eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Hohe Tauern Nemzeti Park
- 2024.04.02.

Június 27-30

továbbJúnius 8. túra
- 2024.05.26.

Budaörsi kopárok

tovább

2023. ÁPRILIS 29-MÁJUS 1.

Felvidéki Túrahétvége a Selmeci-hegységben


Az idei május elsejei háromnapos ünnepen egy közeli, számunkra új, de annál szebb, változatosabb túraparadicsomba látogatunk, a felvidéki Selmecbányát és annyak festői kötnyezetét fedezzük fel! (Kb. két órányi autóútra Budapesttől).

Első, de biztosan nem az utolsó felvidéki nordicos túránk lesz ez, mert rengeteg szebbnél szebb túraútvonal, vár és város vár még felfedezésre!SELMECBÁNYA, AZ EZÜST FŐVÁROSA


Hegyi rétekkel borított, vulkanikus hegyek ölelésében fekszik a történelmi Magyarország legszebb bányavárosa – Selmecbánya.

Az évszázadokon keresztül tartó ezüstbányászat Közép-Európa egyik leggazdagabb településévé tette Magyarország egykor harmadik legnépesebb városát.

Az érintetlenül fennmaradt patinás építészeti örökség immár UNESCO világörökségi védelem alatt áll.

Kanyargós, zegzugos utcái, eredeti állapotban megőrzött várai és a Kárpát-medence legszebb kálváriája révén méltán nevezhetjük a Felvidék egyik legfelkapottabb turistacélpontjának.

A Kárpátokra oly’ jellemző füves hegygerinceken pedig varázslatos panoráma kíséri a túrázó lépteit.
A Selmeci-hegység 900-1000 m magas hegyei közti katlanban fekvő város teraszosan épült, szinte egyetlen egyenes utcája sincsen, minden tere, utcája más szinten fekszik.

A szlovák városoktól eltérően nagyon kevés szocialista rombolás látszik a belvárosban, az utcakép meglehetősen egységes, a város teljes belterülete védett műemlék.

Selmecbánya festői és fotogén város. A szűk völgyben templomok, gazdag bányászok palotái és városi házak állnak, a fölöttük található hegyekben kis bányászházak guggolnak, mindezt pedig romantikus utcák és lépcsők százai kötik össze.Bányák, bányatavak, Kálvária, kastélyok...


A selmeci bányatavak a hazaiak és a látogatók kedvencei is. A bányászok valaha egy hihetetlen vízerőművet építettek, a hatvan egymással összekötött víztározó a virágzó bányászat számára szolgáltatott energiát. 24 maradt meg, harmóniában a természettel.

Fürdőzésre, csónakázásra, horgászatra, télen pedig korcsolyázásra és romantikus sétára alkalmasak. Talán a legszebb, a Veľká vodárenská (Nagy víztározó) tó, amelynek türkiz színű a vize, mindössze 15 percnyi séta választja el a Szentháromság térről.

A selmeci kálvária Európa legszebb barokk kálváriái közé tartozik. A Scharfenberg dombtetőn áll, mindegyik oldalról látható és átfogó kilátást nyújt a selmeci kalderára. Felújítása után a régió egyik leglátogatottabb helye.

Ezen kívül az Új Kastély, a Régi Kastély, a Bányamúzeum, és megannyi nevezetesség vár még ránk!Túrák a meseszép Selmeci-hegységben


Paradajs, Tanajd, Bacsófalvi-tó, Szitnya ..... csak néhány hely, amelyet érintünk majd látványos túráink során!

Lélegzetelállító panoráma, elragadóan szép hegyi rétek, tavacskák, impozáns sziklatornyok, ódon várrom - több túra, természetesen Selmecbánya bejárása, egy szuper szálloda kényeztetése: íme egy aktív, látványos három napos túrahétvége receptje.


PROGRAMTERVEZET:
1. nap, április 29, szombat


Indulás Budapestről a reggeli órákban, találkozó 9.30-9.45 között a Bacsófalvi-tónál, itt kezdjük a napot egy szép körtúrával. (A mintegy 140 km-es útra 2 és fél órát számoljatok, mert nincs autópálya!)

A Selmecbányától délre fekvő, varázslatos Bacsófalvi-tó és a felette tornyosuló Szitnya (1009 m) parádés kilátást nyújtó, impozáns sziklatornyaival és ódon várromával élményt nyújtó túraheyszín! A túra hossza 12 km, szintkülönbség 500 m.

Közepes nehézségű túra, az első harmadában nagyobb emelkedővel, majd a Szittyához vezető út rövid meredek kaptató. Kényelmes tempóban, meg-megállva, nézelődve haladunk, kb. 5 óra alatt végzünk.

A túra után indulunk a szállodába, becsekkolunk, és vacsora előtt lehet élvezhetjük a wellness szolgáltatásokat :)

2. nap, április 30. vasárnap


A teljes nap Selmecbánya felfedezéséről, szól, és túrázunk a Selmeci-hegység meseszép gerincén.

Látnivalók a városban és környékén:

- Kálvária: A Kárpát-medence talán legszebb, de minden bizonnyal leglátványosabb Kálváriája, a Selmecbánya városképét meghatározó szabályos vulkáni kúpon magasodó tizenkilenc kápolnából, két templomból és a Szent Lépcsőkből álló barokk kori épületcsoport. A csúcsról a városra és a Selmeci-hegység vulkanikus eredetű csúcsaira nyíló panoráma varázslatos.

- Bányamúzeum, Óvár, Újvár, Szentháromság tér.

A városnézés után kis relax kövezkezik (ebéd, kávézás), majd újabb körtúra következik, ezúttal a város körüli meseszép hegyeket vesszük be.

A Selmecbányát körülölelő hegyekről, a Paradajsról, a Tanádról, lélegzetelállító panoráma nyílik a városra és környékére. A kilátásban rendkívül gazdag, jórészt elragadóan szép hegyi réteken vezető körtúra a selmeci látogatás egyik csúcspontja. A havasi legelőket idéző táj, a füves gerinceken történő vándorlás maradandó élményeket ígér.

Hossz: 12 km, szintemelkedés kb 450 m, hullámzó szakaszok váltják egymást.

(Variációs lehetőség: a túrával kezdünk, majd utána városnézés).3. nap, május 1. hétfő


Ami esetleg az előző napi városnézésből kimaradt, délelőtt bepótoljuk.

Rövidebb túra a Tópataki tó környékén (Selmecbányától 6 km-re található), majd hazafelé vesszük az irányt.

Útközben, ha marad idő, megnézzük Léva várát.Szállás, részvételi díj, egyéb információk:


Selmecbányához közel, a Selmeci-hegységben, a természet lágy ölén, három csillagos, nagyon szép szálloda vár minket, reggelivel és vacsorával.

Minőségi wellness szolgáltatások állnak minden vendég rendelkezésére: szauna, pezsgőfürdő, relaxációs szoba.

Részvételi díj:
- kétágyas szobában 200 euró/fő (6 db)
- családi szobában * 170 euró/fő (2 db)

* Családi szoba: két teljes értékű helyiség közös fürdőszobával, 4 főnek.

A részvételi díj tartalmazza:

- 2 éjszaka szállást, félpanzióval (reggeli és vacsora a szálláson);
- túrákat;
- szervezési és túravezetői díjat;
- idegenforgalmi adót.

A díj nem tartalmazza:
- a köztes étkezéseket, belépőket, a biztosítást és az utazási költségeket.


Fontos! Írd be, hogy Selmecbányára jelentkezel!

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika