eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Nordic Walking Oktatás
- 2022.09.05.

Oktatások a Margitszigeten:

November 27. vasárnap 9-11-30

továbbTúra! November 26.
- 2022.11.15.

November 26-án, szombaton, Fóti-Somlyó és környéke

10 km, könnyű túra!
ARANYLÓ SZLOVÉNIAI ÉLMÉNYHÉTVÉGE

2022. október 20-23: Rogla, Laško, Celje


Nordicos csapatunkban immár 10 éve szállóige: ha ősz, akkor Szlovénia! Ez a szomszédos kis ékszerdoboz annyi látnivalót, élményt, értéket tartogat, hogy még sokszor 10 év alatt sem lehetne megunni!

Persze vannak kötelező látnivalók, világhíres helyszínek, de itt még a kevésbé híres régiók is megannyi meglepetéssel szolgálnak! Itt van például az ország keleti része, ami többek között azért is lehet vonzó számunkra, mert nem kell annyit utazni, hogy elérjük! De persze ez nem érv, mert ki akar a szomszédban unatkozni? Ugye senki?

Kétszer is jártunk már a mostani túránk közelében (Maribor, Jeruzalem borvidék, Ptuj...), de még azon a helyszínen is találunk új, és nem is akármilyen attrakciót, ahová most ismételten ellátogatunk (Rogla). Na nem akarok nagyon titokzatos lenni, nézzük, hová vezet októberi szlovén túránk!Panorámaséta a fenyők felett és túra a Lovrenska lápvidéken


5 évvel ezelőtti túránkat is Roglán nyitottuk, de azóta (2019-ben) egy izgalmas lomkoronasétányt is létesítettek, így első programpontként ezt látogatjuk meg, majd eltúrázunk a gyönyörű lápvidékre, a Lovrenska tavakhoz.


Szlovénia északi részén, Maribor közelében található a Pohorje-hegység, amely sípályáiról és túraútvonalairól egyaránt ismerős lehet. Itt épült fel 1500 méter magasan, festői környezetben az a tanösvény, amely nem csak a környék, hanem egész Szlovénia büszkesége lehet a jövőben.

A 20 méter magas sétány 1043 méter hosszan kanyarog a fenyőfák csúcsai között, és rajta végig sétálva megismerhetjük a helyi erdőket a gyökerektől egészen a fák tetejéig. Néhány percre mi is az erdő részévé válhatunk, miközben számos olyan állat- és növényfajt ismerhetünk meg, amiket eddig sehol máshol nem láttunk.

A sétányon fel-felbukkanó táblák bemutatják az erdőben zajló folyamatokat, a természet megóvásának módszereit és sok érdekes tényt, amelyek segítenek megérteni, hogy mi a legjobb az erdőnek és a lakóinak.

Hatalmas élmény végig járni a több mint egy kilométeres fa építményt (amely egyébként végig akadálymentesített), de a sétány csúcspontja – szó szerint- mégiscsak a 37 méter magas torony, amelyből ha lehet, még szebb panoráma tárul elénk a környező hegyekre.
Szlovénia egyik legérdekesebb vidéke a fekete színű Lovrenska tóvidék. A 19 tóból és mocsárból álló terület Roglától a legkönnyebben megközelíthető. A tavakhoz vezető mocsaras területen fapallókból kialakított ösvény vezet. A tó körül pedig padok, és további túraútvonalak várnak ránk.

A különleges vidék igazi kincs aminek egyedi látványa mindekit lenyűgöz. A vidéket fenyőerdő fogja közre, a fekete színű tavak között pedig törpefenyők teszik izgalmassá a látványt.

A tündéri, apró kis hegyi tavacskákat esővíz táplálja, legmélyebb pontjuk mindössze 3 méter, melyeket szépen karbantartott, információs táblákkal ellátott ösvényeken közelíthetünk meg, valamint egy kilátóból fentről is megcsodálhatjuk.
Laško: sör, gyógyvíz és tradicionális gazdálkodás


Főhadiszállásunk ebben a festői kisvárosban lesz, innen indulunk túráinkra, és ismerkedünk a vidék látnivalóival.

Laško egy hangulatos kisváros 228 m tengerszint feletti magasságban majdnem Szlovénia közepén, a Savinja folyó partján. Kedvező fekvése változatos programlehetőségeket kínál a tartalmas pihenésre vágyóknak.

Óvárosa sokat mesél a település és egyben a környék történelméről is. A várost 1227-ben már mint vásárvárost említik egy dokumentumban, ma a középkori kisvárosnak kb. 3000 lakója van. Lasko neve szerte a világon egyet jelent a sörrel, hiszen itt főzik a Zlatorog sört. A sörfőzdébe is érdemes ellátogatni, de emellett a város többi részét is megéri felfedezni, hiszen Lasko Szlovénia legrégebbi települése, mely a kezdetektől lakott. Környékén gyógyvízű források fakadnak, melyek miatt a 19. században Ferenc József császár is gyakran látogatott el ide.

A Laško és Rimske termál régió tökéletesen ötvözi természeti adottságai és hosszú évek alatt felhalmozott gyógyászati szakértelem előnyeit, hiszen a wellness élményeket nagyszerűen kombinálja a vonzó környezet lehetőségeivel. A termál forrásokat még a római korban fedezték fel, azóta is kedvelt nyári uticél a relaxálni és gyógyulni vágyók között.

E terület híres tradicionális konyhájáról is, amelyben természetesen a méz is kiemelten fontos szerepet játszik. A vidéki gazdaságok és vendéglátóhelyek egész évben helyi alapanyagokból készítenek szezonális ételkülönlegességeket.

Laško gazdag kulturális életéről történetek szólnak. A hagyományos tanyákon háztáji állatok tartásával, juhsajt- és más tejtermékek készítésével foglalkoznak, valamint néprajzi öröksége is nagyon gazdag.Celje – a város, ahol évezredek futnak össze


Hangulatos óváros, középkori erőd pazar panorámával, római szekérút a várkastély pincéjében – a Cillei család egykori birtoka rengeteg felfedeznivaló érdekességet tartogat.

A hosszú és viharos történelmi múltjára, kulturális örökségére méltán büszke város egyre népszerűbb célpontja a szlovén és a külföldi turistáknak. Az 50 ezres város az ország harmadik legnagyobb települése, mely már a kelták és a rómaiak idején is fontos szerepet töltött be.

2000 éves története során a városnak kijutott a hullámvölgyekből. Miután a kelták és a rómaiak virágzó települése, gazdasági és katonai központja lett, gyakorlatilag mintha eltűnt volna, a következő korszakból, egészen a 12. századig nem maradtak fent írásos dokumentumok a várossal kapcsolatban.

1436-ban, amikor Celje grófjai hercegi rangra emelkedtek, a hercegség székhelye lett, majd 1456-ban Habsburg fennhatóság alá került.
Celje sokszor egyszerre harcolt a természet erőivel és az ellenséges csapatokkal. 1846-ban a vasúttal együtt köszöntött be az iparosodás a város életébe. Ezzel nyílt meg egy új és izgalmas évszázad, melyben Cejle élénk kulturális élettel és egyre nagyobb turisztikai vonzerővel rendelkező várossá fejlődött.

Celje leghíresebb látnivalója a vár, melyet Szlovéniában a legszebbként tartanak számon. Elsöprő kilátása a városra és a környező vidékre, a részben felújított várfalak és a tornyok ellenállhatatlanul impozáns látványa egyedülállóvá teszi minden hazai riválisa között.PROGRAMTERVEZET:
1. nap, október 20, csütörtök

Indulás a kora reggeli órákban. Találkozó 11 órakor a lombkoronasétány parkolójában (Parkirno mesto Rogla, ami a Déli pu-tól számítva 392 km).

Végigjárjuk a több mint egy kilométeres fa építményt a hozzá tartozó toronnyal, ezután eltúrázunk a Lovrenska tavakhoz.
Ez a kellemes túra kb. 9 km hosszú, a szintemelkedés 225 méter, és napos időben fantasztikusak a színek, fények!
Rogla közelében, 1 500 m magasan terülnek el a Lovrenc tavak, melyek igazából nem is tavak, hanem kráterek egy mocsaras területen. Mélységük alig több mint 1 m, időjárástól függően pedig 10 - 20 kisebb-nagyobb tószerű medence képződik belőlük.
A Lovrenska tóvidék az utolsó jégkorszak végén alakultak ki, nagyjából 8 000 évvel ezelőtt.

Ezután foglaljuk el szálláshelyünket
Laško városában, ami innen még szűk egyórányi autóútra van déli irányban.2. nap, október 21, péntek

Reggeli után királyi dolgunk lesz, mert a szállástól közvetlenül induluk túránkra. Ez egy nagyon bájos körtúra lesz, a hajdan volt vásári útvonalat követi, aminek mentén pici települések, tanyák helyezkednek el.

Ez az út kötötte össze a gazdákat, és ezen vitték be a városba portékáikat. A szelíd dombok között romantikusan kanyargó úton haladva meg-meg pillantjuk a gondos gazdák takaros portáit.

A túra hossza 11 km, szintemelkedés 320 méter, közepes nehézségű túra.

Sörözz a sörfőzővel! A túra után felfedezzük a
Laško sör titkait, egy 2 órás tematikus, vezetett programon, melynek során ellátogatunk a sörmúzeumba, és egy hamisítatlan sörházban 3 féle sört kóstolunk némi sós ropogtatnivalóval!
Ez a sörgyár ikonikus az országban, magában a kisvárosban pedig tulajdonképpen vallásként működik. A helyiek imádják, csak ezt isszák, nem unják meg, és büszkék rá a végtelenségig. A sör itt a város DNS-ének része, a helyiek identitása masszívan kapcsolódik hozzá, miért ne fedezzük mi is fel ennek titkait?3. nap, október 22. szombat

Reggeli után a Katauziak nyomában indulunk el, hogy egy jót túrázzunk az Orion jegyében, végül egy frissítő kíséretében megismerkedjünk Celjei Frigyes és Desnicei Veronika történetével.

Ehhez egy kissé el kell távolodnunk Laško városától, a túra a kb. fél órányi autóútra található festői Gračnica völgyében lévő Jurklošter karthauzi kolostorától indul, és ide is tér vissza.

A mintegy 12 km-es túra szintén nem túl technikás terepen vezet, 300 méter körüli a szintemelkedés, és 3-4 órányi időt igényel a bejárása. A Gračnica vülgyében több vízesés is található, remélhetőleg októberig megnövekszik a vízhozamuk is!
Ezután (többek között) megismerjük Celjei Frigyes és Desnicei Veronika szerelmi történetét.

A Gračnica völgyében található Jurklošter karthauzi kolostor a szerzetesek bölcsessége mellett a Celjei Frigyes és Desnicei Veronika szerelmi történetének meglepő rejtelmeinek ad otthont.

A kolostormaradványok és a karthauzi Szent Mauritius-templom körbejárása után megkóstoljuk az utazó szerzetes teakeverékét és finom házi süteményeket kóstolunk.4. nap, október 23, vasárnap

Reggeli után Celje felé vesszük az irányt. A városban sétálva megismerkedünk a fontosabb látnivalókkal. Celje leghíresebb látnivalója a vár, melyet Szlovéniában a legszebbként tartanak számon, mivel fantasztikus kilátást nyújt a városra és a környező vidékre, de a várfalak és a tornyok impozáns látványa is egyedülállóvá teszi.

További látnivaló a Városháza, mely érdekes, kiemelkedő tornyáról ismerhető fel. A németek építtették válaszul a szlovének által épített Nemzeti Terem épületére (Narodni Dom), mely ma turisztikai és kulturális hivataloknak ad helyet.

Felkeressük a Szűz Mária templomot, a Szent Dániel templomot, és ellátogatunk a Mestni Parkba, mely a folyó partján található, és csodás fényképeket készíthetünk itt.

Egy kávé, akinek belefér, egy ebéd Celjében, és indulunk haza,Szállás, részvételi díj, egyéb információk:

Szálásunk Laško szívében, a Savinja folyó mellett található, modern, 3 csillagos, nemrégiben felújított szálloda, néhány lépésre a városközponttól.

Gondosan válogatott svédasztalos reggeli, és vacsora vár minket. Igyekeznek minél több ételt kínálni helyben termesztett élelmiszerekből, így élvezhetjük a környező tanyák sajtjainak kínálatát, a helyi speciális krémes ételeket, valamint a szezonális tésztakínálatot, melyeket szezontól függően helyi termelők alapanyagaiból készítenek.

A hotel vendégei kedvezményt kapnak a Thermana Laško fürdőihez és szolgáltatásaihoz (talán jut egy kis idő erre is).

Részvételi díj:

2 ágyas szobában, félpanzióval 220 euró/fő

A részvételi díj tartalmazza:
- 3 éj szállást svédasztalos reggelivel és három fogásos menüvacsorával;
- nordic walking túrákat, programokat
- szervezési és túravezetési díjat;
- idegenforgalmi adót.

Nem tartalmazza: az utazást, köztes étkezést és a belépőket, valamint a plusz programok díját.

- Lombkorona sétány belépő: 11 eur (65 év fölött 9 eur)
- Sörmúzeum túra + 3 féle sör kóstolása, sós sütemények
15 eur
- Karthauzi kolostortúra + kóstoló teával és házi süteménnyel
12 eur

Jelentkezési határidőt most nem adok meg, a jelentkezéseket a jelentkezés sorrenjében tudom elfogadni, valamint akkor, amikor megvan a helyed autóban és a szobatársad is. A szervezésben tudok segíteni, amennyiben érkeznek felajánlások. Érdemes előre egyeztetni barátokkal. Figyelem: 20 helyünk van, ne maradj le!

A túrára kizárólag a fenti feltételekkel lehet részt venni, csak felnőtteknek!

Jelentkezéshez írd be: Szlovénia. Utast fogadsz/helyet keresel

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika