eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Nyusziváró túra március 25-én
- 2018.03.12.

Találkozó: Fenyőgyöngye parkolója (65-ös busz végállomása), táv: 9-10 km könnyű terepen.

Jelentkezés a tovább gombra kattintva:

tovább


MEDVEHAGYMATÚRA A GERECSÉBEN: ÁPRILIS 7.


Immár hosszú évek óta visszatérő áprilisi programunk a méltán népszerű medvehagymatúra.
Van egy gyönyörű útvonalunk a Bakonyban, amelyet eddig minden éven végigjártunk. Idén eljött az ideje, hogy új helyszínt is kipróbáljunk, új élményekkel gazdagodjunk: irány tehát a Gerecse!

A Budapest közelében húzódó Gerecse lábainál is hatalmas zöld mezők várnak ránk. Ha kora tavasszal, még a növény virágzása előtt látogatunk el a természetbe, akkor mi is szedhetünk néhány levelet a csodás hagymaillatot árasztó erdőben.A medvehagyma (Allium ursinum)

Üde lombos erdeink aljnövényzetének elmaradhatatlan tavaszi virága az évelő medvehagyma (Allium ursinum). Magyar elnevezése arra utal, hogy a medvék előszeretettel fogyasztják erősítőként és méregtelenítőként, amikor előjönnek téli álmukból; a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is.

Előfordulási helyein tömegesen tenyészik, szőnyegként teríti be az erdők alját. Március végén, április elején jelennek meg a föld felett hosszúkás, ívesen visszahajló levelei. Fehér virágai április-májusban nyílnak.

Hajtásai erős, fokhagymára emlékeztető illatúak és ízűek. Hatóanyagai 12-szer erősebbek a fokhagymáénál. Erőteljes vértisztító, baktérium és vírusölő. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, javítja a szív- és érrendszer működését, gátolja a vérrögképződést.

A levelek gyűjtésénél ügyeljünk arra, hogy egy-egy tőről csupán a felét szedjük le, hogy a hagyma meg tudjon erősödni és virágozzék, hiszen magvainak elszórásával „önszaporodóvá” válik.Lehetőleg frissen fogyasszuk, de tartósítva is kiváló fűszernövény. Felhasználhatjuk salátákba, szószokhoz, levesekbe. Tavaszi tisztító-kúrák elmaradhatatlan növénye, mivel kiválóan tisztítja a gyomrot, a beleket és a vért. Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, "ólommentesítő" hatása miatt.

Május végén szezonja véget ér, azonban fűszerolajba keverve még jó néhány hónapig ízesíthetünk vele. Legegyszerűbb eltevési módja a szárítás. A pesztóhoz hasonló szószt is készíthetünk belőle: vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal keverjük ki. Tegyük jól zárható üvegbe, majd hűtőszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!A Gerecse


A Dunántúli-középhegységet északkeleten a Dunazug-hegység zárja le. Ennek a hegységnek a részét képezi a Gerecse-hegység is, amelyet északon a Duna folyama, keleten a Zsámbéki-medence, délnyugaton a Tatai-medence, míg nyugaton a Kisalföld határolja.

A Gerecse mészköve nevezetes, hírét egyrészt annak köszönheti, hogy az átlagosnál jóval gyakrabban maradtak meg benne épségben a több millió éve élt élőlények mészvázai, ezért az érdeklődő viszonylag kis befektetéssel igen szép lenyomatokra lelhet: a triász kori mészkőben óriás egysejtűek nyomai fedezhetők fel (persze a nagyító nem árt), a jura időszaki üledékekben viszont az ősi lábasfejűek csodás mészvázai láthatók. A mészkő másik nevezetessége a nagyon szép, márványos, változó erősségű és árnyalatú piros-vörös-rozsda színe, amely – piszkei és tardosi "vörös márványként" – évszázadok óta több nevezetes épület építésénél is felhasználtak (talán a leghíresebb a Visegrádi palota).

A mintegy hatszáz méter csúcsmagasságú Gerecse karsztosodó mészköve – a lenyűgöző tájképi értéke mellett (pl. a Peskő) – több mint harminc barlangot rejt, közöttük kisebb lyukak, és beállók csakúgy vannak, mint valódi barlangok.

A Gerecsét és környékét egészen a török korig egybefüggő erdőség borította, ami csak a hódoltság után kezdett megváltozni. A szigethegység belső területeit máig viszonylag épen, egy tömbben megmaradt erdők, és gazdag állatvilág jellemzi.

A Gerecse madárvilága igen gazdag, közel száz madárfaj fészkelése bizonyított, köztük olyan, fokozottan védett ragadozó madaraké, mint a kerecsensólyom, a parlagi sas, törpe sas, vagy a szintén ritka színes kövirigó, holló, és hantmadár. Az emlősök közül megemlíthető a vadmacska, a nyuszt, és a barlangokban több denervérfaj is él. Sajnos a vadászati okokból betelepített muflon, akárcsak sok más helyen, itt is igen nagy károkat okoz, mert tövig rágja az értékes sziklagyepeket.Pusztamarót


Pusztamarót a török korban elnéptelenedett település a Gerecsében. Átvezet rajta az Országos Kéktúra és a Kinizsi Százas teljesítménytúra.

A mohácsi csatavesztést (1526. augusztus 29.) és Buda elestét (szeptember 12.) követően a megmaradt fősereg és az ország déli részéből menekülők a települést körülvevő, hadászatilag megfelelőnek tűnő völgyben szekérvárakkal sáncolták el magukat.

A török sereg, miután felfedezte a menekülők táborát, a Budáról hozatott ágyúk segítségével ostrom alá vette, majd háromnapi öldöklő küzdelem után törte meg a magyarok ellenállását.

A mai források megosztottak az áldozatok pontos számát illetően, egyesek 20 - mások 25 ezer főre teszik az áldozatok számát.

A helyhez kötődik Dobozi Mihály története is, aki feleségével, Farmos Ilonával lovon menekült a törökök elől, mikor azonban a ló nem bírta kettejüket, felesége azt kérte tőle, inkább ölje meg, minthogy török kézre kerüljön, ő pedig meneküljön el. Végül a feleség leugrott a lóról, férje azonban nem ment tovább, a nőt átdöfte kardjával, ő maga pedig harcolt, míg el nem esett.

Ennek a szörnyű pusztításnak állít emléket a fertőhomoki Kovács György szobrászművész által készített emlékmű.
Serédi kastély

Érdemes megtekinteni a Serédi Kastélyt (üdülő), mely kiemelkedő látvány az egyébként is csodálatos környezetben.

Az erdőőri lak mellé a nyaralót 1935-ben építette Serédi Jusztinián Corvin lánccal kitüntetett bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek. Az 1950-es államosítás után fővárosi gyermeküdülőként működött, 1968-ban bővítették, felújították, de nem volt megfelelően kihasználva. 1999-ben kapta vissza újra az egyház. A működtetést (üdültetés, környezetvédelmi táboroztatás) az esztergomi ferences gimnázium és kollégium vállalta.Túra


Túránk kiindulópontja Pusztamarót. A medvehagyma gyakorlatilag befedi az egész környéket. A sötétzöld levélrengeteg szőnyegként borítja a tájat. Néhol egy-egy fehér, lila és sárga színfolt is feltűnik a zöld végtelenben. A levegőbe mélyet szippantva belélegezhetjük a növény egészéből áradó fantasztikus hagymaillatot.

Pusztamarót környéke igazi családi kirándulóhely. A medvehagymával fedett mezők és a történelmi emlékhely könnyed sétával megközelíthető, így alkalmas idősebbek és kisgyerekes családok számára is.

De mi először túrázunk egy embereset, megmásszuk a Gerecse legmagasabb pontját (a 634 méter magasan fekvő Gerecse csúcsot)

A TV és adótoronnyal koronázott hegytetőn egy féllegális kilátónak használt geodéziai toronyból csodálhatjuk meg a panorámát, a túra fő vonzereje azonban a Gerecse oldalának gyönyörű, fenséges bükkerdeje.

A túra jellege: Kb. 13 km, közepes nehézségű kirándulás végig jól jelzett turista és erdészeti utakon. Fel a Gerecse oldalában nagyon meredek, de csak 600 méter hosszú kaptató.
A gyönyörű bükkerdőben néhol hatalmas sziklatömböket kerülgetve meredeken kaptatunk fel a hegy széles, lapos, erdős platójára. Az izzasztó kaptató egy erdőirtást szegélyező kerítésnél enyhül, itt a kerítést követve jobbra, majd balra kanyarodunk immár enyhe emelkedővel. Utunk lassan szintben halad tovább a Gerecse platójának fiatal erdejében.

A torony tetejéről pazar panoráma nyílik a Gerecse hegyeire, kitűnően látszik a szigorúan védett Nagy-Pisznice kőfejtője, a kerecsensólymok fészkelő helye, a Gete kiemelkedő kúpja, Esztergom a bazilikával, jó időben beazonosíthatóak a Börzsöny, a Pilis és a Budai-hegység csúcsai is, délről a Vértes nagy tömbje látszik.

Átlagos állóképességgel rendelkezőknek ajánlott túra, amelynek vannak nehezebb részei is. Szintemelkedés: az összes távon 410 méter, lefelé ugyanennyi. Csak a túra össz ideje kb. 4 óra.

Piknikezés és medvehagymaszedés visszaérkezve Pusztamarótra, tehát egész napos programra számítsatok!

Találkozó: április 7-én, szombaton 8.30-tól, a túra pontban 9 órakor indul.

Részvételi díj: 2000 Ft.

Felszerelés: az időjárásnak megfelelő túraruházat (esőálló felső is), valamint megfelelő minőségű túracipő, de ajánlott a bakancs is!Melyik túrára jelentkezel? Név, telefonszám.

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:Az eredeti Nordic Walking technika