eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Szezonnyitó túra: Pilis tető
- 2018.08.20.

Szeptember 9. vasárnap:

Idei őszi szezonnyitó túránk egy csodálatos kilátást nyújtó, közepes hosszúságú, látványos kirándulás a Pilis-hegység legmagasabb pontjára, a 756 m magas, kilátótoronnyal koronázott Pilis-tetőre.

tovább

Túra a Pilis-tetőre: szeptember 9.

A Grófi úton a Boldog Özséb kilátóba


Gyönyörű mészkősziklák, felejthetetlen kilátás!

Idei őszi szezonnyitó túránk egy csodálatos kilátást nyújtó, közepes hosszúságú, látványos kirándulás a Pilis-hegység legmagasabb pontjára, a 756 m magas, kilátótoronnyal koronázott Pilis-tetőre.

A Pilis-tető kopár platóiról, vakítóan fehér mészkőszirtjeiről feledhetetlen kilátásban lesz részünk e körtúra során. Útközben a múlt érdekes emlékeivel is találkozhatunk, láthatunk egy hajdani titkos rakétabázist, és egy középkori apátság romjai mellett is elhaladunk.

2014 óta az építészileg is izgalmas Boldog Özséb-kilátóból élvezhetjük a parádés körpanorámát.
A főváros környezetének egyik legkülönlegesebb, kiemelkedően látványos túrája ez.

A Budai-hegység számtalan pontjáról északnyugat felé nézve egy hatalmas, koporsó alakú hegytömb vonzza magára tekintetünket. A Pilis-tető nem csak a keskeny rögsorozatból álló Pilis, hanem az egész Dunántúli-középhegység legmagasabb hegye is.

Gyönyörű, alig háborgatott erdőnek otthont adó kis fennsíkjára panorámás szerpentin vezet föl. A környező hegyvidékek eltörpülnek mellettünk, és a lejtőmeredekség miatt gyakran szinte drónszemszögből, fölülről szemléljük a tájat. A túra, bár jelentős szintkülönbséget győz le, a kanyargó ösvénynek köszönhetően nem jelent nagy megerőltetést, ennek megfelelően hétvégenként túrázók, bringások és kiránduló családok szép számmal tűnnek fel az útvonalon.

Az útvonal Pilisszántóról indulva, végül oda visszaérkezve kapaszkodik fel a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontjára, közben bravúros kilátosokkal szolgál.

A 756 méteres hegy tetején elhagyott szovjet légvédelmi bázis maradványai közt találjuk a néhány éve felújított kilátót, amiről a Börzsönytől a Gerecsén és a Vértesen keresztül Budapestig pásztázhatjuk a tájat. Kis kitérővel megtekinthetjük a Pilis-oldal egzotikus sziklaboltívét, majd hosszú erdei sétával, a Vaskapu-völgy szurdokán ereszkedünk vissza a hegytömb lábához. Túránkat ott zárjuk, ahol kezdtük.A túra adatai:


Hossz: kb. 13 km; ajánlott időtartam: 4-5 óra;

Szintkülönbség: 480 méter fel és le, körtúra.

Találkozási hely és idő: Pilisszántó, Volán buszforduló (Kossuth Lajos utca 151), szeptember 9-én, vasárnap, reggel 9 órakor.

Telekocsik szerveződjenek, ha valakinél van még plusz hely, kérem, szóljon!
A túra közepes hosszúságú és nehézségű. Pihenőkkel, fotózással együtt egész napos programra számítsatok!
Az ajánlott öt órás időtartamot nem fogjuk mindenáron tartani, a csapat erőnlététől, kedvétő függ, hogy mennyit időzünk egy-egy helyen.

Nem egy könnyű kis sétáról van szó, emelkedők, kaptatók is tarkítják utunkat, de a panoráma mindenért kárpótol!

Felszerelés: az időjárásnak megfelelő túraruházat (esőkabát, száraz felső mindenképpen legyen a hátizsákban);

Túracipő vagy túrabakancs kötelező! (Tornacipő, utcai cipő vagy túraszandál NEM megengedett!)

Elemózsiát és megfelelő mennyiségű (legalább 1 liter) ivóvizet is csomagoljatok.

Részvételi díj: 1500 Ft, botot kérésre viszek! Új érdeklődőket is szeretettel várunk, amennyiben megvan a túrázáshoz szükséges alap kondíciója.Jelentkezés: kötelező adatok: név, tel.szám, túra neve: PILIS TETŐ

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika