eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Oktatás a Margitszigeten!
- 2022.12.27.

Február 12. vasárnap, Margitsziget

továbbFarsangi túra Dobogókőn
- 2023.02.01.

Február 11. szombat, 9 óra.

tovább


NOVEMBER 26: FÓTI SOMLYÓ ÉS MOGYORÓDI DOMBVIDÉK


A zimankósabb idójárás közeledtével arra gondoltam, hogy ezúttal egy közeli, könnyen megközelíthető, nem nehéz, de mégis látványos panorámában is bővelkedő helyszínt választok a november végi túránkhoz.

A Fóti Somlyó Természetvédelmi területen, valamint a Fót és Mogyoród közötti dombokon kalandozunk, egy bő 10 km-es élvezetes körtúrán! A teljes szintemelkedés kb. 200 méter, de mindjárt az első szakaszon lesz egy jó kis kaptató a Somlyó tetejére, viszont ezzel nagyjából letudjuk az emelkedőket!

A Gödöllői-dombság az ország kevésbé felkeresett túrahelyszínei közé tartozik. A kirándulók egy része az alacsony átlagmagasság és a dombvidéki arculat miatt nem szán időt rá, mások talán azért kerülik el, mert a terület nagy része Budapest agglomerációjába tartozik, annak kedvezőtlen velejáróival. Pedig éppen a főváros közelsége, valamint könnyű és gyors megközelíthetősége az egyik ok, ami jó túracélponttá teheti a dombvidéket. Az igaz, hogy nem találunk öreg erdőket, sziklaszirteket, bővizű patakokat, mély völgyeket vagy markáns gerinceket, de helyettük feltűnően változatos, kevéssé látogatott, és a tapasztalt túrázó számára is számos érdekességet kínáló, sokoldalú vidéken járhatunk.Fóti-Somlyó tanösvény


A Fóti-Somlyó tanösvény Budapesttől mindössze 25 kilométerre, a Gödöllői-dombságban található. A meseszép útvonalat kevesen ismerik, pedig amellett, hogy élővilága páratlan, és különleges látnivalókkal van tele, jól megközelíthető, és könnyen teljesíthető.

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Fóti-Somlyó tanösvény az út során több helyen is lenyűgöző panorámát tartogat a kirándulóknak. A Gödöllői-dombság peremén fekvő kirándulóhely igazán különleges állatvilággal rendelkezik, az évnek ebben a szakában főleg a számos harkályfaj példányaival találkozhatunk.

A tanösvény első szakaszán jobban megizzadunk, mint egy átlagos tanösvényen, viszont a meredek dombon érdemes visszapillantani, mert csodás látvány az alattunk elterülő város, ahogy körbeölelik a hegyek.

A panorámát még kimaxolhatjuk a túrán: nagyjából középtávon olyan panoráma tárul elénk, amilyet leginkább a Pilisben szoktunk látni.

Érdemes itt megenni az elemózsiánkat és a látóhatárt kémlelni, mert tiszta időben nemcsak az Ybl Miklós tervezte római katolikus templomot fedezhetjük fel, hanem a Gellért-hegyet, a János-hegyet, a Nagy-Szénás kúpjait, a Megyeri hidat, de még Dobogó-kő és a Vörös-kő is látszik. Szemfülesek olyan „apróságokat” is észrevehetnek, mint a budai Vár, a Szent István-bazilika vagy a félbehagyott Biodóm.
Találkozó, egyéb információk:


Túránkat Dél felé kiegészítjük egy jókora kanyarral a Mogyoród környéki dombságon, hogy kb. 10 km után visszatérjünk a tanösvény befejező szakaszához.

A túra hossza: 10-11 km

Szintemelkedés: kb. 200 m (az elején kaptatóval)

Találkozó helye és ideje: nov. 26, szombat, Fótfürdő vasútállomás, 8.30. (Vonattal a Nyugatiból 8 órakor lehet indulni, több budapesti megállóban is megáll).

Részvételi díj: 2000 Ft.

Felszerelés: évszaknak megfelelő, réteges túraruházat, vízálló TÚRACIPŐ! Legyen nálad elemózsia és elegendő ivóvíz!

TIPP:
Mivel túránkat nagyjából a Fáy présháznál kezdjük és fejezzük be, megkoronázhatjuk a napot egy jó kis halászlével! (Mást is lehet enni, de ahogy láttam, kétféje halászléjük van, viszonylag barátságos áron). Hétvégén általában be kell jelentkezni, szóval ha igénylitek, pár nappal előbb felhívom őket!

Jelentkezési határidő: november 23, szerda.Jelentkezés a túrára: név, elérhetőség.

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika