eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Nordic Walking Oktatás
- 2019.08.27.

Kezdőknek és újrakezdőknek, minden korosztány számára a Margitszigeten!
Október 5. szombat, 9-11.30.

tovább


FEL A KÉKESTETŐRE! - június 1.


Június elsején meghódítjuk Magyarország legmagasabb pontját, az 1014 méter magas Kékestetőt!

Kiadós mászásra kell számítanunk, de felemelő érzés lesz megérinteni a követ, amely országunk legmagasabb pontját jelzi!

Körtúránk kiindulópontja az 508 méter magasan fekvő Sástó, és természetesen ide is érkezünk vissza. Útközben számos látnivaló vár még ránk.


A kiindulási pontunk, a Sás-tó, hivatalosan az ország legmagasabban lévő tavának számít, 508 méteren fekszik. A mellette álló, eredetileg fúrótoronynak készült, jellegzetes külsejű kilátó tetejéről megcsodálhatjuk a Mátra hegykoszorúját, sőt tiszta időben a Budai-hegységig is elláthatunk. A közeli Rákóczi-forrásnál ihatunk a környék egyik legegészségesebbnek tartott vizéből, röviddel később pedig egy régi búcsújáró hely, a Máriácska is utunkba esik, ahol eltölthetünk pár csendes percet meditációval.

Aki ezt a túrát választja, annak fel kell készülnie a kiadós kapaszkodásra, hiszen mégiscsak az 1014 méter magas Kékestető megmászása a cél. Az erőfeszítés azonban nem hiábavaló: a táj változatos, és a túra lefelé, Mátraháza alatt, a Remete-bérc és a Farkas-kő közötti völgyben kellemes sétává szelídül.


Két kilátót, egy bájos tavacskát, számtalan forrást, egy várromot, egy barlangot és Magyarország legmagasabb csúcsát is érintjük ezen a hazai viszonylatban tekintélyes szintkülönbséget magába foglaló, de rendszeres túrázók számára könnyedén teljesíthető túrán.

A túra mentén több evési, ivási és pihenési lehetőség is van: Sástón büfé, Kékestetőn és Mátraházán pedig több étterem is üzemel, de tartsuk észben, hogy az első ilyet a Kékes csúcsán fogjuk elérni. Addigra meg kell tennünk 7 km-t, és le kell küzdenünk több mint 600 m szintkülönbséget.

Sástón érdemes felmásznunk a jellegzetes kilátóra, ahonnan csodás panoráma nyílik Gyöngyösre és a Mátra csúcsaira. Kellemes időben csónakázni is lehet hazánk legmagasabban fekvő tavacskáján.

Útközben elidőzhetünk a Benevár, egy feltehetően a XIII. században épült magánvár romjainál, ahonnan megpillanthatjuk a sástói kilátó tetejét.

Ha az időnk engedi, végigsétálhatjuk a 15 állomásos Sástói Tanösvényt is, amelynek 1,7 km hosszú, a Farkas-kútig tartó nyomvonalának nagy részét a túránk végén úgyis bejárjuk - igaz, ellentétes irányban.
Adatok:

Hossz:13,4 km
Átlagos időtartam: 4:30 óra
Szint: +690 m
Szint: - 690 m
Nehézségi fokozat: közepes.

Találkozó: június 1. szombat, 9.00.

Megközelítés: Sástóra autóval Gyöngyös felől a 24-es úton jutunk fel, közben érintve Mátrafüredet. Az út mellett, a Sástó Hotel és Kemping előtt kiépített parkoló van, amelyben 500 forintért hagyhatjuk ott az autónkat egy teljes napra.

A túra körtúra, a kiindulópontra érkezünk vissza.

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.

Részvételi díj: 1500 Ft, minimális csoportlétszám: 10 fő

Jelentkezési határidő: május 29. szerda (kérlek, hogy a jelentkezési határidőt tartsd be, különösen akkor, ha nincs autód, és telekocsiban szeretnél helyet foglalni).Beírandó: túra neve, résztvevők neve, elérhetősége, utazási preferencia

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika