eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Túra: április 23.
- 2017.04.18.

Április 23-án, vasárnap egy közeli, jól ismert ösvényeken túrázunk. A Normafától indulunk, és kinézünk 3 kilátóról: a János-hegyen az Erzsébet kilátóról, majd a Kis-és Nagy Hárshegy kilátóiról is! Táv: 10-12 km, rövidítési lehetőség visszafelé a Szépjuhásznénál, egyébként a kiindulópontra térünk vissza. Indulás: 10 órakor a Normafa megállóból/parkolótól, visszaérkezés kb. 14 órakor. Botra fel, folytassuk a tavaszi kilométergyűjtést! (Botot kérésre viszek, kérlek, szólj előtte! ) Az időjárás előrejelzés szerint vasárnapra már normalizálódik az időjárás, de azért a strapabíróbb túracipő és a réteges öltözködés nagyon fontos! Részvételi díj: 1200 ft.

Oktatás a Margitszigetem
- 2016.09.14.

Május 13. szombat, 9-11.30
Május 27. szombat, 9-11.30

tovább

HÚSVÉTVÁRÓ MEDVEHAGYMATÚRA 2017

Bakony: Jásd és Tési Fensík, április 9.


Gazdag, vidám programmal várunk mindenkit ezen a szép, Húsvét előtti áprilisi vasárnapon! Immár évek óta szép hagyomány, hogy áprilisban ellátogatunk a Bakonyba, egy igazán barátságos, változatos, mégsem megerőltető nordic walking túrára, amelynek megkoronázásaként ellepjük az erdő alját, belevetjük magunkat a medvehagyma-mezőbe, és alaposan feltankolunk ebből a finom és egészséges gyógynövényből! Így feldobhatjuk, gazdagíthatjuk a húsvéti asztalt medvehagymás finomságokkal!

Vidámság, tavaszi illatok, élénk színek és változatosság jellemzik ezt a napot!

A program nordic walking túrával indul, medvehagymaszedéssel folytatódik, és a híres Tési Szélmalmok romantikus fennsíkjának látogatásával zárul. .Látnivalók a túra során:GAJA-SZURDOK, RÓMAI-FÜRDŐ


A Gaja-patak közel 2 km hosszú, mély és meredek falú szurdokvölgye, vízeséssel.

A völgyoldalban nyíló Savanyú Jóska-barlang, a patakszinten kezdődő szűk forrásbarlang és egy pusztuló mésztufa képződmény figyelhető meg.
A Gaja-patak a Keleti-Bakony legfontosabb vízfolyása. Nagyesztergár mellett ered, és 20 kilométeren át kelet felé folyik, majd Bodajknál délre fordul. Vizével táplálja a Fehérvárcsurgói-víztározót, és dél felé folytatja az útját.


A völgy egy helyen váratlanul összeszűkül, és a patak a két függőleges sziklafal alkotta szurdokba ömlik. A vízesés valójában több kisebb zúgó sorozatát jelenti, végül a víz egy sziklákkal szegélyezett medencébe zuhog, amely magasabb vízálláskor teljes szélességében kitölti a szoros alját. A Római fürdő katlanját a szurdokot fölülről megkerülő turistaútról a legjobb megnézni, és érdemes kora tavasszal, hóolvadás után fölkeresni, amikor a Gaja-patak látványosan, bővizűen zuhog bele a sziklákkal körbefogott tavacskába.SZENTKÚT

A Jásd határában található keresztény szentkút 600 évnél is régibb, egyik legősibb búcsújáróhely hazánkban.
A kápolnája 1825-1837 között épült barokk - rokokó stílusban, a korábbi fakápolna helyén.

A freskóit Károly Gyula festőművész készítette. A 6 m magas bolgár mészkőből készült Mária szobor, Braun János szobrász alkotása.

Az újkori építések: kálvária és a szembemiséző oltár 1961 - 1980 között készültek.

Kellemes itt megpihenni, nyújtani és frissíteni egy kicsit.TÉSI SZÉLMALMOK ÉS KOVÁCSMŰHELY


Tés község a Bakony legmagasabban fekvő települése, a tenger szintje felett 461 méter magason lévő fennsíkra települt. Első okleveles említése 1276-ból való.

Tés határában vízimalmok hajtására alkalmas ivóvíz nincs, így az ősök az élénk bakonyi szeleket fogták be a szélmalmok vitorláiba.
A Helt- és az Ozi-féle szélmalmok a Táncsics utca 17. és 32. számú porták kertjeinek végében állnak.

A malmok különlegessége a ma is működőképes belső szerkezet.
A Helt- és az Ozi-malom kúpalakú zsindelytetőzetre körsínen fogatható, így a hat vitorlát szélirányba lehetett állítani.

Gyönyörű, fennséges látvány a két épen maradt szélmalom és az egész széljárta fennsík! Érdemes bebarangolnunk a környéket!Program, információk


Ez egy slágertúra, már többször kipróbáltuk a helyszínt, nagyon szeretjük, mert változatos, szemet gyönyörködtető, és nem utolsó sorban a saját kézzel szedett, friss medvehagymát számtalan módon tudjuk itthon felhasználni.!
A medvehagyma hatásairól, felhasználásának módjáról a lap alján található néhány hasznos információ.
Az útvonal különleges, látnivalókban rendkívül gazdag, minden korosztálynak ajánlott, és kisebb kondival rendelkezők is bátran nekivághatnak.
Változatos terepen, tisztáson és erdőben egyaránt vezet az utunk, de megerőltető emelkedők nem lesznek!
A nordic walking túra távja mintegy 12 km lesz, utunk során érintjük a fent említett pontokat.
A túra előtt szedünk egy kevés medvehagymát a szendvicshez, de az igazi szüret délután, hazaindulás előtt lesz!A túra részvételi díja: 2000 Ft, gyerekeknek 14 éves korig 500 Ft. Botot díjmentesen biztosítok, előzetes egyeztetés szükséges!
Jelentkezés: április 5-ig e-mailben, ezután kizárólag telefonon (0630/456 4859)
Találkozó: április 9-én, vasárnap reggel 8.30-kor, Várpalotán a TESCO parkolójában (közvetlen a 8-as út mellett van). Ezután közösen indulunk autóval a túra kiinduló pontjához. Kérem, hogy senki ne késsen, ne várakoztassuk meg a többieket! Aki még szeretne beszaladni a boltba, esetleg mosdóba indulás előtt, az legalább negyed órával a megadott időpont előtt érkezzen a parkolóba!

A medvehagymáról

Üde lombos erdeink aljnövényzetének elmaradhatatlan tavaszi virága az évelő medvehagyma (Allium ursinum). Magyar elnevezése arra utal, hogy a medvék előszeretettel fogyasztják erősítőként és méregtelenítőként, amikor előjönnek téli álmukból.
Előfordulási helyein tömegesen tenyészik, szőnyegként teríti be az erdők alját. Március végén, április elején jelennek meg a föld felett hosszúkás, ívesen visszahajló levelei. Fehér virágai április-májusban nyílnak.
Hajtásai erős, fokhagymára emlékeztető illatúak és ízűek. Hatóanyagai 12-szer erősebbek a fokhagymáénál. Erőteljes vértisztító, baktérium és vírusölő. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, javítja a szív- és érrendszer működését, gátolja a vérrögképződést.
A levelek gyűjtésénél ügyeljünk arra, hogy egy-egy tőről csupán a felét szedjük le, hogy a hagyma meg tudjon erősödni és virágozzék, hiszen magvainak elszórásával „önszaporodóvá” válik.


Lehetőleg frissen fogyasszuk, de tartósítva is kiváló fűszernövény. Felhasználhatjuk salátákba, szószokhoz, levesekbe. Tavaszi tisztító-kúrák elmaradhatatlan növénye, mivel kiválóan tisztítja a gyomrot, a beleket és a vért. Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, "ólommentesítő" hatása miatt.
Május végén szezonja véget ér, azonban fűszerolajba keverve még jó néhány hónapig ízesíthetünk vele. Legegyszerűbb eltevési módja a szárítás. A pesztóhoz hasonló szószt is készíthetünk belőle: vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal keverjük ki. Tegyük jól zárható üvegbe, majd hűtőszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!GYERTEK, TARTSATOK TI IS VELÜNK!Jelentkezés (KÖTELEZŐ adatok: jelentkezők neve, telefon és az, hogy MEDVEHAGYMATÚRA). A telekocsi felajánlást is ide várjuk.

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:Az eredeti Nordic Walking technika