eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Nordic Walking oktatás
- 2021.12.25.

Kezdőknek a Margitszigeten!

Február 5. szombat, 9-11.30-ig

továbbKövetkező túra: február 6.
- 2022.01.13.

Könnyű téli túra mindenkinek!

Részletek hamarosan!


Március 12-15: KRK
- 2022.01.14.

Mediterrán túra Horvátországban, 4 nap napfényes szórakozás!

tovább


December 11: Jenga Bells Túra a Pilisi Kopárokon


Idén egy fergeteges csúsztatott Mikulás túrát tartunk, természetesen az ünnepi készülődés jegyében :) December 11-én, egy nappal a harmadik adventi vasárnap előtt, egy viszonylag közeli, különleges építészeti megoldással létrehozott, gyönyörű panorámát nyújtó helyszín lesz túránk csúcspontja!

Szezonzáró túránk során bejárjuk az ún. Pilisvörösvári Kopárokat, megnézzük a 2015-ben átadott, különleges, jenga játékra emlékeztető, teljes körpanorámát nyújtó Dévényi Antal kilátót, forró teával koccintunk, sütizünk, és ha szerencsénk lesz, gyönyörködünk a havas (de legalább zúzmarás) tájban!

A túra hossza kb. 12 km, szintkülönbség 380 méter, nem túl nehéz terepen, kijelölt túraútvonalon.

Elővigyázatosság járvány idején: a járványügyi helyzet miatt kérem, hogy lehetőleg csak oltottan gyere a programra. A telekocsiban való utazás során a közösségi közlekedésre érvényes szabályozást vegyük alapul!
Ha nem érzed jól magad vagy tüneteid vannak, inkább maradj otthon.Dévényi Antal Kilátó

A Nagy-Kopasz 447 méter magas csúcsán áll a 2015 júniusában átadott, különleges formavilágú kilátó.

A 11,5 méter magas, főként vörösfenyőből összeállított kilátó Dévényi Antalról, a Bedő Albert-díjas erdészről kapta nevét.

A 447 méter magas Nagy-Kopasz tetején létesült különleges, egyedülálló építményt a népszerű, fából készült építő-logikai játék, a jenga alapján tervezték. A közel 17 négyzetméter alapterületű kilátószintről szép panoráma nyílik a Budai-hegységre és a Pilisre, de a Gete és a Gerecse is látható. Megközelítőleg 270 fokos beláthatóságra számíthattok: csak Klotildliget irányában takarnak a magas fák lombjai.

Az épület egy 4,2 x 4,2 méter alapterületű hasáb, amely tömör, egymásra rakott fenyőgerendákból épül fel. A kilátóhoz 132 köbméter faanyagot használtak fel. Ezt az építészeti formát sokan ismerhetik a népszerű építő-ügyességi játék alapján. Világszerte számos lakóépület, szálloda és turisztikai funkciójú objektum valósult meg ebben az egyszerű, letisztult, geometrikusan szabályos hasábokból és kockákból álló építészeti stílusban. A kilátó mellé a turisztikai fejlesztés keretében tűzrakó hely, padok és asztalok, valamint egy információs tábla is készült.A Pilisi Kopárok


Az egykoron Pilisvörösvári Kopárok néven ismert, változatos terepformájú vidék újrafásítása, József főherceg főerdésze, Dévényi Antal nevéhez köthető, aki 1927-ben kezdte meg az eróziótól sújtott hegyek, a sovány talajt jól bíró fenyőfélékkel történő kopárfásítását. Az idilli tájat hangulatos útvonalon fedezzük fel, időnként kimerészkedve a kopár gerincekről nyíló csodás panoráma kedvéért.

Ha a térkép számaira tekintünk, alacsony dombokat látunk csupán, de közelebbről szemlélve e furcsa, átmeneti tájat, a Budai-hegység peremének éles lejtőit, sötét fenyveseit fedezhetjük fel benne. Egy-egy bizarr alakú sziklában vagy kopáros foltban pedig a hófehér, morzsalékos dolomit is feltűnik.

A Pilist és a Budai-hegyeket hídként összekötő Zajnát-hegyek csoportja a földtörténet ráérősen szobrászkodó évmilliói után mindössze néhány évszázad alatt szenvedett el gyökeres változásokat. A közeli főváros ellenállhatatlan nyersanyagigénye heves és erőszakos beavatkozásokkal gyötörte meg a Piliscsaba környéki hegyeket, a végletes leigázás eredményeképpen erdőjüket, sőt talajukat vesztett, szikkadt kopárok váltak a lefolyó csapadékvíz martalékává.

A megnyúzott táj végül mégis gondos gazdára talált, „felvirágoztatása", zöldbe borítása közel 100 éve vette kezdetét. Túránk színe-javát a fásítási folyamat ideiglenes állapotát jelző feketefenyvesek markáns hangulatú ösvényei szolgáltatják. Mindezt a „visszavadított", őshonos állományok sűrű tölgyesei, és persze a „dzsenga-torony" panorámája készítik előInformációk a túráról:

Találkozási hely és idő:
Klotildliget, Kiskopár bisztró (Cím: 2081 Piliscsaba, Munkácsy utca 1.)
2021. december 11. szombat, 9 óra. Érkezés után indul a túra, kérlek, érkezz időben!

A túrán való részvétel kizárólag megfelelő túracipőben / túrabakancsban lehetséges! Akinek van, hozzon kamáslit is, szükség esetén csúszásgátlót!

Öltözzünk az évszaknak megfelelően, de rétegesen! Legyen egy olyan polárfelső / pulóver nálunk, amit a túra előtt levehetünk, de ha a végén szükség van rá, jó szolgálatot tesz a kabát alatt.

Akinek még nincs botja, de szívesen csatlakozna hozzánk, ne búsuljon, mert ha előre megbeszéljük, viszek plusz botot!

A túra részvételi díja 2000 Ft.

Jelentkezési határidő: december 9. csütörtök. Jelentkezni e-maiben vagy üzenetben tudsz, kérlek, add meg nevedet és elérhetőségedet.

A facebook oldalon lévő eseményen való érdeklődés nem minősül automatikusan jelentkezésnek, ezért, amennyiben még nem túráztál velünk, mindenképpen vedd fel velem a kapcsolatot (e-mail címek és telefonszám a Kapcsolatok menüpont alatt, üzenetküldő panel itt lent található).

Aki szívesen fogad utasokat a kocsijába, legyen szíves jelezze. Kérek mindenkit, hogy ha lehet, szervezési okokból a jelentkezési határidőt próbáljátok betartani.

Izzítsuk be botjainkat, pörgessük fel az anyagcserét, túrázzunk még egy jót az évvégi eszem-iszom előtt!


Jelentkezés: kérlek, írj üzenetet névvel, telefonszámmal, telekocsi felajánlással

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika