eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Hohe Tauern Nemzeti Park
- 2024.04.02.

Június 27-30

továbbJúnius 8. túra
- 2024.05.26.

Budaörsi kopárok

tovább


ÁPRILIS 6: DUPLA PANORÁMÁS DUNAKANYAR TÚRA


A Duna-kanyar mindig csodás, hát még egy szép tavaszi napon! Április 6-án, szombaton egy dupla panorámás, két híres kilátót érintő túrát teszünk Zebegényi indulással és érkezéssel!

Az útvonal először a Zebegényben található Kós-Károly kilátót érinti. A Nagy-Kerek-hegy oldalából egy rövid kaptatóért cserébe felülnézetből pillanthatunk rá Zebegény háztetőire, a lassan tovahömpölygő Dunára és a szemközti Visegrádi-hegység vonulataira.

A Dunakanyar innenső oldalán Zebegény épületei színesítik a tájat. A Duna partján balra pásztázva felfedezhetjük a Dőry-kastély fehér épületét, tőle kissé jobbra pedig a híres hétlyukú hidat, ami a hazai vasúttörténet egyik legrégebbi ipari emléke.

A bal oldalon, a Duna túlpartján Dömös szélső házsorait fedezhetjük fel. Tőle jobbra a Pilis vonulatain vezethetjük végig a szemünket az előtérben megbújó, a parttól távolabb fekvő településsel, Pilismaróttal. A jobb szélen a Burda vonulatait és a Börzsöny délnyugati tömbjét látjuk.

Miután megcsodáltuk a kilátást, folytatjuk utunkat Köves-mezőre, hogy aztán onnan egy kitérővel felmásszunk a Hegyes-tetőn álló Julianus Barát kilátóhoz, a Duna-kanyar másik ikonikus panorámáját nyújtó pontjához.
A Hegyes-tető 482 méter magas csúcsán álló Julianus barát toronyból a Dunára, a Visegrádi-hegységre és a Börzsönyre is páratlan panoráma nyílik.

A panorámát 270 fokban a Duna látványa uralja. Nyugatra Szlovákia, délre Dömös és a Visegrádi-hegység, keletre Visegrád és Vác irányába láthatunk el. Előttünk magasodik a túlparti Prédikálószékről nézve a folyó felett méltóságteljesen terpeszkedő, szomszédos Szent Mihály-hegy csúcsa is. A szemközti oldalon a Salamon-torony és Visegrád fellegvárának látványa vonzza a tekintetünket. Északi irányba a Börzsöny legmagasabb csúcsai mellett a Csóványos megmagasított kilátója is kivehető a távolban, ha tiszta az idő.

Az eleink után Ázsiában kutató szerzetesről elnevezett, bástyára emlékeztető, kétemeletes kilátót a nagy múltú Encián Turista Egyesület építtette 1938-ban (és adta át a következő évben) a 482 méter magas Hegyes-tetőre. Akkoriban a Szent Mihály-hegy tömbje turisztikai mintaterületként szolgált, ahol a természetjárók viszonylagos szabadságot élvezhettek a kor máshol jellemző viszonyaihoz képest, hiszen nappal járhatták a kialakított turistautakat, emellett többek közt padok, pihenőhelyek épültek számukra.

Innen visszereszkedünk Köves-mezőre, majd a Csapás-réteken és Vizes-árkon át érkezünk vissza Zebegénybe.

Táv: 12.5 km
Szintemelkedés: kb. 350 méter


Úgy állítottam össze az útvonalat, hogy érintsük a két legszebb kilátót, de viszonylag kis szintemelkedéssel. Ezzel együtt két kaptató vár ránk, de a csodás látványért megéri egy kicsit mászni :)

Ez a túra vonattal elérhető, a Nyugatiból közbetlen járattal, Újpest-Rákospalota megállóból pedig váci átszállással.

Találkozó: április 6-án 9-kor a zebegényi vasútállomás mögötti parkolóban.
Részvételi díj: 2000 Ft. Jelentkezés: április 4-ig.Jelentkezéshez kérlek írd be a neved mellett a túra nevét: DUNAKANYAR

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika