eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Nordic Walking Oktatás
- 2019.08.27.

Kezdőknek és újrakezdőknek, minden korosztány számára a Margitszigeten!
Október 5. szombat, 9-11.30.

tovább

A VARÁZSLATOS SZLOVÉN KARSZTVIDÉK

ARANYLÓ ŐSZI TÚRA: 2019. OKTÓBER 19-23


Szlovéniában túrázva évről-évre újabb és újabb szépségeket fedezhetünk fel, és - noha már nagyon sokszor jártunk ebben a kicsiny ékszerdoboz országban -, még mindig nem értünk végére a szebbnél-szebb területek meghódításának!

Idei októberi hosszú hétvégénk öt naposra nyúlik, így szombattól szerdáig lesz alkalmunk felfedezni a Karsztvidék csodálatos világát.

Mint mindig, most is helyi túravezető kíséretében kalandozunk, szállásunk pedig egy kényelmes, központi helyen fekvő, minden igényt kielégítő szállodában lesz.

A Szlovén Karszt régió a tengerparttal összefüggő földrajzi terület. A napfény aranyló sárga színe uralja a látképet az Adria festői mediterrán városaiban. Megfesti a Karszt régió olíva- és szőlőültetvényeit, barack és cseresznye fáit. E táj alatt fekszenek a világ legszebbjei közé tartozó földalatti helyek, több mint 8000 karszt barlang és víznyelő található Szlovéniában, melyeket a felszín alatt futó karszt folyók mélyítettek ki és tettek látogathatóvá a turisták számára.

A szlovén partok mögött húzódik a Karsztvidék, ahol a kőből készült házakban kiváló borokat töltögetnek a megszomjazott látogatóknak, akiket a bóra által szárított és érlelt prsuttal (sonka) is megkínálnak. Az ínyencek paradicsoma a vidék, ugyanakkor mennyország azoknak is, akiket a karsztok túraútvonalai, és föld alatti világa érdekel. Az UNESCO Világörökségek sorába tartozó Skocjan-barlangok a Reka-folyó szakadékában 1400 km hosszan és 150 m-rel a föld alatt találhatók. Szlovéniának egyik legnagyobb büszkesége, hogy Európában először itt nyitottak meg barlangot a turisták előtt.

A Belső-Krajna Régió


Szlovéniának ezt a régióját nem lehet csak úgy felületesen felfedezni. Szó szerint sem, hiszen a felszín alatt rejtőző természeti szépsége talán még inkább megdöbbentő, mint az, amit a talaj felett láthatunk ezen a nagyrészt dimbes-dombos, erdős vidéken. Gyakorlatilag minden négyzetkilométerére jut egy többezernyi karsztbarlangjából.

Nem messze Postojna városától, a régió közigazgatási, gazdasági és kulturális központjától, található a Postojna-barlang, mely káprázatos világával több mint 100 éve vonzza a látogatókat. Sziklaalakzatai között egy speciális elektromos kisvonat viszi körbe a kirándulókat. A barlang teljes hossza 21 km, de ebből csupán 5 km látogatható. Itt él Európa egyetlen barlanglakó gerincese, a barlangi vakgőte, mely sápadt bőrével kissé ijesztő látványt nyújt. Az elmúlt 100 évben a Postojna-barlangot nagyjából 188 millióan keresték fel, ez Európa legnagyobb klasszikus értelemben vett karsztbarlangja és egyben a kontinens leglátogatottabb barlangja is.A földalatti világ rajongóit magával ragadja a Losko Polje közelében található Krizna-barlang, ahova az út egy részét hajón kell megtennünk. A barlang elsősorban arról híres, hogy a már kihalt barlangi medve csontjait nagy mennyiségben találták meg itt. 8 km hosszú alagútjai tele vannak cseppkövekkel, emellett nem kevesebb, mint 50 föld alatti tóval büszkélkedhet

Belső-Krajna egy rendkívül izgalmas vidék, ahol ugyanaz a folyó hatszor tűnik el a föld színe alatt, majd emelkedik ki újra, minden alkalommal más-más néven, mielőtt eléri utolsó állomását és folyásának hetedik szakaszában Ljubljanicaként szeli át a fővárost.

Először Babno Poljenél emelkedik felszínre, ez a hely arról híres, hogy Szlovéniában itt mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 35 fokot.

A folyók titokzatos földalatti életét leginkább a Rakov Skocjan Nemzeti Parkban kaphatjuk lencsevégre, ahol a tanösvény egy természetes módon képződött kőhídon át vezet és mutatja be a látogatóknak a víz földalatti romboló, ám egyben csodálatos munkájának eredményét.

Túráink során számtalan izgalmas helyre látogatunk el:Predjama rablóvára


Minden túlzás nélkül, a Predjama-lovagvár egyedülálló a világon. Az építészeti műremek 123 méter magas, hat emeletes.

Mivel egy meredek sziklafal nyílásához épült, elölről lovagvár, hátulról viszont hatalmas barlangrendszer. Kivitelezése olyannyira mesteri, hogy az ember szinte észre sem veszi, meddig tart a szikla, és hol kezdődik az erődítmény.

A sziklába vájt, impozáns vár, mely a Postojna-barlangtól mindössze 9 km-re fekszik, a világ legnagyobb barlangvárának számít. A vár mögött barlangrendszer húzódik, mely segítette a vár urait az ostromok túlélésében.

Történetének magyar vonatkozása is van: itt bujkált egy ideig a trieszti kormányzó fia, Erazem lovag, aki Hunyadi Mátyással szövetkezve támadta a Habsburg városokat és szállítmányaikat, afféle helyi Robin Hoodként.

A filmesek is előszeretettel választják jelenetekhez a helyszínt: itt forgatták többek közt a Trónok harca és a Harry Potter egyes részeit is, ami elnézve a sziklába épült várat, érthető választás.Šneznik a Dinári-hegység legészakibb havasi bástyája


Dél-Szlovénia legmagasabb hegycsúcsa, a Sneznik ennek a karsztos-dombos tájnak az egyik fő nevezetessége.

A Veliki Šneznik a Dinári-hegység legészakibb havasi bástyája, 4 méter híján 1800m magas. Belső-Krajnában, a Szlovén Karszt déli végén, a Gorski kotar északi részén, a horvát határtól 4-5 kilométerre.

A Šneznik a Monarchia térképein Schneeberg néven szerepel, és a csúcsán egy turistaház áll, de amikor ez épült, akkoriban a hegy épp Monte Nevoso néven futott, mivel a két világháború között a terület – az Isztriával együtt – Olaszországhoz tartozott. (Mindhárom név havast, havas hegyet jelent.)

Lejtőjén áll a Sneznik kastély, ami ma már múzeum. 2008-ban történt felújítása után ez az egyetlen kastélya az országnak, ami őrzi eredeti berendezését, amit természetesen a látogatók is megcsodálhatnak.Cerknica időszakos tó


Csak néhány kilométert kell megtenni egy másik érdekes látnivalóig, az időszakos tóig.

Azokban a hónapokban, amikor feltöltődik vízzel, a Cerknica Szlovénia legnagyobb tava, mely nagyszerű hely a horgászáshoz, sőt a vízisportokhoz is.
Az év száraz időszakában a tó eltűnik, így itt az év folyamán ugyanazon a helyen lehet evezni, halászni, sétálni és füvet kaszálni!

A tó évente körülbelül kilenc hónapig van jelen a Cerknica síkságon. A víz általában 20 km2 feletti területen árad szét, maximális vízmennyiségnél, a tó felülete majdnem 30 km2. Amikor megtelik, a Cerknica-tó a Szlovénia legnagyobb tava.

Ma a Cerknica-tó, valamint Rakov Škocjan és a Križna jama barlang, a Ramsar-egyezmény alapján nemzetközi jelentőségű vizes élőhelynek számít, és a Natura 2000 hálózat részét képezi.

E terület biodiverzitása valóban kivételes, mivel itt 276 madárfajt figyeltek meg - az összes európai faj fele; 45 emlősfaj él itt - az összes európai faj fele; valamint 125 lepkefaj található a területen - az összes európai faj mintegy harmada; 15 kétéltű faja az összes európai kétéltű faj majdnem egynegyede.
Program:
1. nap: október 19. szombat

Indulás Budapestről a kora reggeli órákban, érkezés 11-12 óra között Cerknicába (kb. 5 órát kalkulál a tervező).

Itt a Notrjanski Nemzeti Parkban indulunk első napi túránkra, a Boszorkányok Hegyére, a Slivnicára.

Ez a kopasz hegy gyönyörű kilátással szolgál a Cerknica tóra és a Norjanska völgyre. A legenda szerint valamikor boszorkányok tanyáztak itt, akik a csúcs alatti Coprniška-barlangban viharokat és esőket hozó varázsfőzeteket kotyvasztottak. De nem kell félni, a boszorkányok régen visszavonultak a kevésbé látogatott hegyekre!

Mi a 1114 méteres csúcsra túrázunk fel egy oda vissza 3 órásra kalibrált úton, a szintkülönbség 530 méter lesz.

Ezután folytatjuk utunkat a közeli szálláshelyünkre, hogy elköltsük jól megérdemelt vacsoránkat.2. nap, október 20. vasárnap

Egész napos barangolásra indulunk. Első szakaszban a Cerknica tó körül túrázunk egy jót, majd megnézzük a Snežnik kastélyt.

Nem csak Szlovénia, de Európa egyik legnagyobb időszakos tava a Cerknica-tó. Általában az őszi időszakban kezd megtelni vízzel, amikor a sok csapadék hatására a víznyelők is megtelnek a többlettel elárasztva a környéket, valamint a közeli források és patakok vízhozama eléri a kritikus szintet és szép lassan kilépnek a medrükből.

Tavasszal a folyamat az aszály közeledtével megfordul és szép lassan az egész tó eltűnik, mint ha ott se lett volna.

A tó és környéke egyébként közel 100 különféle vízi és mocsári madárfajnak ad otthont, illetve fontos állomása a vándormadaraknak is ezért kiemelt madár megfigyelő központja a régiónak. Gyakorlatilag az év 365 napjában izgalmas és érdekes turisztikai látványosság.Sneznik kastély: ez az a hely, ahová a romantikus lelkű utazók mindig visszavágynak.
A 13. században épült kastély Szlovénia egyik legrégebbi kastélya, amely egyedülálló módon szinte teljes egészében megőrizte berendezését.
Az épület ma múzeumként működik. Ha ide belépsz, valóban időutazásban lesz részed.3. nap, október 21, hétfő

Egész napos túra: Rakov Skocjan

Rakov Škocjan egy csodálatos karszt-völgy Planinsko Polje és Cerkniško Polje között. A Cerknica-tóval együtt a Križna Jama barlang és a Slivnica hegy a Notranjska Regionális Park egyik legfontosabb látványossága.

Rakov Škocjan teljes területe egykor hatalmas barlang volt, amelyet a Rak folyó a sziklából vájt ki. Aztán a barlang mennyezete összeomlott, így alakult ki a völgy.

A területet 1949-ben természeti parknak nyilvánították, és így lett az első védett tájegység Szlovéniában.

A Cerknica-tóval és Križna Jama-val együtt Rakov Škocjan felkerült a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek Ramsari listájára.

Az egész terület tele van karsztjelenségekkel. A völgyön át kijelölt turistaút vezeti a látogatókat ezen az egyedülálló természeti jelenségen.

A túra étini a természet két remekművét:
A Kis Természetes Híd (20 m hosszú és 6 m széles) a Rak folyó fölött 42 méter magasan emelkedik.

A Nagy Természetes híd (40 m hosszú és 10 m magas) a Rakov Škocjan-völgy másik oldalán húzódik.4. nap, október 22. kedd

Túra a Sneznikre! A csúcs, ahonnan a csodás panorámát szemlélhetjük, 1796 méter magasan van.

Kiindulópontunk 1250 magas, tehát összesen mintegy 5-600 méter szintkülönbséget kell legyőznünk a páratlan látványért!

Snežnik (vagy Veliki Snežnik) Dél-Szlovénia legmagasabb hegye, kiterjedt erdők veszik körül. A medvék, farkasok és hiúzok földje fölött emelkedik!
Tiszta időben az alábbi látnivalók tárulnak elénk: Kvarner-öböl (Horvátország), a Trieszti-öböl (Olaszország), és elláthatunk egészen az Alpokig vagy a Ljubljanáig.

Közvetlenül a csúcs alatt a hangulatos „Koča Draga Karolina” kunyhó található. A leírt út kiindulópontja egy kedves nyaralóház (Sviščaki); azonban autóval sokkal magasabbra lehet vezetni, ha a Snežnik jelzőtábláit követjük. (Van, akinek ez jó hír???)
5. nap, október 23. szerda

Reggeli után Ljubljana felé vesszük az irányt. Az évek során szlovén túráink alkalmával számtalanszor elautóztunk már a város mellett, de még egyszer sem szerepelt a programban!

Ljubljana, Szlovénia fővárosa 2016-ban egy igen megtisztelő címet nyert el: “Európa zöld fővárosává” kiáltották ki.

Mindezt azzal érdemelte ki, hogy a környezettudatosságot olyan szinten előtérbe helyezte, ami példaként szolgálhatna sok városnak. A belvárosból kitiltották az autókat, és a biciklis közlekedést, valamint a tömegközlekedést propagálják.

Emellett annyi zöldterületet alakítottak ki, hogy sok parkja jobban hasonlít erdőre, mint egy városrészre.

A városnak különleges hangulatot ad a kis folyó, ami kettészeli. Két partján gyönyörű zöld fák magasodnak, és több ponton kis hidak ívelik át, ami miatt a „hidak városának” is nevezik.

Ha azonban a csapat szívesebben látogatjná meg a Postojna barlangot és a Rablóvárat, akkor eszerint alakítjuk a programot, és hazafelé talán még beleférhet egy rövid ljunljanai séta.

Figyelem! A programváltozás jogát fenntartjuk! Időjárási és egyéb tényezők módosíthatják a kiírt túrák, látogatások helyszíneit és időpontjait.Szállás, részvételi díj, egyéb információk:

Háromcsillagos szállodánk a Krajniski Nemzeti Park szívében található, erdőkkel körülvéve, a természet lágy ölén. Ha kilépünk, igazi zöldövezeti csönd, nyugalom fogad. Ideális kiindulópontja a túráknak!
A szobák a vidékre jellemző fa bútorokkal vannak berendezve, az étteremben helyi és nemzetközi fogásokat kínálnak. Fáradt tagjainkat pedig a finn szaunában kényeztethetjük!

A szabadtéri parkolás és a wifi ingyenes.

Részvételi díj kétágyas szobákban: 270 euró/fő.

A részvételi díj tartalmazza:

- 4 éjszaka szállás, reggelivel és vacsorával;
- nordic walking túrák helyi túravezetővel 5 napra;
- programszervezés;


A részvételi díj nem tartalmazza: az utazás, biztosítás költségeit, belépőket (Sneznik kastély: 2.5 euró).

Jelentkezési határidő: szeptember 20. Azonban ha biztosan szeretnél ott lenni, mindenképpen előbb jelentkezz, mert a helyek száma korlátozott!Jelentkezés. Kérlek, írd ide a túra nevét, nevedet, elérhetőségedet és telekocsi felajánlást/igényt

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika