eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Lido di Venezia
- 2021.07.03.

Szeptember 23-26.

Varázslatos hosszú hétvége Velence elegáns Lidoján!

Délőtti nordic walking a Lido homokos tengerpartján;

Napközben Velence és a főbb szigetek felfedezése: Murano, Burano, Torcello stb.;

Helyi ételek és borok: a dolce vita életérzés a világ egyik legromantikusabb helyszínén!


Szlovéniai Hosszú Hétvége
- 2021.07.03.

Október 21-24

Csodálatos túrák Szlovénia egyik legszebb részén, a Bohinji tó közvetlen közelében, a Júliai Alpoknál, a Triglav lábánál!
SALZBURG, BERCHTESGADEN - KÖNIGSSEE

JÚLIUS 15-18: ALPESI ÉLMÉNYEK MOZART SZÜLŐFÖLDJÉN


Két éve, amikor Tirol hegyei között túráztunk és (szó szerint) repkedtünk, önfeledten tervezgettük a következő évi osztrák túránkat: Salzburg környékét szemeltük ki. Sajnos a világjárvány közbeszólt, és a tavalyi év külföldi túrái sorra elmaradtak.

Idén nyáron már remélhetőleg mehetünk! Tudom, hogy sokunknak hiányoznak az alpesi túrák, ezért nyár közepére összeállítottam egy programot, abban a reményben, hogy már tényleg nem jön közbe semmi! (Június közepére ígérik az EU-s védettségi igazolványt, de nem kizárt, hogy Ausztriával kétoldalú egyezmény is születik, és mindenki, aki hazai védettségi igazolással rendelkezik, szabadon utazhat!)

De lássuk, mi minden vár ránk ezen a júliusi gyönyörű hosszú hétvégén!Berchtesgaden – A Bajor-Alpok gyöngyszeme


Berchtesgaden. A név sokaknak talán ismerősen cseng – ha máshonnan nem is, legalább onnan, hogy az 1930-as évektől kezdve Németország e kicsiny, Ausztriába beékelődő, hatalmas hegygerincekkel körülbástyázott szeglete volt a III. Birodalom legfelső vezetésének nyári üdülőhelye. De mindez már jó régen volt, s a helyiek szeretnék, hogy az odautazók ne csak a Sasfészket látogassák meg, hanem megismerjék Berchtesgaden megannyi természeti és kulturális értékét. És joggal!

Talán kevés alpesi helyről mondható el az, ami Berchtesgaden sajátossága: az igen kicsi területen rendkívül gazdag természeti látnivaló várja a természet szerelmeseit – vagy csak a pihenni vágyókat. Sétahajókázás a türkiz zöld vizű Köngssee-n, via ferratazas a Pidingersteig-on, egy gyönyörű gerinctúra a német-osztrák határon a Steineres Meer panorámájával, vagy éppen egy csúcsmászás a tájképet uraló Watzmann csúcsára. Ez mind Berchtesgaden, a Bajor-Alpok kincsesládája.Königssee


A csodálatos és feledhetetlen élményt nyújtó, smaragdzöld Königssee Németország legtisztább tavainak egyike. A Berchtesgadener vidék leghosszabban elnyúló hegyi tavaként híre akkora, hogy messzi földről jönnek ide a látogatók.

De az utazókat nem csak ez vonzza. A smaragdzöld Königssee impozáns sziklák között bújIk meg, és egy félszigetecskével is büszkélkedhet. Mindezeknek együttes szépsége és a part menti táj hangulata miatt látogatják annyian.

A 8 kilométer hosszú, 1,2 kilométer széles és 192 méter mély tó, méretei miatt nyáron is kifejezetten hideg marad, így sokan még nyáron sem az úszást, hanem a hajókázás lehetőségét választják, ha arról van szó, hogy fel kéne fedezni a tavat.

A Königssee flotta olyan elektromos hajókkal rendelkezik, melyekkel hangtalanul, a természet megzavarása nélkül járhatjuk be a tájat. Az út egyik legszebb része, mikor a hajó kiköt St. Bartholomä szigetén, melyet nyáron harapnivalóan zöld erdők, a smaragdzöld víz és ha szerencsénk van, akkor kristálytiszta kék ég foglal keretbe.

És ezt az egész látképet megkoronázza még egy csodás háttér, mégpedig a Watzmanni és a Berchtesgadeneri Alpok égbe kiálltó csúcsai.

Ez a paradicsomi földdarabka mindig is sok művészt magához csalogatott. Éppen ezért nem csoda, hogy a tó északi részében van egy kicsi öböl, melyet úgy hívnak, hogy a Festősarkocska (Malerwinkel). Itt bújnak el a festők még ma is, hogy megörökítsék a tó legszebb arcát.

Ha már szóba került az apró St. Bartholomä sziget, akkor nem lehet csak úgy elmenni mellette, hiszen ez amolyan jelképe már a tónak. Itt található ugyanis az a 12. századi alapokon nyugvó, világhírű kegytemplom, melynek narancsvörös kupolái már messziről hirdetik, hogy megérkeztünk a világ egyik legszebb pontjára. A templom mellett egy pici vadászkastély, ma idilli vendégházként várja a látogatókat.

A tó és a környék életének érdekessége még, hogy bizonyos időközönként trombita vagy szárnykürt dallamok csendülnek fel duplán a nyugati oldalon – bemutatva a táj lenyűgöző visszhangját. A hangszereket általában a hajókon szólaltatják meg, elbűvölve ezzel az utazókat.Salzburg - Mozart városa


Bár Mozart tette híressé, Salzburg nem csupán a zene miatt érdekes város. Fantasztikus kastélyai, méltóságteljes templomai, számtalan műemléki épülete között sétálni olyan, mintha egy Ausztria történelméről szóló könyv lapjai elevenednének meg a szemünk előtt.

Óvárosának látképét kecses kupolák és tornyok mozaikja határozza meg, háttérben a magasan a város felett ülő erőddel. Bármerre is járunk Salzburgban, akár az UNESCO Világörökségek sorába tartozó történelmi központját, akár fantasztikus zenei örökségét életben tartó koncettermeit vagy a környező festői tájat vesszük célba, nem csalódhatunk.

Felejthetetlen látványt nyújtanak a barokk óváros templomtornyai, és mögöttük a Mönchsberg szikláin tornyosuló Hohensalzburg vára. Közép-Európa legnagyobb ép állapotban fennmaradt erődje és a sebesen zúgó Salzach folyó közé szorult történelmi városközpont bájos utcáival, díszes kovácsoltvas cégéreivel, barokk kutak, szobrok ékesítette tágas tereivel, megannyi műemlékével, patinás templomaival páratlan élményt kínál az ide látogatóknak.

A kis Wolfgang Amadeus Mozart 1756-ban látta meg itt a napvilágot, Salzburg belvárosában, a Getreidegasse 9. szám alatt lévő házban. 1880-ban a Nemzetközi Mozart Alapítvány egy múzeumot hozott létre a házban, amely az idők során egyre több bővítésen és felújításon esett át, míg mára egy egész évben nyitva tartó, Mozart – sajnálatosan rövid – életét pontosan bemutató kiállítást hoztak létre. Mozart gyerekkorától kezdve egészen halálig követhetjük végig életének minden jelentős pillanatát, de bepillantást nyerhetünk a XVIII. századi salzburgi élet mindennapjaiba is.
Hellbrunni kastély és vízi játékok


15 percnyi autóútra fekszik Salzburg belvárosától a Hellbrunni kastély, mely furfangos vízijátékairól vált világhírűvé.

Egyedülálló gyöngyszem a manierista Hellbrunni kastély kiterjedt parkkal, a világszerte egyedülálló vízijátékok titokzatos, misztikus grottáival, a víz ereje mozgatta figurákkal, csalafinta szökőkutacskákkal.


Hellbrunn és környéke a kisebb olasz kastélyok, a "villa suburbana"-k mintájára épült, ezeknek általában az volt a rendeltetésük, hogy a városon kívüli kisebb kirándulásoknak adjanak úti célt.

Markus Sittikus von Hohenems salzburgi hercegérsek hivatalba lépése után néhány hónappal, 1612-ben adott megbízást új tartományi székhely kialakítására a vizekben igen gazdag hellbrunni hegyek lábánál. Az itáliai művészet és kultúra nagy rajongójaként számon tartott Markus Sittikus a híres dómépítő mestert, Santino Solarit kérte fel az áhított "Villa suburbana", azaz egyfajta nyári rezidencia megépítésére. Feltételként szabta, hogy az új palota sem eleganciájában sem méreteiben nem maradhat el gyönyörű itáliai társaitól. Salzburg városának déli peremén viszonylag rövid idő alatt elkészült a nagyszerű építészeti remekmű, a hatalmas parkkal és világszerte páratlan vízi játékkal díszített Hellbrunni Kastély, mely ma is a legpompásabb manierista építmények közé tartozik az Alpok vonulatától északra.

A közeli hegyekből érkező számtalan forrás vize pezsgő élettel töltötte meg egykor és most is az óriási parkot. A Hellbrunni Kastély világhírű látványosságai immár 400 esztendeje a különleges Vízi Játékok - a bokrok és fák lombjai alatt rejtőzködő, vagy éppen a legváratlanabb pontokról előspriccelő vízsugarak.

A Hellbrunni kastélyba és a vízijátékokhoz kombinált belépőjegyet tudunk venni, de ha van Salzburg kártyánk, akkor csak elég felmutatnunk, így ingyenes a belépés.Kehlsteinhaus, ismertebb nevén Sasfészek


A Kehlsteinhaus, vagy ahogyan mi hívjuk, a Sasfészek, Berchtesgaden vidékének történelmi kilátóhelye, amely lenyűgöző panorámával várja az ide látogatókat. A Sasfészek 1834 méter magasan található, amelyet Adolf Hitler kapott az 50. születésnapjára Martin Bormanntól ajándékba.

A hatalmas és robosztus kőépület körülbelül 1 év leforgása alatt épült meg, ezalatt az idő alatt építették meg az ide felvezető utat is, amely Németország egyik legmagasabban fekvő útja. Az épületet hivatalos vendégek fogadására tervezték, azonban Hitler személyesen csak ritkán látogatott el a Sasfészekbe, mert az utat kockázatosnak és hosszúnak találta. A háború után azonban Jacob-nak, a helyi kormányzónak köszönhetően nem semmisítették meg az épületet, így azt a majdnem teljesen eredeti formájában lehet megtekinteni.

Az épülethez vezető obersalzbergi út építését tekintve egyedülálló a világon, ugyanis a hatalmas szintkülönbséget egyetlen kanyarral oldották meg.PROGRAMTERVEZET:
1. nap, július 15. csütörtök

Indulás Budapestről a reggeli órákban. Großgmain Budapesttől kb. 560 km-re található, menetidő kb. 6 óra.

Érkezés, szállás elfoglalása dél-egy óra magasságában. Kis ejtőzés után 14-15 óra körül egy rövidebb akklimatizáló túrára indulunk a környéken. A falu gyönyörű helyen fekszik, amerre a szem ellát, hegycsúcsok magasodnak, körben zöld rétek...
Kb. 2 órás, könnyű túrát tervezek.
Este közös vacsora a szállodában.2. nap, július 16. péntek

Reggeli után a Bajor Alpok gyöngyszeme, Berchtesgaden és a Königssee felé vesszük az irányt (kb. fél óra kocsival).

A hegymászóknak és a természet szerelmeseinek Berchtesgaden maga a paradicsom. A lenyűgöző hegyek látványa, szelíd völgyek, mesebeli tóvidékek, varázslatos tájak és még rengeteg természeti csoda várja a Berchtesgaden vidékére látogatókat. Itt található Németország egyetlen alpesi nemzeti parkja.

Túra a számtalan túraútvonal egyikén, ezután hajókázás St. Bartholomä szigetéig, ott a kegytemplom megtekintése, majd visza a kikötőbe. Ez a hajós körút másfél-2 óra időtartamú.2. nap, július 17. szombat


Reggeli után Salzburg felfedezésére indulunk! (40 perc a szállodától 20 méterre lévő buszmegállóból).

Ha kocsival mennénk: autónkat P+R parkolóban hagyjuk, autónként 6 euróért egész napra parkolhatunk (nincs szükség kombi jegyre, hiszen a Salzburg Card alapból tartalmazza a tömegközlekedés használatát).

Tömegközlekedéssel bemegyünk a belvárosba, ahol megnézzük a legfontosabb látnivalókat:

- Hohensalzburg vára;
- a Dóm impozáns kora barokk épülete ;
- Mozart szülőháza;
- Mirabell kastély;
- Getreidegasse;
- Hellbrunni kastély és vízi játékok (15 percre a várostól, utolsó programpontként, amennyiben belefér).

A Salzburg Card (29 EUR) tulajdonosa az alábbiakra jogosult:
• egyszeri INGYENES belépő minden látnivalóhoz és múzeumba
• a tömegközlekedés ingyenes használata (Festungsbahn és Untersbergbahn felvonók, valamint a Mönchsberg-re szállító lift és 1. sz. hajótúra a Salzach folyón is)
• jelentős kedvezmény kulturális rendezvények és koncertek belépőiből
• további kedvezmények sok kirándulóhelyen
• egyes helyeken gyorsabb bejutás, pénztárhoz való sorban állás nélkül.

Nem hagyományos túra lesz, de érdemes figyelni a lépésszámlálót a nap végén :)4. nap, július 18. vasárnap

Reggeli után, elhagyva a szállodát a Sasfészek felé vesszük az irányt.

A Sasfészek a bajor Berchtesgadeni Alpokban található 1834 méter magasan, közel az osztrák határhoz, nem messze Obersalzbergtől. A Kehlsteinhaus egykor Adolf Hitler hegyi rezidenciája volt, ma mindenki számára nyitott.

A Sasfészekhez gyalogosan vagy buszokkal lehet feljutni. A busz végállomásától alagutakon közelíthető meg, a hegy oldalába vágott, polírozott sárgaréz lemezekkel és velencei tükrökkel borított, párnázott ülésekkel ellátott luxuslift szállítja az utasokat a 124 méterrel feljebb fekvő hegyi nyaralóhoz. Felérve a csúcsra csodálatos kilátás tárul elénk. A sziklamagaslaton trónoló épületből pazar panoráma nyílik a smaragdzöld ékkőként elterülő Königssee-re, de akár Salzburgig is el lehet látni.

Megközelítés:
Autóval Oberalm-ból csak a fenti parkolóig lehet felhajtani, illetve a 838-as busszal, ami sűrűn jár a berchtesgadeni állomásról egészen Obersalzbergig. A fenti parkolóból pedig csak a 849-es (RVO) busz közlekedhet tovább a Sasfészekhez (kb. 25 percenként), majd egy 124 méter hosszú alagúton keresztül lehet a lifthez érni, ami 41 másodperc alatt viszi fel a látogatókat a Sasfészek épületébe. Ha valaki nem szeretne lifttel menni, akkor lehetőség van gyalogosan megtenni ezt az utat, amely kb. 30 percet vesz igénybe. A buszok általában 8 és 16 óra között közlekednek.
Tipp: hogy elkerülje a csúcsidőt és a sorban állást induljon kényelmesen 10 óra körül fel és 12 óra után lefelé, a csúcsidő általában 14 és 16 óra között van.Szállás, részvételi díj, egyéb információk

Szállodánk Salzburg városától 10 kilométerre, a német határ mellett, Großgmain település központjában található. A szép, csendes környezetben fekvő, családi vezetésű 3 csillagos hotelben 37 hangulatosan berendezett szoba található, melyek 1-4 fő részére foglalhatók és szép kilátást kínálnak a környező hegyekre.

Az étteremben helyi ízekkel is megismerkedhetünk. A hotel átutazók és kirándulók számára is remek választás. Großgmain központjából Salzburg belvárosa busszal átszállás nélkül 40 perc alatt elérhető. Továbbá rövid időn belül elérhető a fürdőjéről híres Bad Reichenhall és a 15 kilométerre fekvő Berchtesgarten is.

A száloda minden szobája a bajor Elő-Alpokra néz, és fabútorokkal, valamint fapadlóval ellátott. A szobák kábel-TV-vel és saját, zuhanyzóval ellátott fürdőszobával rendelkeznek. Néhány szobához erkély tartozik.

Részvételi díj :
Kétágyas szobákban:
260 euró/fő.

Háromágyas szobában:
230 euró/fő

Négyágyas szobában:
210 euró/főA részvételi díj tartalmazza:

- 3 éjszaka szállást, reggelivel és vacsorával;
- szervezési és túravezetői díjat;
- idegenforgalmi adót.


A díj nem tartalmazza:
- a köztes étkezést, belépőket, a biztosítást és az utazási költségeket.

Egyéb költségek:

- Salzburg Card 29 EUR/fő

- Königsee-St. Bartholomä sziget hajójegy 16 EUR/fő

Felvonó díjak, amennyiben használjuk.

Jelentkezési határidő: június 15-ig, de nagyon gyorsan be szoktak telni a helyek, ezért az a biztosabb, ha minél hamarabb jelentkeztek.

Utazás telekocsival, érdemes barátoknak összeállni, de segítek a szervezésben.


A programváltozás jogát fenntartom!


Jelentkezés az alábbi e-mail címen:
info@eurowalk.hu

Az eredeti Nordic Walking technika