszegény, a háziporatka ezen a magasságon már nem él meg.

Kékestető gyönyörű panorámájával és friss, magaslati levegőjével a túrázók kedvelt célpontja. A legendás Kéktúra útvonal része, 1963 óta hivatalosan is klimatikus gyógyhellyé nyilvánított terület.

Hazánk legmagasabb pontját jelző csúcskőtől nem messze várja vendégeit a TV torony-kilátó.
A már messziről észrevehető 196 m-es TV torony alsóbb szintjén egy fedett és egy nyitott kilátóterasz található, ahonnan körpanorámában gyönyörködhetünk. A fedett részen körpresszó, valamint egy 8000 darabos minipalack-gyűjtemény is látható.GALYATETŐ ÉS A DÍJNYERTES ÉPÍTÉSZETI MEGOLDÁSOK


A Magyarország egyik legmagasabb pontján, az Országos Kéktúra mentén található Galyatető Turistacentrum klasszikus, mégis reprezentatív turistaszállás extrákkal, ahol látványosan találkozik a régi és az új. Az épület tervezői több hazai és nemzetközi díjat kaptak ezért a munkájukért!

Mi ugyan nem itt fogunk megszállni, de egész napos túránk során érintjük a kilátót és turistacentrumot, és alaposan körbe is nézünk ezen a különleges helyen!

Az Országos Kéktúra nyomvonalán található Galya-kilátót a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatói, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron tervezték újra.

Az 1939-ben átadott kilátót körbevevő fák az évek múltával jelentősen túlnőttek az építmény kilátószintjén, ezért ezt a szintet – a tervezői szándék szerint – egy vasbeton toldással megemelték, visszaadva ezzel az eredeti panoráma élményét. A vasbeton szerkezet a kőből rakott alsó rész belső oldalán is folytatódik, és egy masszív, új beton aláalapozáshoz csatlakozik, amely ezáltal stabilizálja is a megváltozott arányú épületet.

A beavatkozásnak köszönhetően az ország egyik legmagasabban álló kilátója jött létre, amely egyedülálló, 360°-os panorámát nyújt. A csaknem 1000 méteres magasságban lévő tetőterasz megközelítése egy új, kettős közlekedési rendszeren keresztül lehetséges: a tervezők a megnyújtott belső mag köré csavartak két, egymással párhuzamosan haladó lépcsőt, szigorúan elválasztva ezzel a fel- és lejutást.

Az újjászületett kilátó abból a szempontból is különlegesnek mondható a hazai építészetben, hogy különböző funkcionális, texturális és fakturális tulajdonságú elemeket integrál. A torony esetében kiválóan működik a membránból készült háló, amely a fényviszonyoktól, az időjárástól, a látószögek változásától függően látványosan módosul. A felső részben a színes körablakoknak is köszönhetően a belső terek csodás fényjátékában gyönyörködhetünk.

A Kilátó korábbi 17 m-es magasságát megtoldva, új magassága 30 m lett. Tetejéről a Mecsekig, a Magas-Tátráig láthatunk el, a tájékozódást infografika segíti.

Szolgáltatások:

Bisztró, kávézó: ahol nemcsak a szállóvendégeket várják, hanem a kirándulókat, túrázókat, kerékpárosokat is étkezésre, kávéra.
Tesztközpont és üzlet: Az outdoor sportok kedvelői cipőket, kerékpárokat, bakancsokat, illetve egyéb felszereléseket próbálhatnak ki terepen. Idénynek megfelelően kerékpár- és síszerviz várja az érdeklődőket.
Zarándokhely: az épület udvarán kialakított „csendes helyiség”, amelynek érdekessége, hogy nincsenek ablakai, a falakon csillagképek formájában elhelyezkedő réseken keresztül szűrődik be a fény.
OXYGEN ADRENALIN PARK


Az Oxygen Adrenalin Park a főváros zajától távol, mégis ahhoz közel (egy órányi távolságra) a Mátra déli lejtőjén található. A 16 hektárnyi területen kialakított parkban az 1 évestől a 99 évesig, mindenki talál magának szórakozási lehetőséget.
Mátrafüred és Mátraháza között a sástói kőbányában, az ország legmagasabban fekvő kalandparkjában nemcsak az adrenalint termelő élményelemektől áll el a lélegzetünk, hanem az elénk táruló panorámától is. Derűs időben Kékestetőtől az Alföldig elláthatunk.

Innen indul a Mátra legújabb attrakciója, a Kalandparkot és Sástót összekötő libegő. 62 széken, 124 személy teheti meg a hét perces menetidőt!

Kiemelten izgalmas elemek: Magyarország legmagasabban fekvő bobpályája, ahol kellemes erdei környezetben egyszerre szórakozhatsz, és kikapcsolódhatsz. A 930 m hosszúságú bobpálya 2006. októberében nyitotta meg kapuit. 34 kétszemélyes bobkocsi áll az idelátogató vendégek rendelkezésére.
A pályán elérhető maximális sebesség 42 km/h.
Minden csúszásról emlékfotó készül, amit az Oxygen Adrenalin Park bejáratával szemben az EMLÉKBÁZIS feliratú boxban lehet megvásárolni.

Alpesi csúszda: a kőbánya fölött oda-vissza 230-230 méter hosszan átívelő Canopy (alpesi csúszda) egy kis izgalmat nyújt a legbátrabbaknak, akik a szakadék két szélén épült indítótornyok magasából félelmüket leküzdve kilépnek, és átsiklanak egy kb. 30 m magas drótkötélen a szakadék fölött, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Mátrára, Sástóra, Gyöngyös városára, a környező falvakra...Kőrösi Csoma Sándor Békesztúpa – Tar


A Cserhátot és a Mátrát elválasztó Zagyva-völgyben találjuk a híres tibetológus életművét bemutató kiállítást, teaházat, hazánk legnagyobb buddhista templomát és egy, a tudósról elnevezett Béke-sztúpát.

Kőrösi Csoma Sándor (1784-1842) az őshaza felkutatása közben került kapcsolatba a tibeti nyelvvel és kultúrával. Tanulmányozásának, rendszerezésének és bemutatásának szentelte munkássága nagy részét. A tudós emlékét a buddhisták nagy tiszteletben tartják, ezért halálának 150. évfordulója alkalmából, 1992-ben a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség Tar község határában felépítette a Kőrösi Csoma Sándor Békesztúpát. Még abban az évben maga a Dalai Láma szentelte fel a buddhista kegyeleti emlékművet.

A vakítóan fehérre meszelt, aranyozott kupolájú sztúpa elsőre szokatlan látvány lehet itt, a Cserhátban, bár a Magyarországon épült hét sztúpa közül kettő is Nógrád megyében található (a másik a becskei Megvilágosodás-sztúpa). A sztúpa hagyományos buddhista szakrális épület, melynek megalkotási módját maga Buddha határozta meg kétezerötszáz évvel ezelőtt.

A világban működő külső és belső romboló erők ellensúlyozására szokták építeni. Lépcsős formája a spirituális fejlődés, megvilágosulás felé vezető fokozatos utat jeleníti meg, belsejében pedig szent relikviák, szimbólumok és írások találhatók. A sztúpa látogatásának hagyományos módja az imahenger forgásával megegyező irányban történik, és hagyomány a felajánlástétel is, legyen az füstölő gyújtása vagy pénzbeli adomány.

A szent épület mellett áll a tibeti szakrális építészeti stílusban emelt Kőrösi Csoma Sándor Emlékpavilon, amelyben a világutazó és tudós kalandos életútját ismerhetjük meg. Magát az emlékparkot 1995-ben adták át, azóta teaház és ajándékbolt is várja a látogatókat.

2011-ben nyílt meg a park területén a tibeti és mongol stílusban épült Szabadító Buddha Anya Templom. Névadója Tárá, a buddhizmus női oldalának a megtestesítője, az egyetemes női erő, a mindnyájunkban lakozó, szavakban meg nem fogalmazható bölcsesség jelképe. Reggel és este a nyilvános programokon, meditációkon bárki részt vehet, napközben a templom zárva tart.

Bár a forgalmas 21-es út mentén található, a Kis Tibetnek is becézett park az odalátogatók szerint a béke szigete. Az emlékparkból és a teaház verandájáról csodás kilátás nyílik a Cserhátra és a Mátrára.NAGYRÉDEI ÖKO KECSKEFARM


A Nagyrédei Kecskefarm a Mátra hegység déli lábánál, gyönyörű természeti környezetben, rét mellett, erdőtől, horgásztótól 200-300 méterre található. A kitűnő adottságok mellett a több évszázados hagyományoknak köszönhető, hogy a mátraaljai történelmi borvidék jelentős borászata is itt található.

A családi gazdaságot 1995-ben kezdték építeni, a cél egy természetközeli életmód kialakítása volt. Az ökogazdaságban az állatok tartása, takarmányozása illetve a sajtkészítés technológiája mentes a mesterséges anyagoktól, így az előállított kecskesajt, kecskehús magas biológiai értékű, értékes élelmiszer.

A vidék egyedisége a vulkanikus kőzetben rejlik, ezáltal a legelő ásványi anyagokban gazdag, így érik el a sajtok egyediségét, melyeket saját recept alapján tufapincében érlelnek.

A kecskesatjtok minőségét a Kecske Világszövetség is elismeri, 2 kategóriában ezüstérmet nyertek az Európai Regionális Kecske Konferencián. Továbbá elnyerték a Földművelésügyi Minisztérium Hagyományok-Ízek-Régiók hivatalos védjegyének használati jogát.

Ez is egy kedvünkre való kis hely lesz!PROGRAMOK:
Augusztus 28, péntek

Indulás a reggeli órákban Budapestről. Találkozó: 8.30-tól a mátraházai nagyparkolóban (a 24-es útról beérve bal kéz felől).

9 órakor indulunk Magyarország legmagasabb pontjának, a Kékestetőnek a meghódítására. A 7 km-es túra első, mintegy 3 km-es szakasza folyamatosan emelkedik Kékestetőig, aztán a második szakasz már nagyrészt ereszkedik vissza Mátraházára. A szintemelkedés kb. 350 méter.

A Kékesen természetesen megérintjük a csúcskövet, FOTÓZKODUNK, és felmegyünk a TV torony kilátóba is! Kb. 4 órásra tervezem ezt a túrát.

Mátraházára visszaérve két út áll előttünk:

1. lemegyünk az Oxigén Adrenalin parkba (ez kb. 4 km-re van a parkolótól), és a délutánt az extrém lazításnak szenteljük: kiengedjük a gőzt a bobpályán, vagy éppen csúszunk egyet a canopyval, és csak ezután indulunk a szállodába.

2. Természetesen, aki szívesebben töltené már a délutánt wellnessezéssel, egyből fölmehet Mátraszentimrére a szállodába.

Este közös vacsora a szálláson.

Augusztus 29. szombat

Reggeli után a szállodából gyalog indulunk el napi nagy túránkra.

Táv: kb. 14 km, szintemelkedés 550 m. Először lefelé indulunk a régi kisvasút nyomvonalán a Szalajka rétig. Innen egészen
Galyatetőig felfelé visz az út.

Galyatetőn időzünk a kilátónál (igazán megéri, mert hazai viszonylatban valódi kuriózum, lásd a fenti ismertetőt).


Innen kellemes szakasz vezet vissza Mátraszentimrére, amely főként lefelé halad.

Délután érkezünk vissza a szállodába, hogy kipihenjük a túrát jó kis szaunázással-fürdőzéssel.

Este közös vacsora a szálláson.Augusztus 30. vasárnap

Reggeli után Tar felé vesszük az irányt, hogy ellátogassunk a 7 magyarországi buddhista sztúpa egyikébe, a Kőrösi Csoma Sándor központba.

Nagyon szép helyen található és igazi elmélyülésre alkalmas hely, úgy gondoltam, hogy ha a közelben vagyunk, érdemes megnézni! 1-2 órás program, fél óra autóútra a szállodától.

A közponban teaház és kiállító terem is működik.Dél magasságában érkezünk meg a Nagyrédei Kecskefarmhoz, itt körbevezetnek minket a területen, majd bemutatják, hogyan készül a kecske gomolya, és kapunk egy ízelítőt a farm ínycsiklandó termékeiből: a tálon különböző kecskesajtok, felvágottak, kolbászok lesznek friss kenyérrel, idénygyümölccsel. Mellé házi bioszörpöket kínálnak.

Amennyiben igényeljük, borkóstolót is kaphatunk a szomszédos borászat nedűiből, és gondolom, ebből is vihetünk haza, úgy mint a kecskesajtokból, mert természetesen vásárolhatunk is, ha ízlett!

Kora délután ér véget ez a kellemesnek ígérkező program, és indulunk haza.Szállás, részvételi díj, egyéb információk:


Négycsillagos szállodánk a Mátra egy csodálatos pontján, Mátraszentimrén várja vendégeit. A hotel 810 méteres magasságban, gyönyörű erdei környezetben kapott helyet. Elegáns wellness-részleggel (úszó-és élménymedence, törökfürdő, pezsgőfürdő, finn-és infra szauna, sóbarlang) kényezteti a pihenni vágyókat.

A szálloda egyes részein ingyenes Wi-Fi, míg a szobákban ingyenes vezetékes internet áll rendelkezésre. Az elegáns, jól megvilágított szobákban szőnyegpadló, LCD TV és káddal vagy zuhanyzóval ellátott fürdőszoba fogadja a vendégeket.

Étterme vadételeket és szlovák specialitásokat kínál. A vendégek a napozóteraszon is étkezhetnek. Panoráma étterme páratlan kilátást nyújt a Mátrára.

Részvételi díj kétágyas szobákban:

45 000 Ft/fő.

Összesen 10 db kétágyas szoba áll rendelkezésünkre!

A részvételi díj tartalmazza:

- 2 éjszaka szállást, reggelivel és vacsorával;
- wellness-részleg használatát;
- szervezési és túravezetői díjat;
- látogatást és uzsonnát a kecskefarmon (kecskesajtok, kolbász, idénygyümölcsök, szörp);
- idegenforgalmi adót.


A díj nem tartalmazza:
- a köztes étkezést, belépőket, a biztosítást és az utazási költségeket.

Egyéb költségek:

- Oxigén Adrenalin Park (belépő 600 Ft, a játékokra külön tarifák érvényesek);
- Kékestetői TV torony kilátó: 700 Ft;
- Galya kilátó 200 Ft-os érme (automata beléptető);
- Kőrösi Csoma sztúpa: ingyenes, adományokat szívesen fogadnak;
- Borlóstoló a kecskefarmon kérésre (1000-1200 Ft/palack).

Jelentkezési határidő: július 15, az első részlet, 20 000 Ft befizetésével. Második részlet befizetésének határideje: augusztus 15. Egyben is fizethető jelentkezéskor!

A jelentkezési határidő nem jelent automatikus részvételt, a helyek akár napokon belül is elfogyhatnak.

A túra jelentkezés után nem lemondható, de természetesen átadható. Az időjárás a túra megtartását nem befolyásolja!Jelentkezés (kérlek, írd be, hogy a MÁTRA túrára jelentkezel).

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika