eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Jenga Bells Túra
- 2021.11.27.

December 11-én fergeteges szezonzáró túra a Pilisi Kopárokon, egy különleges kilátóval!

továbbOktatás
- 2021.11.27.

Idén utoljára, december 12-én, vasárnap, 9-11.30-ig a Margitszigeten!

tovább


November 7, Gánt: Mars-expedíció a Vértesben


November 7-én, ezen a reményeink szerint szép őszi hétvégén egy közeli, de annál egzotikusabb tájra látogatunk!
A Vértes hegység egyik legkülönlegesebb tájára visz Gántról induló gyalogtúránk. A falutól délre nyúló hangulatos dombvidék egykori bauxit külfejtéseinek bizarr, sci-fi filmekbe illő, vörös vidékének felfedezése után a Gém-hegy páratlanul szép, afrikai szavannákra emlékeztető tisztásán keresztül jutunk vissza a szép fekvésű faluba.

A túra hossza: 12,5 km
A túra ajánlott időtartama: 4 óra
Szintkülönbség: 210 m fel, ugyanannyi le


Találkozó: november 7-én, vasárnap 9-től, indulás 9.30-kor.

Helyszín: Gánt, Hegyalja út 59, Méri néni vendéglője.
Gyertek, izgalmas lesz, és nem nehéz a terep!

Részvételi díj: 2000 Ft.

Felszerelés: Túracipő, réteges túraruházat; víz, elemózsia.
Botot kérésre viszek!Marsbéli vörös táj és szavanna hangulat


A Gánti-medence egy különös és egyedi látképet tár a szemünk elé. A trópusi környezetben elmálló agyag a földtörténeti múltban fémekben dúsulva átrendeződött, így őrződött meg számunkra.

Az intenzív bányászattal a felszínre került környezet élénk lila, vörös, sárga színekben váltakozik a bennük lévő fémeknek és ásványoknak megfelelően, színpompássá téve a bányák falait, a bányagödrök aljzatát.

A mindent visszafoglaló természet azonban a zöld összes létező árnyalatával ellensúlyozza ezt a harsányvörös dominanciát, páratlanul színes összhatást előidézve.

A bányászat által békén hagyott területeken, a falu feletti dombokon kacskaringó szakasz mentén pedig megismerhetjük az eredeti vértesi táj összetett, sztyepprétekkel, ligetekkel és tölgyesekkel mozaikos táját. A település történelme végigkisér minket a falu utcáin, a föléje magasodó dombtetőn, ahol ráeszmélhetünk, hogy a vidéket sújtó évszázadok után a történelem megbékélő távlatából van szerencsénk az egykor súlyos csapásokat szemlélni.

A bánya, amelynek történetét tanösvény és múzeum is bemutatja, egykor Európa legjelentősebb bauxitlelőhelye volt.

A telepre az 1920-as években bukkant rá a Bagoly-hegyen Balás Jenő bányamérnök (róla kapta a múzeum a nevét), a '30-as években pedig már a világ legtöbbet termelő bauxitbányái közé tartozott. Közel 1000 ember dolgozott itt akkoriban, a kézzel kifejtett bauxitot vasúton továbbították feldolgozásra. A II. világháborúban a kitermelés a német hadiipart szolgálta, az innen származó alumínium-nyersanyagot főként repülőgépgyártáshoz használták.

A bánya az '50-es években élte fénykorát, és bár sorra nyíltak a külszíni fejtések, a '80-as években már nem volt gazdaságos a termelés, így a bánya 1988-ban bezárt. Azóta a szürreális hangulatú táj a családi kikapcsolódás, sőt filmforgatások kedvelt helyszínévé vált.

Jelentkezés a túrára: név, elérhetőség, túra neve

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika