eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Nyári egynapos túrák:
- 2020.06.23.

- július 12. vasárnap:

Múltidéző körtúra a Drégelyvárhoz

- július 25. szombat;
- augusztus 8. szombat.
A helyszínek folyamatosan kerülnek meghirdetésre.


Oktatás a Margitszigeten
- 2020.06.23.

Tervezett időpontok:

- július 10, péntek (délután);
- július 26. vasárnap;
- július 9. vasárnap.

továbbMátrai NW és Wellness hétvége
- 2020.06.23.

Augusztus 28-30.

tovább


DRÉGELYVÁR KÖRTÚRA ÉS BÁNKI TÓ, 07.12.


A Börzsöny északi részén, a Nógrád megyei Drégelypalánk községtől délre, a magyar–szlovák határ közelében egy magányos sziklacsúcson emelkedik Drégely vára. Az erdőségekkel körülvett 444 méteres magaslaton található várromért és a pompás kilátásért megéri felkapaszkodni!

A könnyű terepen, de változatos tájakon vezető, közepes hosszúságú körtúra kora újkori történelmünk egyik leghősiesebb epizódjának csodálatos környezetben fekvő helyszínére, kellemes szintkülönbséggel.

A vár első fennmaradt okleveles említése 1285-ből származik. 1311–21-ig Csák Máté birtokolta, majd halála után tulajdonjoga a királyra szállt. 1438-ban Pálóci György esztergomi érsekhez került örökbirtokként, hogy aztán Várday Pál érsek az 1540-es években a közrendű családból származó Szondi Györgyöt tegye meg a drégelyi uradalom intézőjévé és a vár parancsnokává.

A korábban az érsekség által vadászkastélyként használt drégelyi vár hadászati jelentősége a török időkben nőtt meg. Amikor 1544-ben Visegrád, Vác és Esztergom mellett már Nógrád vára is török kézre került, Drégely lett az egyetlen erődítmény, amely a gazdag felvidéki bányavárosokat megvédhette a török támadásoktól. Szondi György vára azonban vékony falaival, magas tornyaival, törékeny „vadászkastély” jellegével akkori állapotában alkalmatlan volt e szerepre. Maga Szondi is tudta ezt, ezért kérelmezte a vár megerősítését és megfelelő felszerelését. Az uralkodói szándék I. Ferdinánd részéről ugyan megvolt, az országgyűlés 1546-ban el is rendelte az erőd fejlesztését, de a munkálatok végül elmaradtak.

Ide, ezekhez a csodás körpanorámát kínáló, ma már megkapóan békés falak közé vezet Nagyoroszi széléről, a Drégelyvár vasútmegállótól induló 13 km-es körtúránk, amely könnyű, de változatos terepen halad, és érinti Deszkáspusztát, valamint Pénzásást is, hogy aztán egy kiterjedt, tavasszal illatozó akácoson át vezessen vissza minket a kiindulópontra.

Hossz: kb. 13 km
Terep: közepes
Szintemelkedés: 355 m.
Időtartam: kb. 5 óraA palóc Balaton - a hangulatos Bánki tó


Tipp:

A túra végeztével hazafelé megállhatunk a Bánki tónál, amelynek kellemes strandján megejthetünk egy délutáni fürdőzést!

Nógrád megye állóvizekben meglehetősen szegény, ezért is nevezetes a "tengerszeméről" elnevezett, festői környezetű, erdőségekkel határolt Bánki-tó. A falu házai mögött, a Lókos-patak völgyében csillog a tó hatalmas víztükre, melyet korábban belső források tápláltak.

Ma északról a hagyományos falu utcái, délről pedig a jelentősen megnövekedett "üdülőfalu" szinte körbeöleli a tavat. Ma már szépen kialakított sokoldalú szolgáltatást nyújtó strandfürdő várja egész nyáron látogatóit.

Alkonytájt gyönyörködtető látvány a bánki naplemente, s a tó tükrén karcsún hajladozó susogó kis nádas. Néhány éve hattyúk is költöztek a vízre.Találkozó és egyéb információk:


Találkozó: július 12. vasárnap 8.30-tól Nagyoroszi Drégelyvár vasútállomás. (Nagyoroszi, Kossuth utca végén jobbra ráfordulni a Mártírok útjára, ennek végén van a régi kisvasút állomása).

TÉRKÉP ITT:

Felszerelés: túracipő és lenge túratuházat. A hátizsákba: esőkabát, kendő vagy kalap, naptej, elemózsia, 1.5 - 2 liter ivóvíz (ha van tartályod, most érdemes kipróbálni!)

A túra 9 órakor indul. Részvételi díj: 2000 Ft.Jelenzkezés a túrára (kérlek, írd be azt is, hogy a Drégelyvár túrára jelentkezel).

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika