eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Őszi Túra az Alpokalján
- 2020.08.27.

Október 8-11, négy napos őszi hosszúhétvége az Alpokalján:

Kőszeg, Velem, Írottkő, Cák. Túrák, pincelátogatás, gesztenyefesztivál!

továbbOktatás a Margitszigeten
- 2020.09.01.

- szeptember 26. SZOMBAT, 9-11-30.

továbbSPARTACUS ÖSVÉNY, SZEPTEMBER 27.
- 2020.09.13.

Túra a Visegrádi-hegység emblematikus túraösvényén ősi vadászok nyomvonalán!

tovább

GESZTENYEILLATÚ ŐSZI NW AZ ALPOKALJÁN

KŐSZEG, VELEM, CÁK: OKTÓBER 8-11.


Őszi élménykavalkád szívnek, testnek, léleknek, ízlelőbimbóknak egy reményeink szerint ragyogóan hangulatos őszi hosszú hétvégén az Alpokalján.

A határon átnyúló Kőszegi-hegység az osztrák-magyar Írottkő Natúrpark része, ahol a bakancsos turisták igazán elemükben érezhetik magukat a kitűnően jelzett turistautakkal átszőtt, már-már alpesi hangulatú hegyek között. Számos népszerű kirándulóhely vonzza a látogatókat, a legmagasabb ponttól, a határ által kettészelt, kilátó koronázta Írottkőtől, a bájos Szent Vid kápolnán, a Hétvezér forráson át a gyönyörű panorámájú kőszegi Kálvária-hegyig.

Túrák: Velem, Kőszeg, Cák, Írottkő Natúrpark.

Látványosságok: Jurisics vár, Kálvária-domb, Szulejmán kilátó, Óvár kilátó, Hétforrás, Írottkő kilátó, Cákon a pincesor, Velemen a Szent-Vid kápolna, a vizimalom és még megannyi csodás látnivaló; hazaúton vasárnap esetleg fürdés Bükfürdőn vagy Sárváron.

Programok: Kőszegen városnézés idegenvezetővel, Cákon a túra végeztével, a pincesor látogatás után egy szőlőbirtokon borkóstolóval egybekötött vacsora (buszos visszaszállítás szervezés alatt), Velemen Gesztenyefesztivál (még nem hirdették meg a részleteket, de sült gesztenye hegyek és finom étkek biztosan lesznek - reményeink szerint nem fújják le!)Kőszeg, az Alpok kapuja


Az Alpok lábánál, festői környezetben fekvő Kőszeg az ország egyik legszebb, történelmi nevezetességekben gazdag kisvárosa. Nem csak a város, hanem a környék is bővelkedik látnivalókban, akár több napon keresztül is szebbnél-szebb élményekkel gazdagodhatunk a viéket járva.

Kőszeg belvárosa azon ritka belvárosi részek közé tartozik, melyek kifejezetten jó állapotban maradtak fent. Ennek köszönhetően a belvárost járva szinte lépésenként találunk nevezetességet, érdekességet, szinte minden épületnek külön történelme van.

Természetesen a leghíresebb rész a vár, mely a hős védő Jurisics Miklós nevét viseli. A várat és az előtte lévő elővárat vizesárok választotta el a belvárostól, ez a fajta kettős építés nem igazán jellemző a magyar várépítésre, inkább a nyugat európai várak készültek hasonló rendszerben.

Kőszeg városához hasonlóan a környék is bővelkedik látnivalókban. A várostól dél, délnyugati irányban terül el az Írottkő Naturpark. A naturpark egy jellegzetes tájegységet foglal magába, területének nagy része természetvédelmi terület.

A város főtere, a Jurisics tér bájos, ódon hangulatú házaival, kétségkívül hazánk egyik legcsodásabb kisvárosi főtere.
A várost értő idegenvezető kalauzolásával fedezzük fel, a környékbeli természeti látványosságokat pedig túráink során járjuk be.Cák - ősi borospincék idilli hangulata


A Kőszegi-hegység környékének egyik legjellegzetesebb színfoltja a Cák melletti csodás gesztenyésben található, régi időket idéző, mesebeli, zsúpfedeles pincesor.

A XIX. században épült, jelenleg már műemléki védettséget élvező nyolc boronafalú, hófehér falú borospince elragadóan bájos kuszaságban sorakozik a zöld domboldalban az út mellett a gesztenyésben.

Jelenleg a pincesor egy kis skanzen, néhány épületbe be is tudunk menni, láthatunk itt különböző régi szőlészeti-borászati eszközöket, oldalorsós, kősúlyos és középorsós szőlőpréseket, az egyik pincében pedig kádárkiállítás található.

Ezekben a régi épületekben préselték a szőlőt, és tárolták, illetve kezelték a bort. A nagy filoxéra vész után a pincékben főleg gesztenyét és gyümölcsöket tárolták.

A tölgy- és gesztenyefa gerendákból készült épületek egy helyiségből állnak, döngölt padlójúak, ún. szelemenes tetőszerkezetűek. A tetőt egy szelemen, azaz az orom alatt végigfutó gerenda tartja. A szelement ollólábak tartják. A tető elöl csonkakontyos, nyitott orommal, hátul pedig lekontyolt.

Tavasztól őszig rendszeres programokkal is várják a látogatókat, kézműves foglalkozástól az állatsimogatóig, íjászkodástól a lovasszekerezésig, no és persze lehet bort kóstolni.

Terveim szerint mi Kőszegről gyalogosan, a Gesztenyésen át közelítjük meg a falut, ahol borkóstolós vacsorával zárjuk a napot, majd busszal visznek vissza minket Kőszegre.Múlt, jelen: Velem!


Velem: egy meseszép magyar falucska, ahol gyógyerővel bír a levegő, és a helyiek finomságokat készítenek.

Ha egy városból indulva megérkezel Velem községébe, rögtön feltűnhet, hogy milyen tiszta és friss itt a levegő. Ez nem csak a légszennyezés hiánya. Velem ugyanis klimatikus gyógyhely, melynek levegője a légzőszervi betegségekben szenvedők számára bír gyógyító hatással, ám azoknak is nagyon jólesik, akik szeretnének a környéken túrázni.

Velem az Írottkő Natúrpark része, mely a Nyugat-Dunántúl számos látványosságát foglalja össze. Célja a települések természeti és kulturális javainak őrzése és az idegenforgalom összehangolt fejlesztése. Velem környéke részben ennek köszönhetően szuperül kiépített, a számos természeti csoda között keresztül-kasul járnak a túrautak.

A Kőszegi-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelye az 589 méteres Szent Vid-hegy tetején álló fehérre meszelt, piros tetejű kis kápolna és környéke. A Velem község felett őrszemként magasodó kápolnát gyalog és autóval is könnyen meg lehet közelíteni. A hely népszerűségét a parádés kilátás és a gyönyörű erdei környezet fokozza.

A copfstílusú szószék, a Fájdalmas Szűzanya mellékoltár és felette a Szent Vid szobor igazán lenyűgöző. A sík mennyezetes, trapézzáródású szentély a hajónál keskenyebb. Tornya háromszintes, legrégebbi képét 1700-ban adományozták a templomnak, Mária mennybe menetelét jeleníti meg. A barokk stílusú főoltár feletti képet Kőszegen készítették, 1890-ben.

A Szent Vid-hegy Közép-Európa egyik legismertebb régészeti lelőhelye. A templom melletti gerincen találunk információs táblákat az ásatásokról.

Különösen nagy az érdeklődés minden június 15-t megelőző és követő napokon, a Szent Vid templom búcsú alkalmával, az októberi Gesztenye Napokkor, valamint Perenye község fogadalmi zarándoklata alkalmából, amit az 1849-es kolerajárvány emlékére rendeznek minden év, általában az utolsó vagy azt megelőző szeptemberi vasárnapon.

Mi pont az idei Gesztenye Napok időpontjában érkezünk a faluba. Tervek szerint délelőtt egy szuper túra keretében útba eltjük a Szent Vid kápolnát, és természetesen az Írottkő kilátót, majd áldozunk a kulináris élvezetek oltárán a Gesztenyenapok forgatagában!Programtervezet:
1. nap, október 8. csütörtök

Indulás Budapestről a reggeli órákban (2,5-3 óra az út). Érkezés után nemsokára indulunk első túránkra, közvetlenül Kőszeg belvárosából, ahol a szállásunk is lesz. Ha a szobákat délelőtt nem is tudjuk elfoglalni, az autókat letesszük, túracipőt húzunk, és indulhatunk! Érdemes túraruhában elindulni itthonról. A találkozási időt és pontos részleteket indulás előtt, mint mindig, körlevélben megírom.

A Kőszegi-hegység Kőszeg felőli környékének legszebb turistacélpontjait fűzi össze egy könnyű gyalogtúrába kirándulásunk. A város felett magasodó bájos Kálvária után bizarr sziklaalakzatokat érintve mászunk fel a Kőszeg első várának otthont adó, csodálatos kilátást nyújtó Óház-tetőre, ahonnan leereszkedünk a hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelyére, a Hétforráshoz, majd az egykori Vasfüggönyt szorosan követve térünk vissza a városba.

A túra hossza: 10,7 km
A túra időtartama: 3,5 óra
Szintkülönbség: 360 m fel, ugyanannyi le.

A túra jellege: Rövid, könnyű kirándulás jól jelzett turistautakon, ösvényeken, több közepes kaptatóval és lejtővel.

A túrához szép, száraz időben abszolút megfelelő egy csúszásbiztos talpú, jó minőségű túracipő, melyet a legjobb, profi, jó nedvesség elvezető túrazoknival viselni. Az Óház-tetőn és a Hét-forrásnál is remek piknikező helyeket találunk, vizet, elemózsiát érdemes egy kis méretű hátizsákban magunkkal vinnünk.

Közös vacsora a szálláson, esti séta a hangulatos belvárosban.2. nap: október 9. péntek


Reggeli után a délelőtti programunk egy vezetett városnézés lesz kb. 2 órában, így a szakavatott idegenvezető jóvoltából mindent megtudunk Kőszegről és annak látnivalóiról.

Egy könnyű ebéd után Kőszeg belvárosától Cák felé vesszük az irányt, egy kellemes, 7.5 km-es túra után, gesztenyeligeten keresztül érkezünk be a faluba.

A skanzen pincesor és a falu megtekintése után a szőlőbirtokra megyünk, ahol szuper borkóstolós estebédet/vacsorát kapunk, majd busz viszi vissza a csapatot a szállásra.

Poncihter (kőszegi szőlőtermelő) család lévén már a negyedik generáció foglalkozik szőlővel, főként kékszőlővel, de a növekvő igényeknek megfelelően fehérbort és rozét is készítenek. Aki a régi hagyományokat, szőlészeti eszközöket kedveli, megtekintheti a nagyszülők gyűjteményét a pincészet saját múzeumában.

A szőlőtermesztésnek régi hagyománya van a családban anyai ágon. Tíz hektáros szőlőterületen, 90 %-ban kékszőlővel gazdálkodik a család. Mostanában megnövekedett a fehérborok iránti igény, ezért chardonnay fehérszőlőt is termeszteni kezdtek. Mivel a rosé bort is egyre többek keresik, azt is készítenek kékfrankos szőlőből.

A borok a pincészet saját borozójában kerülnek értékesítésre, elsősorban folyóborként, de természetesen palackozva is elérhetők.


Mi 5 fajta bort kóstolunk, a vacsora előre láthatólag babgulyás vagy pörkölt/ gombapörkölt, desszertnek pedig rétest vagy helyi specialitásként gesztenyés kiflit kapunk, részletek még kidolgozás alatt.3. nap: október 10. szombat

Reggeli után átautózunk Velembe, innen indul "király túránk" Írottkőre. Körtúránk után visszatérünk a faluba, ahol bekapcsolódunk a Gesztenye Napok programjába. Estére nem kell visszasietnünk vacsorára, úgy tervezem, hogy (hacsak nem marad el a program) inkább a finomabbnál-finomabb helyi étkekből válogatunk, sokkal hangulatosabb lesz így!

A Kőszegi-hegység, egyben az egész Dunántúl legmagasabb pontja, az Írottkő (883 m), melynek tetején magasodik a trianoni határ által „kettévágott” kilátó. Kőszeg-Hegyalja egyik leghangulatosabb községéből, Velemből indulunk a hegycsúcs meghódítására, útba ejtve a bájos Szent Vid-kápolnát, visszaúton pedig a hegység legérdekesebb geológiai nevezetességét, a Kalapos-kövek sziklaalakzatait.
A túra hossza: 14,3 km
A túra időtartama: 5 óra
Szintkülönbség: 580 m fel, ugyanannyi le.

A túra jellege: Közepesen nehéz körtúra jól jelzett turistautakon, ösvényeken, néhány keményebb kaptatóval és lejtővel.
Kiindulópont: Velem község főutcája, a Stirling-villánál kis parkoló.4. nap, október 11. vasárnap


Reggeli után, hazafelé tartva megannyi látnivalót ejthetünk útba. A Jáki templom sajnos felújítás alatt áll, de érdemes lenne megnézni Csempeszkopácson az Árpád-kori templomot, amely igazi gyöngyszem.

Szombathelytől 15 km-re délkeletre találjuk a régió, a jáki templom mellett legfontosabb román kori műemlékét, a csempeszkopácsi Szent Mihály-templomot. A falurész közepén, egy mesterséges dombra emelték az egyszerű külsejű, egyhajós, félkörzáródású szentélyű templomot, mely a román kori falusi építészet egyik legkiemelkedőbb emléke.

Vagy a Kám melletti varázslatos Jeli arborétumot, amely vitathatatlanul az ország legszebb botanikus kertje.

És végül két fantasztikusan felszerelt, minden igényt kielégítő fürdőkomplexum nyújt első osztályú vízi élményeket. Sárvár, a Termálkristály hazája, kitűnően ötvözi a csendes kikapcsolódást az önfeledt lubickolással, Bükfürdő pedig hazánk egyik legnagyobb gyógy- és élményfürdője. Miért is ne próbánánk ki valemelyiket, hogy ezzel koronázzuk meg ezt a gyönyörű őszi túrát?

(Mindenre nem lesz idő, de ki-ki kedve szerint válogathat a látnivalók közül).Szállás, részvételi díj, egyéb információk:

Szállásunk remek helyen, Kőszeg történelmi belvárosában található, minden látnivalótól egy karnyújtásnyira!

A szálloda nemrégiben lett teljesen felújítva, így modern, kényelmes szobái, közös heyliségei kellemes feltöltődést nyújtanak. Minden lakóegység síkképernyős kábeltévével, kávéfőzővel, zuhanyzóval, hajszárítóval és íróasztallal rendelkezik. A szobákban ruhásszekrény és saját fürdőszoba található.

A szálláshely közös konyhát és poggyászmegőrzőt is kínál vendégeinek.

"Ingyenes a parkolás, a tágas szobák praktikusan berendezettek, nagyon kényelmes az ágy, és szupertisztaság van. A közös konyha is jól felszerelt és tiszta. " - írják az értékelésben.

Részvételi díj kétágyas szobákban 50.000 Ft (egyágyas felár 6000 Ft).

A részvételi díj tartalmazza:

- 3 éjszaka szállást reggelivel;
- első este vacsorát a szálláson;
- borkóstolással egybekötött vacsorát Cákon;
- buszos transzfert Cákról;
- városnézést Kőszegen helyi idegenvezetéssel;
- szervezési és túravezetői díjat.

A díj nem tartalmazza:
- a köztes étkezést, belépőket, a biztosítást és az utazási költségeket.

Jelentkezési határidő: szeptember 15, az első részlet, 25 000 Ft befizetésével. Második részlet befizetésének határideje: október 1. Természetesen egyben is fizethető jelentkezéskor!

A jelentkezési határidő nem jelent automatikus részvételt, a helyek akár napokon belül is elfogyhatnak.

A túra jelentkezés (szeptember 15) után nem lemondható, de természetesen átadható. Az időjárás a túra megtartását nem befolyásolja, a programokon, túrákon viszont a körülmények figyelembe vételével változtathatunk!Jelentkezés (kérlek, írd be, hogy a KŐSZEG túrára jelentkezel), ki lesz a szobatársad, van-e helyed autóban.

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika