eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Hohe Tauern Nemzeti Park
- 2024.04.02.

Június 27-30

továbbJúnius 8. túra
- 2024.05.26.

Budaörsi kopárok

tovább

KVARNER-ÖBÖL, 2023. MÁRCIUS 15-19.

MEDITERRÁN TÚRA A HORVÁT TENGERPARTON


Ragyogó napsütés, indigókék tenger, hófehér sziklák, tavaszi szellő, buja, mediterrán és szubtrópusi növényvilág, panorámatúrák, hajókirándulás, városnézés, finom falatok: ha Horvátországba látogatunk tavasz elején, akkor ilyen élményekben lesz részünk. Többször kipróbáltuk, és mindig bevált!

Immár évek óta hagyomány, hogy a szürke téli hónapok után március 15-e környékén felkerekedünk, és egy mediterrán vidék felé vesszük az irányt: idén is Horvátországba utazunk, egy Magyarországról könnyen megközelíthető területre. Tavaly a Kvarner öböl egyik szigetére, KRK-re látogattunk el, idén egy part menti telelülés lesz a főhadiszállásunk, de lesz egy nap, amikor hajókiránduláson élvezzük a tengert!

A Kvarner-öböl egy óriási tengeröböl, amelyet meredek, sűrű erdők által borított hegyvonulatai megvédik a zord szelektől, és amelyet csodálatos strandok szegélyeznek. Északon Rijekától a délen elhelyezkedő Pagig terjed, és nagy szigeteivel – Cres, Losinj, Krk és Rab – együtt sajátos világot alkot, amelyet a vidék több ezer éves történelme és a számos kultúra jellemez.

A vidék földrajzi sokszínűsége lenyűgöző hegységeivel, termékeny völgyeivel, számtalan öblével, barlangjával és szurdokával, szigeteinek sokaságával bőven kielégíti az ide látogatók minden igényét. De legyen szó csodálatos középkori városokról, festői, csendes falvakról, sűrű erdőkről vagy a szárazföld belsejében elterülő nemzeti parkok természeti szépségeiről – a Kvarner-öböl térségét sokoldalúság és változatosság jellemzi, aminek köszönhetően még vonzóbb úti cél a turisták körében.

Túránk ezúttal öt napos lesz, március 15-én, szerdán indulunk, és 19-én, vasárnap térünk haza.TÚRÁINK, CSAVARGÁSAINK HELYSZÍNEI:
Abbázia: a Monarchia elegáns ékköve


Abbázia, mai nevén Opatija az Adriai-tenger partvidékének igazi ékköve, és minden bizonnyal a Kvarner-öböl egyik leglátogatottabb városa. Az ország egyik leglenyűgözőbb városai között tartják számon. Az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legfelkapottabb üdülőhelye volt, a város eleganciáját az idelátogató arisztokraták határozták meg, akik sorra emelték palotáikat, melyek ma már főként műemlékek, vagy elegáns szállodaként funkcionálnak.

Horvátország Monte-Carlójának, az Adria Nizzájának is nevezik Opatiját, melynek jódos, tiszta levegőjében már bő egy évszázada felfedezték a gyógyító erőt.
Valódi időutazással felérő élmény ellátogatni a városba, és az elegáns, Ferenc József nevét viselő sétányon korzózni.

Az Abbáziai Riviéra településeit – Volosko, Abbázia, Ičići, Ika és Lovran – felfűző tizenkét kilométer hosszú tengerparti sétány, a Lungomare nemrég ünnepelte fennállásának századik évfordulóját.

Az első abbáziai hotelek, a Kvarner 1884-es és az Imperial 1885-ös megnyitásának idején kezdték el építeni a híres partmenti sétányt. Építése hivatalosan 1885-ben vette kezdetét és Abbázia klimatikus gyógyhellyé történt nyilvánításának évében, 1889-ben ért véget. A sétányt később egészen Lovranig meghosszabbították, majd hivatalosan 1911-ben adták át.

Az elmúlt száz évben az Abbáziát és annak riviériáját jelképező sétányon rengeteg turista grasszált végig, hiszen aki Abbáziában időzik, az véletlenül sem mulasztja el ezt az élvezetet. A Hollywood-i Híresek utcájára hajazva, Abbázia híres promenádján is márványcsillagokat helyeztek el, amelyekkel a Horvátországot a sport, művészeti és egyéb területeken népszerűsítő hírességek előtt tisztelegnek.

A kötelező látványosságai között találjuk a valószínűleg 1420-ban épült Szt. Jakab-templomot. Ez az apátság (opatija) lett később a település névadója.
Az Angyali üdvözlet-templom Abbázia legszebb látképei közé tartozik. Szépséges külsejével és lenyűgöző megjelenésével Abbázia ékköve.

Abbázia legrégebbi és meglehet legszebb villája, a Villa Angiolina 2007 óta ad otthont a Turisztikai Múzeumnak. Az épületet 1844-ben hotelnek emelte egy olasz iparos. A magyar vonatkozású Amerikai kertben tengerre nyíló kilátás és botanikuskert várja a látogatókat. Az Amerikai kertet a gazdag magyar vállalkozó, Kurucz Mihály építette feleségének az 1900-as évek elején.

Az Opatijaához tartozó Veprinac faluból lenyűgöző kilátás nyílik a tengerre.Crikvenicai riviéra: paradicsomi panorámák


Crikvenicai riviéra néven emlegetjük a Magyarországhoz legközelebb eső adriai tengerparti szakaszt a Kvarner-öbölben. A Rijekától délre fekvő, Kraljevica városától kezdődő szárazföldi rész egészen Selce-ig csodálatos partokkal, közkedvelt strandokkal teli, és a kilátás a szemközti Krk-szigetre csak megkoronázza az élményt.

Szállásunk Crikvenica településen, közvetlen tengerparti szállodában lesz, távolabb, de sétatávolságra a nyüzsgő központtól, a promenád közelében, lenyűgöző kilátással a tengerre.

Crikvenica a festői Crikvenicai Riviérának névadó központja. Ez az üdülőparadicsom a régió egyik legszebb üdülőhelye.

Festői óvárosának színes házai a türkizkék tengerrel mesebeli hátteret varázsolnak minden programnak. A város szíve a romantikus kikötő a hosszú mólóval, az impozáns Stjepana Radica tér, az óváros népszerű találkozóhelye, ahol számos kávézó és bár hívogatja a vendégeket, valamint a Szent Antal templom, amelynek 35 méter magas tornya a történelmi óváros fölé magasodik, és csak számos lépcsőn keresztül érhető el.

Crikvenica pálmafákkal szegélyezett sétánya, a promenád kihagyhatatlan látnivaló az üdülőhelyen. Összeköti a központot a tengerparti strandokkal, ráadásul a sétálók és kocogók kedvelt helye. Könnyen elérhető gyalogosan akár a szomszédos északi Dramalj vagy a déli Selce település (egész napos túráink során mindkét helyszínt érinteni fogjuk).Az öböl szigeteinek felfedezése hajóval


Tavalyi utunkon nagy népszerűségnek örvendett a tengeri hajókázás, amely során sült halat szolgáltak fel nekünk a fedélzeten.

Akkor a KRK sziget egy kis szegletét fedeztük fel, most a tervek szerint RAB szigetre látogatunk el (ez a program még szervezés alatt áll, részletek hamarosan).Kotor, középkori településmag


Mielőtt a mai Crikvenicában letelepedtek, a helyiek a közeli dombon elhelyezkedő Kotorban éltek, amelyet már a 13. századi feljegyzések is említenek. A kotori plébánia a középkori Grižane városhoz tartozott.

A helyi lakosok nagyon vallásosak voltak, amit a különböző testvériségekhez (Szent Simon, Szentháromság, Corpus Christi, Szűz Mária, Szent György és Szent Miklós) kapcsolódó templomok száma is bizonyít. 1776-ban nagy tűz pusztított Kotorban, és a lakosok többsége a tengerpartra költözött.

A Crikvenica fölötti dombokon találjuk a település megmaradt kőházait, és több korabeli templommaradványt.

Csodálatos innen lenézni a tengerre!Dramalj a Kajcak-félszigettel


Dramalj már az ókortól lakott. Egy fontos kereskedelmi állomás volt, úgy mint Crikvenica. A középkorban szinte teljesen kihalt a város.

A fellendülés csak a 19. század közepére ért el Dramaljba amikor a Crikvenicára érkező osztrák nemesek ezen a területen is elkezdtek építkezni.

Azóta folyamatosan épül ki a város idegenforgalma. Dramalj látnivalói a város előtt fekvő csodaszép strandok, az ide épült néhány szecessziós jellegű osztrák palota, illetve a Kajcak-félsziget, ide az egyik délutáni túra során látogatunk el.Fuzine: két tó és a Vrelo barlang


A Gorski Kotar hegyek ölelésében található Horvátország legrégebbi barlangja, a Vrelo barlang.

A barlang a bájos Bajer-tónál helyezkedik el, kb. 3 km-re Fužine település központjától, mellyel a tavacska keleti partján elhelyezkedő kellemes gyalogút köti össze, amely érint egy másik tavat, a Lepenicát.

A barlang korát 3,5-4 millió évesre becsülik, járatainak teljes hossza pedig 300 méter.

A Vrelo-barlang bejárata az út közvetlen közelében található, a turisztikai látogatásra szánt rész pedig könnyen járható, mert teljes hosszában a bejárattal egy szinten vezet. Sok érdekesség kötődik ehhez a barlangászati objektumhoz, az egyik a földalatti patak, mely a közeli Malo Vreloban ered, amelynek vize keresztülfolyik a barlangon.

A patak alján található homok mágneses, ami azzal jár, hogy a mágnes nagyon vonzza a homok részecskéit. Ilyen jelenség csak ebben a barlangban látható. A barlang egyebek mellett azért érdekes, mert egy állandó földalatti folyó folyik keresztül rajta, amelynek bősége a csapadékmennyiségtől függ. Könnyű bejárni, de rendkívül érdekes, és egy túrával egybekötve páratlan élményt nyújt!

PROGRAMTERVEZET:
1. nap, március 15. szerda

Indulás Budapestről a kora reggeli órákban. Első úticélunk Abbázia - Opatija, itt találkozunk egy előre megadott helyszínen, és miután felfrissültünk az utazás után, gyalogtúrára indulunk a híres Lungomare (tengerparti sétány) egy szakaszán, majd megnézzük a város legfontosabb látnivalóit:

- a fényűző, monarchia-korabeli hoteleket, az Angiolina parkot, a Szent Jakab templomot, az Amerika kerteket, természetesen a lányt a sirállyal, és ha kedvünk és időnk engedi, a Carmen Sylva erdei sétányt.

Ezután indulunk Crikvenicába, ahol becsekkolunk a szállodában, és vacsora előtt vagy után kinézünk a Promenádra.2. nap, március 16. csütörtök

Reggeli után gyalogosan indulunk el a hotelből, hogy felfedezzük a Szerelem Ösvényét, és magunkba szívjuk a helyi erdő, és a növények illatát. Így írnak erről a túraútvonalról:

"Sokak szerint ez Crikvenica környékének legszebb sétánya, mely a 20. század harmincas éveinek elején született meg.
Nevét onnan kapta, hogy hamar a szerelmespárok kedvenc helyévé vált. A Szerelem Ösvénye egy páratlan szépségű sétány, amely a természet, a kulturális és történelmi örökség gyönyörű színtere. Akár szerelmével, családjával vagy túratársaival járja végig, mindig a szellő hangja, és a mediterrán növények illata lengi körül a Szerelem Ösvényén, az élmény maga lesz a tökéletes kikapcsolódás."

Útközben számos érdekes kulturális és történelmi nevezetességgel ismerkedünk meg:
• A késő ókori Badanj erőddel (60 m)
• Pod veli kamik - egykori édesvíz-forrással, melyet Crikvenica ivóvíz ellátására építettek 1890-ben.
• A Badanj erődtől a Kavranova stena szikláig vezető út mellett található kilátóval (155 m), gyönyörű kilátással Tribalj falura és a Tribalj víztározóra.
• A Kavranova stena szikla szomszédságában elterülő tóval és az azt körülvevő réttel, amely tökéletes hely a pihenésre.
• A Kavranova stena sziklával, amely meredeken, 290 méter magasan emelkedik a tó fölé.

A körtúra kb. 12 km a hotelből indulva, a szintkülönbség 303 m. A túra nem nehéz, de a horvát viszonyoknak megfelelően köves részekben bővelkedik, itt-ott kisebb kaptatókkal! Csakúgy, ahogy a korábbi túráink során.

Délután, ha marad még erőnk és kedvünk, megspékelhetjük a parton egy Dramalj-Kajcak félsziget sétával (oda-vissza 6 km).
3. nap, március17. péntek

Ez a nap a hajótúra napja.

A program még szervezés alatt van, úgy tervezem, hogy Pag szigetére látogatunk. Néhány órás kirándulásra és egész napos túrára is van lehetőség.

Mivel én Pag szigetet céloztam meg, egész napos túrára számítsatok.
A sült halat mindenképpen belevesszük a programba!
Amint megérkeznek az ajánlatok, kiegészítem a programot!4. nap, március 18. szombat


Reggeli után Crikvenica sportközpontjától indul körtúránk, ezúttal ellenkező irányba indulunk, mint csütörtökön.

A túra során érintjük a megkapó középkori Kotor települést, több templommaradványt, majd a Drenin "csúcs" (381 m) következik, pazar kilátással a tengerre. Innen Selce felé kanyarodunk le a tengerpartra (Selce is egy bájos kisváros, megállunk egy kicsit körülnézni, kávézni), majd a parti úton térünk vissza Crikvenicába. A terep a szokásos, ösvények és köves részek váltakoznak. 13 km, szintkülönbség 500 m.

Selce egy aprócska város, mely egykoron velencei kikötőként üzemelt, nagyon hangulatos, vendégszerető kisváros.5. nap, március 19. vasárnap


Reggeli után útnak indulunk, és a 40 km-re lévő Fuzine településről indulunk egy 8 km-es könnyű túrára a Bajer tó partján, picit érintjük a Lepenica tavat, félúton pedig betérünk a Vrelo barlangba.

Fuzine idilli üdülőhely, a Gorski Kotar hegység délnyugati részén, 730 méter tengerszint feletti magasságban, kellemes éghajlatát a tenger felől érkező szellők, és a hegyi levegő keveréke adja.

Mivel a barlang nem túl nagy, és nem kell lépcsőzni, ez egy bő fél órás kitérő. Úgy saccolom, hogy 13 óra körül tudunk hazaindulni, ha végigjárjuk ezt a túrát is.Szállás, részvételi díj, egyéb információk:


Szállásunk Crikrenicában, közvetlenül a tengerparton elhelyezkedő, háromcsillagos szállodában lesz. A szálloda külső-belső medencével rendelkezik. A kétágyas szobák erkéllyel rendelkeznek, melyek egy része csodálatos panorámát nyújt a tengerre.

Az étteremben ínycsiklandó helyi étkek széles választéka várja a vendégeket, többek között friss halak is az ízletes kínálat részét képezik.


Részvételi díj:
- kétágyas, tengerre néző szobában 250 euró/fő (6 db)
- kétágyas, parkra néző szobában 240 euró/fő (4 db)


A részvételi díj tartalmazza:

- 4 éjszaka szállást, félpanzióval (reggeli és vacsora a szálláson);
- túrákat;
- szervezési és túravezetői díjat;
- idegenforgalmi adót.

A díj nem tartalmazza:
- a köztes étkezéseket, az esetleges belépőket, a biztosítást és az utazási költségeket. A hajókirándulás szervezés alatt!

Jelentkezési határidő: február 15-ig, de nagyon gyorsan be szoktak telni a helyek, ezért az a biztosabb, ha minél hamarabb jelentkeztek.

Utazás telekocsival, érdemes barátoknak összeállni, de segítek a szervezésben.Jelentkezés. FONTOS! Írd be a túra nevét, és adataidat (utazás, szobatárs, esetleges igény)

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika